6 Punca Sulit buang air besar dan Cara Mengatasi yang Betul

Terdapat pelbagai penyebab sembelit, mulai dari gaya hidup yang tidak sihat hingga pengambilan ubat-ubatan tertentu. Oleh kerana penyebabnya berbeza-beza, penting untuk mengetahui perkara-perkara apa yang boleh mencetuskan sembelit untuk mengatasinya dengan betul.

Pergerakan usus yang sukar atau sembelit dalam bahasa perubatan disebut sembelit. Keadaan ini berlaku apabila kekerapan pergerakan usus (BAB) dikurangkan. Sebenarnya, kekerapan buang air besar pada setiap orang boleh berbeza, jadi tidak ada standard berapa kali anda membuang air besar dalam sehari atau seminggu.

Namun, tidak membuang air besar lebih dari 3 hari atau kekerapan buang air besar kurang dari 3 kali seminggu telah menjadi tanda bahawa anda mengalami masalah buang air besar.

Pelbagai Pmenyebabkan kesukaran membuang air besar

Terdapat beberapa keadaan biasa yang menyebabkan sembelit, termasuk:

1. Gaya hidup yang tidak sihat

Corak pemakanan yang tidak sihat, seperti kurang serat atau cairan, boleh menyebabkan sembelit. Di samping itu, perubahan dalam diet dan pengambilan terlalu banyak produk tenusu juga boleh menyebabkan sembelit.

Bukan hanya pengambilan makanan tertentu, gangguan makan, malas bersenam, atau kurang aktif juga menyumbang kepada menyebabkan sembelit.

2. Kehamilan

Kira-kira 40 peratus wanita hamil mengalami sembelit semasa mengandung, terutamanya pada awal trimester kehamilan. Keadaan ini berlaku kerana badan menghasilkan lebih banyak progesteron semasa kehamilan yang memberi kesan pada kelemahan otot badan, termasuk otot usus, sehingga sukar untuk menguncup.

Pergerakan usus yang sukar semasa mengandung biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, disarankan agar anda berjumpa doktor sekiranya anda mengalami masalah buang air besar disertai dengan gejala sakit perut atau pendarahan semasa buang air besar.

3. Kebiasaan melambatkan buang air besar

Sebilangan orang, baik kanak-kanak dan orang dewasa, sering menangguhkan ke tandas ketika mereka merasa ingin membuang air besar. Kelakuan melambatkan ini boleh menjadi salah satu penyebab sembelit. Oleh itu, jangan berlengah apabila anda mendapat 'panggilan alam' ini, okey?

4. Kesan ubat

Pengambilan ubat tertentu juga boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sembelit. Ubat ini boleh dalam bentuk suplemen kalsium dan zat besi, ubat antiepileptik dan antidepresan, ubat cirit-birit, ubat diuretik, dan penghilang rasa sakit narkotik, seperti kodein dan morfin.

Selain itu, ubat untuk mengatasi gangguan pencernaan, seperti antasid, dan kebiasaan menggunakan ubat pencahar juga dapat menyebabkan sembelit.

5. Keadaan perubatan tertentu

Walaupun jarang berlaku, sembelit boleh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, sindrom iritasi usus, hiperkalsemia atau kelebihan kalsium dalam darah, dan kelenjar tiroid yang tidak aktif.

Selain itu, sembelit juga dapat terjadi ketika seseorang mengalami penyakit radang usus, barah usus besar, hingga gangguan neurologi, seperti: sklerosis berbilang , strok, penyakit Parkinson, atau kecederaan saraf tunjang.

6. Faktor psikologi

Gangguan psikologi juga boleh menjadi penyebab kesukaran membuang air besar. Gangguan psikologi ini termasuk tekanan, kegelisahan, kemurungan, trauma ganas, atau penderaan seksual.

Cara Mengatasi Sulit buang air besar

Kerana penyebab pergerakan usus berbeza bagi setiap orang, cara menanganinya juga berbeza. Walau bagaimanapun, sembelit pada umumnya dapat diatasi dengan perubahan gaya hidup. Kaedahnya adalah seperti berikut:

  • Air yang mencukupi perlu untuk mengelakkan dehidrasi dan melembutkan tekstur najis.
  • Tingkatkan penggunaan makanan serat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, dan kacang-kacangan.
  • Minum makanan atau minuman yang mengandungi probiotik, seperti yogurt atau kefir, untuk meningkatkan pencernaan.
  • Tingkatkan aktiviti fizikal dan senaman, seperti berjalan selama sekurang-kurangnya 15 minit dan lakukan dengan kerap.
  • Jangan sesekali menangguhkan buang air besar dan segera ke tandas sekiranya anda mula merasakan keinginan untuk membuang air besar.

Punca sembelit umumnya dipengaruhi oleh gaya hidup. Oleh itu, terapkan gaya hidup sihat agar pencernaan sentiasa lancar dan kesihatan tubuh terjaga.

Sekiranya beberapa kaedah di atas tidak berfungsi untuk mengatasi sembelit atau jika sembelit telah berlangsung cukup lama, berjumpa doktor supaya pemeriksaan dapat dilakukan untuk mengetahui punca pergerakan usus anda. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found