Inilah khasiat safron untuk kesihatan

Saffron adalah rempah yang boleh terpakai untukperasa, pewarna dan perisa makanan. Walaupun lebih dikenali sebagai rempah memasak, safron juga dipercayai mempunyai pelbagai faedah kesihatan, kamu tahu.

Saffron adalah rempah dalam bentuk benang merah halus dan nipis yang berasal dari bunga Sativus fokus. Ini adalah salah satu rempah paling mahal di dunia kerana kaedah penanaman dan penuaiannya yang rumit, dan memerlukan teknik khas. Di samping itu, diperlukan 150 bunga untuk menghasilkan 1 gram benang safron.

Manfaat Saffron untuk Kesihatan

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa safron mempunyai manfaat kesihatan, termasuk:

1. Jauhkanradikal bebas

Saffron mengandungi pelbagai komponen antioksidan, sehingga dapat melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Seperti yang kita ketahui, radikal bebas dapat menyebabkan pelbagai penyakit kronik, termasuk penyakit jantung dan barah.

2. Mengurangkan selera makan dan mengurangkan berat badan

Kajian sekumpulan wanita menunjukkan bahawa wanita yang mengambil suplemen safron selama 8 minggu mengalami penurunan selera makan dan berat badan yang lebih ketara daripada wanita yang tidak mengambil suplemen safron.

Selain dapat membantu menurunkan berat badan, safron juga dikenal dapat mengurangkan lilitan perut dan jisim lemak total pada pesakit dengan penyakit jantung koronari.

3. Meningkatkan mood dan membantu merawat kemurungan

Menurut hasil beberapa kajian yang dilakukan pada pasien depresi, suplemen safron dapat menjadi tambahan dalam perawatan kemurungan ringan hingga sederhana, dengan kesan sampingan yang cenderung minimum. Saffron juga mempunyai kesan anti-radang, antioksidan, dan neuroprotektif.

4. Membantu rawatan barah

Satu kajian di makmal menyatakan bahawa safron dapat menekan kadar pertumbuhan sel barah pada barah usus. Di samping itu, komponen antioksidan dalam safron dinamakan buaya dapat menjadikan sel barah lebih sensitif terhadap kemoterapi. Walaupun hasil kajian ini menjanjikan, kesan antikanker safron masih perlu diselidiki lebih lanjut dan terbukti secara klinikal pada manusia.

5. Melegakan kesakitan haid dan gejala PMS

Dalam satu kajian, sekumpulan wanita yang mengambil kapsul yang mengandungi 15 mg safron dua kali sehari mengalami gejala fizikal dan emosi sindrom pramenstruasi (PMS) yang lebih ringan daripada kumpulan wanita yang tidak mengambil kapsul yang mengandungi safron.

6. Menurunkan kadar lemak darah

Walaupun kajian lebih lanjut masih diperlukan dengan jangka masa yang lebih lama, pengambilan safron nampaknya dapat menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida, dan meningkatkan kepekatan kolesterol baik atau buruk. lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL).

7. Membantu melegakan penyakit Alzheimer

Dalam kajian orang yang menghidap penyakit Alzheimer, memakan 15 mg safron dua kali sehari dapat meningkatkan fungsi kognitif dengan ketara.

8. Membantu merawat diabetes

Dalam kajian awal yang melibatkan sampel tikus eksperimen, safron dapat meningkatkan kepekaan insulin. Namun, sudah tentu ini masih perlu dikaji lebih jauh untuk membuktikan kebaikan safron dalam membantu rawatan pesakit diabetes.

Berdasarkan pelbagai kajian, pengambilan safron sebanyak 30 mg sehari cukup untuk memberi manfaat kesihatan. Selain dalam bentuk kapsul, safron juga dapat dimakan dengan pembuatan bir. Dianjurkan untuk membeli safron dari pengilang atau penjual dengan reputasi yang baik sehingga keasliannya terjamin, dan lebih baik memilih produk yang mempunyai izin dari BPOM.

Secara amnya, safron selamat diambil selagi dosnya tidak berlebihan. Beberapa kesan sampingan yang boleh timbul jika rempah ini dikonsumsi berlebihan adalah sakit kepala, sakit perut, mual, perubahan selera makan, mulut kering, dan mengantuk. Selain itu, pengambilan safron melebihi 5 gram sehari berisiko menyebabkan keguguran pada wanita hamil.

Bercakap dengan doktor anda jika anda ingin mengambil safron, terutamanya jika anda akan mengambilnya secara berkala atau bersama dengan ubat dan suplemen lain. Anda perlu tahu, safron boleh berinteraksi dengan ubat hipertensi dan ubat penipisan darah.

Ditulis oleh:

dr. Andi Marsa Nadhira


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found