Combantrin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Combantrin bermanfaat untuk merawat jangkitan cacing, baik pada kanak-kanak dan orang dewasa. Combantrin ialah okelawar anhelminthik yang mana dibungkus dalam bentuk tablet dan cecair sekali minum.

Combantrin mengandungi bahan aktif pyrantel pamoate yang berfungsi melumpuhkan dan mengeluarkan cacing parasit dari saluran pencernaan bersama dengan najis. Walau bagaimanapun, Combantrin tidak berkesan dalam membasmi telur cacing parasit.

Beberapa jenis cacing yang menyebabkan jangkitan yang dapat dirawat oleh Combantrin adalah:

 • Cacing Pin (Enterobius vermicularis).
 • Cacing Cacing (Ancylostoma duodenale atau Necator americanus).
 • cacing bulat (Ascaris lumbricoides).

Jenis dan Kandungan Combantrin

Terdapat dua jenis kemasan Combantrin yang terdapat di Indonesia, yaitu:

Tablet Combantrin

Tablet Combantrin mempunyai 2 jenis pembungkusan, iaitu pembungkusan dengan 2 tablet dan jalur 4 tablet. Strip Combantrin dari 4 tablet mengandungi 125 mg pyrantel pamoate, sementara strip Combantrin dari 2 tablet mengandungi 250 mg pyrantel pamoate, di setiap tablet.

Suspensi Combantrin

Suspensi Combantrin atau sirap Combantrin dibungkus dalam botol 10 ml. Suspensi Combantrin mengandungi 125 mg pyrantel pamoate untuk setiap 5 ml atau setara dengan satu sudu pengukur yang terdapat dalam bungkusan ubat.

Apa itu Combantrin?

KomposisiPamoat
kumpulanUbat percuma
KategoriUbat antihelmintik
ManfaatMengubati jangkitan cacing parasit di saluran pencernaan
Dimakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun
Combantrin untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Kesan Combantrin pada wanita hamil dan menyusui belum diketahui. Ia juga tidak diketahui sama ada Combantrin dapat diserap ke dalam susu ibu atau tidak.

Berunding dengan doktor anda terlebih dahulu jika wanita hamil atau menyusui ingin mengambil Combantrin. Semasa mengandung dan menyusui, jangan mengambil Combantrin tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet dan penggantungan

Amaran Sebelum Mengambil Combantrin:

 • Elakkan mengambil Combantrin jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap bahan-bahan dalam ubat.
 • Elakkan menggunakan Combantrin pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun kerana keselamatannya tidak diketahui.
 • Pesakit dengan penyakit hati atau hati harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil Combantrin.
 • Combantrin boleh menyebabkan pening dan mengantuk. Oleh itu, elakkan memandu kenderaan atau mengendalikan mesin semasa mengambil Combantrin.

Peraturan Dos dan Minuman Combantrin

Dos Combantrin dibezakan berdasarkan penyediaan dan usia pengguna. Berikut dijelaskan dengan lebih terperinci dos Combantrin:

Combantrin tablet 125 mg

 • Orang dewasa dan kanak-kanak diberumur lebih dari 12 tahun

  3-4 tablet pada satu masa.

 • Kanak-kanak dibawah 12 tahun

  1-2 tablet sekali diambil untuk kanak-kanak berumur 2-6 tahun dan 2-3 tablet sekali diambil untuk kanak-kanak berumur 6-12 tahun.

Tablet Combantrin 250 mg

 • Dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun

  1 -2 tablet sekali diambil.

 • Kanak-kanak di bawah 12 tahun

  -1 tablet sekali diambil untuk kanak-kanak berumur 2-6 tahun dan 1-1 tablet sekali diambil untuk kanak-kanak berumur 6-12 tahun.

Combantrin susensi

 • Orang dewasa dan kanak-kanak diberumur lebih dari 12 tahun

  3-4 sudu setiap minuman.

 • Kanak-kanak dibawah 12 tahun

  1-2 sudu setiap minuman untuk kanak-kanak berumur 2-6 tahun dan 2-3 sudu setiap minuman untuk kanak-kanak berumur 6-12 tahun.

Cara Mengambil Combantrin dengan Betul

Gunakan Combantrin mengikut arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan ubat atau nasihat doktor. Combantrin boleh diambil sebelum atau selepas makan.

Khusus untuk pek suspensi Combantrin, gunakan sudu pengukur yang disediakan dalam bungkusan. Jangan gunakan sudu atau sudu teh untuk mendapatkan dos yang betul. Goncangkan dengan baik sebelum digunakan.

Semasa mengambil Combantrin, anda tidak perlu mengambil julap. Jangan meningkatkan dos tanpa arahan daripada doktor anda. Sekiranya gejala cacing usus berterusan, segera hubungi doktor anda.

Simpan Combantrin di tempat yang sejuk dan kering di bawah 30oC. Jauhkan Combantrin dari cahaya matahari langsung dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Kesan Sampingan Combantrin

Combantrin mungkin mempunyai kesan antagonis atau sebaliknya apabila diambil dengan piperazine. Untuk selamat, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda ingin mengambil Combantrin dengan ubat lain.

Selain risiko interaksi, kandungan pyrantel pamoate di Combantrin boleh menyebabkan sejumlah kesan sampingan, termasuk:

 • Hilang selera makan.
 • Sakit kepala.
 • Pening.
 • Cirit-birit.
 • Mual.
 • Gag.
 • Mengantuk.

Sebagai tambahan kepada kesan sampingan ini, pyrantel pamoate juga boleh menyebabkan reaksi alergi terhadap ubat yang dicirikan oleh kulit kemerahan, gatal-gatal, ruam, bengkak pada wajah, dan kesukaran bernafas. Sekiranya gejala ini muncul, segera hubungi doktor anda.