5 Kelebihan Tapak Dara yang perlu anda ketahui

Tapak dara sering dijadikan tanaman hiasan kerana bentuknya yang cantik. Namun, di sebalik itu, terdapat berbagai manfaat tapak dara untuk kesihatan tubuh, yang menjadikan tanaman ini sering digunakan sebagai ubat semula jadi untuk merawat sejumlah penyakit.

Caranthus roseus (L.) G. Don atau lebih dikenal dengan tapak dara atau Madagascar periwinkle adalah tanaman tropis setinggi 80-100 cm dengan bunga merah jambu, ungu, dan putih. Semua bahagian tanaman dara, seperti akar, bunga, daun, dan batang dapat digunakan sebagai ubat semula jadi.

Kelebihan Tapak Dara untuk Kesihatan

Anda dapat memperoleh pelbagai manfaat tapak dara dari nutrien yang terdapat di dalamnya, seperti karbohidrat, flavonoid, saponin, dan alkaloid. Walau bagaimanapun, alkaloid adalah sebatian yang paling berpotensi membawa manfaat kepada tanaman tapak dara.

Berikut adalah manfaat tapak dara untuk kesihatan:

1. Merawat barah

Mengubati barah adalah salah satu kelebihan tapak dara yang cukup terkenal. Manfaat ini diperoleh daripada sejenis sebatian alkaloid yang dipanggil vinblastine dan vincristine, yang banyak terdapat di daun dan batang dara.

Vinblastine dan vincristine Ia sering digunakan sebagai sebatian aktif utama dalam kemoterapi untuk merawat pelbagai jenis barah, seperti barah paru-paru, barah payudara, leukemia, limfosarcoma, koriokarsinoma, dan neuroblastoma.

2. Mencegah kerosakan oksidatif

Kandungan flavonoid pada tanaman tapak dara mempunyai sifat antioksidan yang sangat baik untuk mencegah kerosakan oksidatif akibat radikal bebas yang berlebihan di dalam badan.

Ini dapat mengurangkan risiko anda terkena pelbagai penyakit kronik, seperti aterosklerosis, hipertensi, dan penyakit neurodegeneratif, seperti penyakit Parkinson dan penyakit Alzheimer.

3. Menurunkan kadar gula dalam darah

Sebatian vindoline dan vindolicine di tapak tanaman dara mampu menurunkan kadar gula dalam darah, sehingga mengurangkan risiko anda terkena diabetes. Selain itu, kedua sebatian ini juga dapat digunakan untuk mengubati diabetes jenis 2.

4. Menurunkan kadar kolesterol

Penyelidikan mengatakan bahawa kandungan flavonoid dan vinpocetine yang terdapat dalam ekstrak daun tapak dara mempunyai khasiat untuk mengurangi total kolesterol, trigliserida, dan kolesterol jahat (LDL).

Ini seterusnya dapat mengurangkan risiko anda terkena penyakit kerana kadar kolesterol tinggi, seperti strok, serangan jantung, dan penyakit ginjal kronik.

5. Merawat cirit-birit

Ini juga merupakan salah satu kelebihan tara dara. Penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak etanol daun tapak dara mempunyai sifat antidiarrheal yang baik, sehingga dapat membantu melegakan gejala dan merawat cirit-birit.

Walaupun manfaat tapak dara untuk kesihatan cukup pelbagai, manfaat ini masih memerlukan kajian lebih lanjut. Selain itu, ada risiko kesan sampingan yang perlu Anda perhatikan di sebalik penggunaan tapak dara, seperti mual, muntah, rambut gugur, pening, pendarahan, sawan, hingga kerosakan hati.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan tapak dara untuk merawat penyakit yang anda alami, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu. Dengan cara itu, doktor anda boleh mencadangkan rawatan terbaik untuk keadaan anda.