Kenali 7 Punca Menstruasi Rendah dan Cara Mengatasinya

Pendarahan haid yang sedikit adalah keadaan biasa pada awal dan akhir kitaran haid. Namun, anda masih perlu berwaspada. Pendarahan haid yang sedikit juga boleh menjadi tanda penyakit tertentu atau keadaan perubatan.

Kitaran haid setiap wanita pada amnya berbeza. Sebilangan wanita mungkin mengalami pendarahan haid yang kurang daripada biasa. Keadaan ini juga dikenali sebagai hipomenorea dan boleh disebabkan oleh banyak perkara.

Walaupun biasa, lebih baik jika anda berjumpa doktor untuk mengetahui punca sebenar darah haid rendah. Dengan cara ini, rawatan yang tepat dapat dijalankan.

Pelbagai Punca Menstruasi Rendah

Terdapat beberapa sebab mengapa seorang wanita mengalami haid yang sedikit, termasuk:

1. Faktor genetik

Darah haid yang sedikit boleh disebabkan oleh faktor genetik. Oleh itu, jika anda mengalami haid yang lebih pendek atau kurang pendarahan haid, cubalah berjumpa dengan ibu atau saudara perempuan anda jika mereka mempunyai keadaan yang serupa.

2. Faktor usia

Pendarahan haid yang sedikit biasanya berlaku pada remaja yang baru sahaja mengalami akil baligh dan wanita yang hendak memasuki menopaus. Keadaan ini boleh berlaku kerana ketidakseimbangan tahap hormon yang berperanan dalam kitaran haid.

3. Gaya Hidup

Merokok, senaman berlebihan dan tekanan boleh mempengaruhi kitaran haid anda dan menyebabkan penurunan atau kenaikan berat badan secara tiba-tiba.

Sekiranya sedikit pendarahan haid berlaku kerana tekanan, anda boleh mencuba pelbagai cara untuk mengatasi tekanan, mulai dari terapi relaksasi, meditasi, atau melakukan aktiviti yang anda suka.

4. Penggunaan alat kontraseptif

Penggunaan alat kontraseptif, seperti pil kawalan kelahiran, implan, atau suntikan kawalan kelahiran boleh menyebabkan jumlah darah haid kurang dan tempoh haid yang lebih pendek. Ini berlaku kerana kontraseptif boleh menyebabkan penipisan lapisan rahim, sehingga kehamilan dapat ditangguhkan.

5. Kehamilan

Darah haid yang sedikit juga boleh menjadi tanda kehamilan atau disebut juga pendarahan implantasi. Keadaan ini berlaku apabila telur, yang telah disenyawakan oleh sperma, berkembang menjadi embrio dan melekat pada lapisan rahim.

Proses pelekatan ini dapat menyebabkan bintik-bintik darah keluar dari vagina.

6. Sindrom ovarium polikistik (PCOS)

PCOS boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon dan menghentikan ovulasi. Keadaan ini juga menyebabkan penghidap mengalami haid yang lebih ringan dan lebih pendek.

Selain darah haid yang rendah, PCOS juga dicirikan oleh gejala seperti keletihan, pertumbuhan rambut yang berlebihan di kawasan muka, dan penurunan kesuburan atau kemandulan.

7. Sindrom Asherman

Sindrom Asherman menyebabkan wanita mengalami sedikit atau tidak ada pendarahan haid. Sebilangan wanita juga mungkin mengalami kesakitan sebelum haid, tetapi tidak ada pendarahan haid.

Cara Mengatasi Beberapa Keluhan Darah Menstruasi

Pengendalian keadaan haid paling sedikit biasanya disesuaikan dengan penyebabnya. Sekiranya keadaan ini disebabkan oleh akil baligh, menopaus, dan kehamilan, ia tidak memerlukan rawatan khas.

Namun, jika gaya hidup adalah penyebabnya, anda digalakkan untuk mengubah gaya hidup yang sihat dengan makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, menghindari tekanan, dan cukup berehat.

Sekiranya pendarahan haid sedikit disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor atau hospital. Doktor akan melakukan pemeriksaan, mengesahkan diagnosis, dan menentukan langkah rawatan yang sesuai.

Sebagai contoh, jika darah haid rendah disebabkan oleh PCOS, doktor anda mungkin menetapkan perangsang kesuburan. Haid yang sedikit kerana penggunaan pil kawalan kelahiran dapat diatasi dengan mengubah jenis kontrasepsi lain, seperti kondom atau implan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai aduan darah haid rendah atau mengalami haid yang pendek selama 3 bulan berturut-turut, segera berjumpa doktor. Doktor akan memberikan rawatan mengikut penyebab sedikit haid yang anda alami.