Kenali Punca Sesak Nafas

Nafas pendek atau juga dikenali sebagai diSpnea adalah keadaan di mana seseorang kesukaran untuk bernafas.Rasa seperti sesak dan dada terasa sesak boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti gangguan jantung dan paru-paru atau aktiviti fizikal yang mana berat.

Seperti disebutkan di atas, sesak nafas boleh terjadi kerana masalah dengan kesihatan jantung atau paru-paru. Kerana paru-paru dan jantung adalah organ yang berfungsi untuk melepaskan karbon dioksida dan menyalurkan oksigen ke tisu badan anda. Sekiranya terdapat gangguan pada organ-organ ini, maka anda dapat merasakan sesak nafas.

Nafas Pendek Disebabkan oleh Masalah Jantung

Berikut adalah beberapa masalah jantung yang boleh menyebabkan sesak nafas:

 • Penyakit jantung

  Sebarang keadaan yang mempengaruhi jantung dan kemampuannya mengepam darah boleh menyebabkan sesak nafas. Biasanya, sesak nafas kerana penyakit jantung boleh disertai dengan sakit dada.

 • Kegagalan jantung

  Kegagalan jantung berlaku apabila jantung membengkak sehingga tidak dapat mengepam darah ke seluruh badan secara normal. Akibatnya, sel-sel badan tidak mendapat oksigen dan nutrien yang mereka perlukan. Gejala kegagalan jantung boleh merangkumi sesak nafas, terutama selepas aktiviti atau berbaring, keletihan, bengkak, dan batuk.

 • Aritmia

  Sesak nafas juga boleh menjadi tanda aritmia, yang merupakan masalah dengan irama jantung. Aritmia berlaku apabila aktiviti elektrik yang mengatur degupan jantung tidak berfungsi dengan baik, menyebabkan jantung berdegup terlalu cepat, terlalu lambat, atau tidak teratur. Keadaan ini dapat menghalang kelancaran bekalan darah ke seluruh badan.

 • penyakit injap jantung

  Jantung mempunyai empat injap yang membolehkan darah mengalir ke arah yang betul. Dalam beberapa kes, satu atau lebih injap tidak terbuka atau ditutup dengan betul. Akibatnya, sistem aliran darah ke dan dari jantung menjadi terganggu.

 • Kardiomiopati

  Kardiomiopati atau gangguan otot jantung adalah keadaan di mana otot jantung menjadi membesar, menebal, atau kaku. Penyakit ini boleh mempengaruhi kemampuan jantung untuk mengepam darah ke seluruh badan. Sesak nafas adalah salah satu gejala kardiomiopati.

Nafas Pendek Disebabkan oleh Gangguan Paru-paru

Selain masalah jantung, sesak nafas juga disebabkan oleh beberapa gangguan paru-paru, seperti:

 • Asma

  Sesak nafas juga dapat dialami oleh penghidap asma. Ketika kambuh, penyakit ini menyebabkan saluran udara menjadi sempit dengan pembentukan lendir berlebihan di saluran udara. Ini menyebabkan pesakit asma mengalami kesukaran bernafas, batuk, dan mengi.

 • Pneumonia

  Pneumonia, yang dapat menyerang satu atau kedua paru-paru, disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, atau kulat. Keadaan ini menjadikan tisu paru-paru meradang, dan terdapat penumpukan lendir atau nanah. Gejala penyakit ini boleh merangkumi sesak nafas, demam, dan batuk.

 • Edema paru

  Sesak nafas juga boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami edema paru, suatu keadaan yang disebabkan oleh berlebihan cecair di paru-paru. Cecair ini terkumpul di dalam kantung udara di paru-paru, sehingga sukar bagi penghidap untuk bernafas.

 • Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)

  COPD adalah penyakit paru-paru yang juga boleh menyebabkan sesak nafas. Ini berlaku kerana paru-paru rosak secara kekal sehingga tidak dapat berfungsi dengan baik.

 • Pneumotoraks

  Pneumothorax adalah keadaan yang berlaku apabila udara berlebihan memasuki ruang pleura, rongga antara dinding dada dan paru-paru. Apabila tekanan udara di rongga pleura meningkat, paru-paru menjadi sukar untuk mengembang. Akibatnya, anda mungkin mengalami sakit dada dan sesak nafas.

Sebagai tambahan kepada pelbagai penyakit di atas, sesak nafas juga disebabkan oleh anemia, asidosis, kehamilan, serangan panik, kelebihan berat badan, atau setelah melakukan aktiviti fizikal yang berat.

Memandangkan sesak nafas boleh disebabkan oleh banyak sebab, gejala ini perlu dirujuk oleh doktor. Sekiranya anda atau saudara-mara anda mengalami sesak nafas secara tiba-tiba dan tidak pulih dalam beberapa waktu, segera bawa mereka ke jabatan kecemasan di hospital terdekat.