Kanser Lidah - Gejala, sebab dan rawatan

Kanser lidah adalah barah yang tumbuh dan berasal dari tisu lidah.Keadaan iniboleh ditanda oleh sariawan, kemunculan tompok merah atau putih di lidah,dan sakit tekak yang tidak hilang.

Kanser lidah berkembang dari tisu lidah yang tidak normal dan tumbuh secara tidak normal, ia boleh berlaku di hujung lidah atau pangkal lidah. Kanser lidah dialami oleh perokok dan orang yang ketagihan minuman beralkohol. Selain itu, barah lidah juga boleh berlaku dengan lebih mudah pada orang yang telah dijangkiti virus HPV (Virus Papilloma Manusia).

Gejala Kanser Lidah

Gejala utama yang muncul pada orang yang menghidap barah lidah adalah kemunculan tompok merah atau putih pada lidah, dan sariawan yang tidak hilang setelah beberapa minggu. Gejala barah lidah lain yang boleh muncul adalah:

 • Sakit tekak dan sakit yang berterusan semasa menelan.
 • Benjolan muncul di kawasan mulut dan leher, kerana kelenjar getah bening yang bengkak.
 • Mati rasa di mulut yang tidak hilang.
 • Pendarahan di lidah tanpa sebab yang jelas.
 • Kesukaran menggerakkan rahang.
 • Penurunan berat badan secara drastik.
 • Perubahan suara dan pertuturan.

Bila hendak berjumpa doktor

Kadang-kadang penghidap tidak menyedari bahawa keluhan yang mereka alami adalah gejala barah lidah. Keabnormalan ini biasanya hanya ditemui oleh doktor gigi semasa pemeriksaan rutin atau pemeriksaan gigi kerana masalah lain.

Oleh itu, disarankan agar anda menjalani pemeriksaan berkala dengan doktor gigi setiap 3 bulan hingga 2 tahun, bergantung kepada keadaan kesihatan gigi dan mulut anda. Lawatan berkala ke doktor gigi juga penting kerana barah lidah lebih cenderung berlaku pada seseorang yang kesihatan mulutnya tidak terjaga.

Aduan yang dianggap tidak berbahaya, seperti sariawan atau sakit tekak, boleh menjadi tanda barah lidah. Segera berjumpa doktor sekiranya gejala ini berlanjutan lebih dari tiga minggu, terutamanya jika anda seorang perokok atau kerap minum alkohol.

Punca Kanser Lidah

Kanser lidah berlaku kerana perubahan atau mutasi genetik pada sel-sel tisu lidah. Mutasi genetik ini menyebabkan sel tumbuh secara tidak normal dan tidak terkawal, dan menjadi sel barah. Walau bagaimanapun, penyebab sebenar mutasi genetik ini tidak diketahui.

Lelaki berusia lebih dari 50 tahun yang ahli keluarganya menderita barah lidah lebih berisiko menderita penyakit lidah ini. Selain itu, faktor berikut juga dapat meningkatkan risiko barah lidah:

 • Asap

  Kebiasaan merokok atau mengambil tembakau, walaupun tidak dalam bentuk rokok, dapat meningkatkan risiko barah lidah akibat terkena bahan penyebab kanker (karsinogenik) yang terkandung dalam tembakau.

 • Penggunaan minuman keras (alkohol)

  Orang yang sering minum alkohol dalam jumlah besar lebih berisiko terkena barah lidah.

 • Jangkitan Papillomavirus manusia (HPV)

  Walaupun jarang berlaku, HPV dapat menyebabkan pertumbuhan tisu yang tidak normal di mulut, sehingga memicu barah. Jangkitan HPV di mulut boleh merebak melalui seks oral.

 • Kesihatan mulut yang buruk

  Kanser lidah juga boleh dikaitkan dengan gigi yang tidak rata, kasar, dan bergerigi, dan gigi palsu yang tidak betul.

 • Diet yang tidak sihat

  Kurang makan buah-buahan dan sayur-sayuran atau menjalani diet yang tidak sihat dapat meningkatkan risiko terkena barah lidah.

Diagnosis Kanser Lidah

Langkah mendiagnosis barah lidah bermula dengan menanyakan keluhan dan riwayat perubatan pesakit, misalnya, apakah dia pernah mengalami jangkitan HPV atau tidak. Doktor juga akan bertanya sama ada mana-mana anggota keluarga pesakit itu menghidap barah lidah atau tidak, dan adakah pesakit itu mempunyai kebiasaan merokok atau minum alkohol.

Selepas itu, doktor akan memeriksa keadaan mulut dan lidah pesakit. Sekiranya terdapat kecurigaan barah, doktor akan merujuk pesakit ke pakar onkologi. Ahli onkologi kemudian boleh melakukan pemeriksaan lanjutan dalam bentuk:

 • Biopsi lidah

  Dalam prosedur ini, doktor akan mengambil sampel tisu lidah untuk diperiksa di makmal. Pesakit biasanya akan diberi anestetik tempatan semasa biopsi ini.

 • Pemeriksaan endoskopi

  Sekiranya barah lidah disyaki di pangkal lidah, doktor akan melakukan pemeriksaan endoskopi. Pemeriksaan endoskopi secara serentak dapat mengambil sampel tisu lidah dan kelenjar getah bening di sekitar lidah.

