Manfaat Lobak untuk Kesihatan

Lobak adalah sayur oren yang mana sangat disayangi, kerana rasasedap dan faedah lobak merah limpahan. Lobak boleh dimakan mentah, direbus atau digoreng, jus dibuat,atau campuran puding.

Manfaat wortel diperoleh dari kandungan beta-karoten di dalamnya, yang berguna sebagai antioksidan. Selain beta-karoten, khasiat wortel juga diperoleh dari kandungan serat, vitamin K, dan kalium. Lobak mengandungi serat makanan yang dapat memperbaiki keadaan saluran pencernaan seperti cirit-birit atau sembelit.

Mengenali Kandungan Nutrien Lobak

Kandungan paling banyak dalam wortel adalah air dan karbohidrat. Lobak mengandungi sedikit lemak dan protein, tetapi kaya dengan vitamin. Salah satunya ialah vitamin A dalam bentuk beta karoten.

Kandungan vitamin lain dari wortel, antara lain:

 • Biotin

  Biotin, yang merupakan salah satu vitamin B, memainkan peranan penting dalam metabolisme lemak dan protein.

 • Vitamin K1

  Seperti yang dikenali sebagai phylloquinone. Vitamin K penting untuk pembekuan darah dan dapat menjaga kesihatan tulang.

 • Vitamin B6

  Vitamin B6 bersama dengan jenis vitamin B yang lain memainkan peranan penting dalam mengubah makanan menjadi tenaga.

 • Potasium

  Kalium adalah mineral penting dalam membantu pelbagai fungsi tubuh, sebagai sumber tenaga dan kekuatan otot, pemakanan untuk jantung, juga membantu mengawal tekanan darah.

Selain vitamin, wortel juga mengandungi sebatian tumbuhan, seperti alpha-karoten, lutein, poliasetilena dan antosianin.

Kelebihan Makan Lobak

Kandungan vitamin A dalam wortel sangat baik untuk kesihatan mata. Oleh itu, makan wortel sangat digalakkan, terutama bagi orang yang mengalami kebutaan malam atau rabun malam. Memberi wortel kepada anak-anak dari usia dini adalah langkah yang baik untuk mencegah kebutaan malam.

Selain menjaga kesihatan mata, manfaat kesihatan lain dari wortel adalah:

 • Dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan barah, kerana wortel kaya dengan karoten sehingga berkesan melindungi dari beberapa jenis barah, baik barah prostat, barah usus besar, dan barah perut.
 • Dapat mengurangkan kadar kolesterol tinggi yang merupakan faktor risiko penyakit jantung.
 • Dapat menurunkan berat badan kerana dapat mengisi anda, sehingga mengurangkan pengambilan kalori pada waktu makan berikutnya.
 • Ia dapat membantu merawat cacing usus dengan menolak cacing parasit keluar dari usus, kerana kandungan seratnya yang tinggi.

Dari pelbagai kajian, tidak dinafikan bahawa khasiat wortel sangat baik untuk kesihatan kerana kandungan karotena dan nutrien lain di dalamnya. Sekiranya anda bosan makan wortel sebagai hidangan yang disajikan dalam masakan, cubalah memakan wortel yang diproses menjadi jus lobak merah.

Makan wortel untuk memenuhi keperluan vitamin A sangat disyorkan, berbanding mengambil suplemen vitamin A. Dos tinggi vitamin A suplemen harus diambil hanya dengan cadangan doktor.