Veneer Pergigian, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

Veneer gigi adalah prosedur perubatan yang bertujuan untuk memperbaiki penampilan gigi seseorang dengan melekatkan venir ke bahagian depan gigi. Veneer dapat menutupi kerosakan gigi, seperti bentuk, warna, dan ukuran gigi yang tidak sesuai dengan keinginan pesakit.   

Veneer biasanya dibuat dari resin atau porselin, dan akan melekat pada gigi secara kekal. Berbeza dengan implan pergigian atau mahkota gigi, venir hanya menutup bahagian depan gigi. Sementara itu, implan gigi menggantikan gigi dengan akarnya dan mahkota Gigi merangkumi seluruh mahkota gigi.  

Petunjuk Veneer Pergigian

Veneer gigi biasanya diminta oleh pesakit untuk alasan kosmetik atau untuk memperbaiki penampilan. Dengan venir, warna gigi boleh menjadi lebih cerah dan bahkan dapat membuat senyuman seseorang lebih simetris. Veneer gigi juga boleh dilakukan untuk memperbaiki keadaan berikut:

 • Gigi patah atau rosak
 • Rongga interdental yang tidak seragam
 • Gigi yang runcing atau berbentuk tidak normal
 • Gigi yang lebih kecil daripada gigi di sekitarnya
 • Perubahan warna gigi yang tidak dapat dikeluarkan dengan pemutihan gigi

Amaran Veneer Pergigian

Perlu diingat bahawa prosedur venir gigi adalah prosedur irreversible. Artinya, jika selama prosedur venir perlu mengubah bentuk gigi, maka perubahan itu tidak dapat diterbalikkan.

Selain itu, venir tidak boleh dipasang secara sewenang-wenangnya pada setiap orang. Sebilangan orang yang tidak mempunyai venir gigi adalah:

 • Orang dengan gigi yang tidak sihat, seperti orang yang menghidap penyakit gusi
 • Orang yang enamel giginya terkikis, jadi mereka tidak boleh memakai venir
 • Orang yang giginya rapuh akibat kerosakan, patah tulang, atau tambalan yang besar
 • Orang yang mempunyai kebiasaan menggosok gigi atas dan bawah (bruxism)

Veneer juga dapat mengalami kerusakan, seperti retak atau pecah, dan tidak dapat diperbaiki jika rusak.  

Sekiranya anda ingin memutihkan gigi, disarankan untuk melakukannya sebelum prosedur venir gigi. Warna venir tidak dapat diubah setelah diletakkan pada gigi, jadi penting untuk memastikan warna venir sesuai dengan warna gigi lain sebelum meletakkannya.

Walaupun jarang berlaku, masih ada risiko venir jatuh dari gigi. Oleh itu, lebih baik jangan menggigit benda keras, seperti pensil dan ketulan ais, atau menggigit kuku ketika menggunakan venir.  

Sebelum Veneer Pergigian

Sebelum venir gigi dilakukan, doktor gigi akan menilai keadaan gigi dan mulut pesakit untuk memastikan tidak ada tanda-tanda penyakit gigi atau gusi, seperti rongga, gingivitis, gusi berdarah, atau penyakit akar. Doktor juga akan mengambil sinar-X gigi panorama untuk memastikan kesihatan gigi.

Sekiranya gigi pesakit tidak kemas, doktor akan memasang pendakap sementara. Ini supaya venir yang akan dipasang sesuai dengan gigi lain.

Setelah keadaan gigi diperiksa, gigi pesakit akan digiling terlebih dahulu untuk membuang lapisan enamel gigi. Proses pengisaran ini boleh menggunakan anestesia tempatan atau tanpa anestesia, bergantung pada jenis venir gigi yang dipilih oleh pesakit.