 • Imbas

  Imbasan dilakukan untuk melihat keadaan mulut dan lidah, serta untuk menentukan penyebaran barah. Imbasan boleh dilakukan dengan imbasan CT atau MRI.

 • Ujian HPV

  Ujian HPV dilakukan untuk memeriksa sama ada pesakit positif jangkitan HPV yang boleh menyebabkan barah lidah.

Tahap Kanser Lidah

Berdasarkan keparahan dan tahap penyebaran sel-sel barah, barah lidah dapat dibahagikan kepada empat peringkat, iaitu:

 • Tahap 1

  Kanser sudah mulai tumbuh, tetapi diameter barahnya tidak melebihi 2 cm dan tidak merebak ke tisu sekitarnya. Tahap 1 boleh dipanggil peringkat awal barah lidah.

 • Tahap 2

  Kanser telah mencapai diameter sekitar 2-4 cm, tetapi tidak merebak ke tisu sekitarnya.

 • Tahap 3

  Diameter barah lebih dari 4 cm dan telah merebak ke tisu sekitarnya, termasuk ke kelenjar getah bening yang berdekatan.

 • Tahap 4

  Kanser telah merebak ke tisu di sekitar mulut dan bibir, atau bahkan ke organ lain, seperti paru-paru dan hati.

Kanser di hujung lidah lebih mudah dikesan berbanding barah di pangkal lidah. Kanser di bahagian depan lidah biasanya didiagnosis ketika barah kecil, menjadikannya lebih mudah untuk dirawat.

Kanser yang muncul di pangkal lidah cenderung dikesan pada tahap lanjut, ketika barah telah tumbuh dan bahkan merebak ke kelenjar getah bening di leher.

Rawatan Kanser Lidah

Kaedah rawatan untuk barah lidah bergantung pada lokasi dan tahap barah. Sekiranya diperlukan, doktor akan menggabungkan beberapa jenis rawatan untuk hasil yang maksimum. Kaedah rawatan yang boleh digunakan oleh doktor untuk merawat barah lidah adalah:

Operasi

Pada barah kecil atau pada peringkat awal, pembedahan dilakukan dengan membuang tisu barah dan tisu di sekitarnya. Tetapi pada barah yang telah memasuki tahap akhir, operasi yang dilakukan adalah pembedahan memotong lidah atau glosektomi.

Lidah dengan barah maju akan dikeluarkan, sama ada sebahagian atau keseluruhannya. Selepas glosektomi, pesakit mungkin sukar makan, menelan, dan bercakap. Oleh itu, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan rekonstruktif untuk membetulkan bentuk lidah yang dipotong.

Pembedahan rekonstruktif dilakukan dengan mengambil sebahagian tisu kulit dan kemudian mencantumkan tisu ke lidah yang telah dipotong. Selepas pembedahan rekonstruktif, pesakit juga dapat menjalani terapi untuk membantunya makan dan bercakap, serta mengatasi masalah psikologi kerana kesukaran makan dan bercakap.

Kemoterapi

Kemoterapi adalah rawatan barah dengan ubat-ubatan yang berfungsi untuk membunuh sel barah. Selain itu, kemoterapi juga dapat dilakukan untuk melegakan simptom barah.

Untuk hasil maksimum, kemoterapi sering digabungkan dengan pembedahan atau radioterapi. Kemoterapi yang digabungkan dengan pembedahan berfungsi untuk mengecilkan barah sebelum dikeluarkan secara pembedahan atau untuk membasmi sel-sel barah yang tersisa setelah pembedahan.

Kemoterapi juga dilakukan untuk merawat barah lidah yang telah merebak (metastasized) ke organ lain, dan biasanya digabungkan dengan radioterapi. Beberapa jenis ubat yang digunakan untuk kemoterapi adalah: cisplatin, fluorouracil, bleomisin, metotreksat, carboplatin, dan docetaxel.

Radioterapi

Radioterapi adalah rawatan barah dengan menggunakan sinar bertenaga tinggi. Lampu yang digunakan untuk radioterapi boleh datang dari mesin khas di luar badan pesakit (radiasi luaran) atau alat yang diletakkan di dalam badan pesakit berhampiran tempat barah (radiasi dalaman).

Radioterapi boleh digunakan untuk merawat barah yang sukar dirawat, mengecilkan ukuran barah sebelum pembedahan, atau membunuh sel barah yang telah merebak ke bahagian tubuh yang lain. Radioterapi juga dapat melegakan gejala barah lidah, terutama pada orang yang menderita barah lidah.

Pencegahan Kanser Lidah

Kanser lidah dapat dicegah dengan mengelakkan faktor risiko yang mencetuskannya. Beberapa langkah yang boleh diambil adalah:

 • Berhenti merokok atau minum tembakau.
 • Berhenti minum alkohol.
 • Jaga kebersihan gigi dan mulut, dan kerap berjumpa doktor gigi.
 • Dapatkan vaksin HPV.
 • Lakukan hubungan seks yang selamat, iaitu, jangan menukar pasangan dan menggunakan kondom.
 • Makan sayur dan buah.