Kutu air di telapak kaki, ini adalah kaedah mudah untuk mengatasinya

Walaupun tidak tergolong serius, kutu air di tapak kaki masih perlu dirawat. Tujuannya agar jangkitan tidak bertambah buruk dan merebak ke bahagian tubuh yang lain, atau menjangkiti orang lain. Anda boleh merawat kutu air dengan ubat antijamur atau ubat rumah yang mudah.

Kutu air adalah ruam pada kulit antara jari kaki atau telapak kaki yang disebabkan oleh jamur. Apabila anda mendapat kutu air di telapak kaki, kawasan kulit yang terkena akan kelihatan putih, kering, merah, bersisik, lembap, retak, gatal, sakit dan lecet.

Cara Mengatasi Kutu Air

Untuk mengatasi kutu air, anda harus berjumpa doktor, untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Kutu air di telapak kaki dapat disembuhkan dengan ubat antijamur, seperti yang mengandung clotrimazole atau miconazole, selama 1 - 6 minggu.

Namun, selain ubat perubatan, ada bahan semula jadi yang diyakini dapat merawat kutu air di telapak kaki atau jari kaki. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Penyelesaian cuka

  Asid asetik yang terkandung dalam cuka dipercayai mempunyai sifat antijamur, sehingga dapat merawat kutu air di telapak kaki. Untuk mendapatkan khasiat cuka, anda boleh mencampurkan 1 cawan cuka dengan 2 cawan air. Kemudian, rendam kaki anda yang telah dibersihkan dalam larutan cuka.

 • Bawang putih

  Bawang putih dipercayai mengandungi antiseptik semula jadi yang dapat membantu merawat kutu air di telapak kaki. Penyelidikan menunjukkan bahawa kandungan ajoene dalam bawang putih dianggap dapat merawat kutu air.

 • Garam laut

  Larutkan satu cawan garam laut dalam air suam, kemudian rendam kaki anda dalam larutan air masin selama 20 minit, kemudian keringkan. Garam laut mempunyai sifat antibakteria dan antijamur yang kuat, sehingga dapat merawat kutu air di telapak kaki dan mencegahnya merebak.

 • Teh

  Anda mungkin mengalami pengelupasan dan kemerahan pada kulit, tetapi ini adalah tanda bahawa polifenol berfungsi. Anda perlu melakukan rawatan ini setiap hari selama 3 bulan untuk mendapatkan faedahnya.

Walaupun anda boleh mencuba kaedah semula jadi ini, itu tidak bermakna ramuan ini dapat menggantikan rawatan perubatan yang diberikan oleh doktor. Penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan bahan semula jadi dalam mengatasi kutu air.

Semasa rawatan kutu air di telapak kaki, sentiasa jaga kebersihan kaki dan pastikan kaki anda sentiasa kering. Sekiranya boleh, elakkan memakai kasut sebentar atau pakai kasut yang berbeza setiap hari. Ini perlu supaya kutu air dapat sembuh dengan cepat dan tidak merebak ke bahagian tubuh yang lain.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found