Terdapat dua jenis venir gigi, iaitu: persediaan dan tiada persediaan. Inilah penjelasannya:

Persiapan Venir

Dalam pemasangan venir gigi persediaanPertama, bahagian gigi yang akan diletakkan di venir digiling hingga sampai ke lapisan bawah enamel gigi. Penggilingan gigi ini bermaksud bahawa venir dipasang dengan betul.

Gigi yang digiling akan hilang secara kekal dan sering kali agak menyakitkan, memerlukan anestesia tempatan atau anestesia.

Tidak-Prepa Venir

Proses memasang venir gigi tiada persiapan atau persediaan minimum umumnya lebih cepat daripada persediaan venir. Sebabnya, pemasangan venir ini hanya memerlukan sedikit perubahan pada gigi semula jadi.

Dalam prosesnya, doktor hanya perlu menukar enamel gigi sedikit dan tidak mengikis bahagian bawah enamel gigi. Venir pergigian tiada persiapan juga tidak memerlukan anestesia tempatan.  

Gigi pesakit untuk dilapisi diukur menggunakan alat kesan khas. Acuan ini akan menjadi asas untuk membuat venir yang akan diletakkan pada pesakit. Masa untuk membuat venir gigi di makmal adalah sekitar 2–4 minggu.  

Prosedur Veneer Pergigian

Langkah pertama untuk memasang venir gigi adalah memadankan ukuran, bentuk, dan warna gigi dengan venir gigi yang akan dipasang. Setelah dipadankan, doktor akan membersihkan permukaan gigi yang akan dilengkapi dengan venir.

Seterusnya, doktor akan mengisar enamel gigi semula, sehingga permukaan gigi menjadi kasar, memudahkan venir melekat pada permukaan gigi dan melekat lebih lama.

Veneer kemudian dilekatkan pada gigi menggunakan bahan simen khas untuk membuatnya melekat dengan kuat. Cahaya ultraviolet dapat digunakan untuk mempercepat pengeringan bahan simen. Secara amnya, proses pemasangan venir ini memakan masa lebih kurang 30 minit.

Sekiranya terasa seperti melekat dengan baik, doktor akan melakukan penyesuaian venir terakhir untuk memastikan venir melekat dengan baik dan mengeluarkan simen yang tersisa.

Doktor juga akan menguji kemampuan menggigit pesakit setelah venir diletakkan. Selepas itu, doktor akan mengatur jadual pemeriksaan untuk memastikan venir terpasang dengan betul.

Selepas Veneer Pergigian

Berbanding dengan prosedur pergigian yang lain, tempoh pemulihan selepas prosedur venir gigi cenderung lebih cepat. Pesakit yang telah menjalani venir gigi biasanya boleh makan atau minum secara normal.

Namun, dalam beberapa kes, gigi yang baru sahaja dilapisi akan terasa aneh dan kasar. Ini umumnya berasal dari sisa-sisa simen yang melekat dan mengering di permukaan gigi.

Sisa simen akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika ia berterusan setelah beberapa hari, pesakit boleh meminta doktor gigi membuang simen yang tinggal.

Veneer porselin biasanya bertahan hingga 10-15 tahun, sementara venir komposit boleh bertahan hingga 5-7 tahun. Untuk mengekalkan kehidupan veneer, pesakit dapat menerapkan langkah-langkah pemeliharaan, seperti:

 • Jangan gunakan gigi untuk membuka bungkusan.
 • Jangan mengunyah benda keras, seperti ketulan ais.
 • Jangan mengunyah makanan menggunakan gigi depan anda.
 • Singkirkan tabiat buruk menggigit kuku.
 • Jaga gigi anda semasa bersenam dengan memakai pelindung mulut.

Komplikasi Veneer Pergigian

Sekiranya venir gigi tidak diletakkan dengan betul, ini boleh menyebabkan kerosakan pada gigi di bawah venir. Selain itu, enamel nipis akibat hakisan semasa penyediaan venir gigi sering menyebabkan gigi yang dilekatkan pada venir menjadi lebih sensitif daripada gigi lain.