Perbezaan Tanda Faraj Kehamilan dengan Keputihan Sebelum Menstruasi

Keputihan sering dianggap tanda mendekati haid. Sebenarnya, keputihan juga boleh menjadi tanda kehamilan. Walaupun pada pandangan pertama kelihatan sama, keputihan yang merupakan tanda kehamilan dengan keputihan sebelum haid mempunyai ciri yang berbeza. Ayuh, ketahui perbezaannya.

Keputihan boleh berlaku pada semua wanita. Namun, keputihan yang keluar ketika haid anda lewat boleh menjadi tanda kehamilan. Tanda ini berlaku kerana peningkatan kadar hormon estrogen dan aliran darah ke vagina sejak awal kehamilan. Jadi, anda harus mempertimbangkan ujian kehamilan jika tanda-tanda ini berlaku, terutamanya jika disertai dengan tanda-tanda kehamilan yang lain.

Perbezaan Tanda Faraj Kehamilan dengan Keputihan Sebelum Menstruasi

Untuk dapat mengesan kehamilan lebih awal, anda mesti dapat membezakan ciri-ciri keputihan yang merupakan tanda kehamilan dan keputihan sebelum haid. Berikut adalah perbezaan yang perlu anda ketahui:

Jumlah keputihan

Salah satu perbezaan antara keputihan yang merupakan tanda kehamilan dan keputihan sebelum haid adalah jumlahnya. Keputihan adalah tanda kehamilan, umumnya lebih banyak daripada keputihan sebelum haid. Jadi, anda juga akan merasakan seluar dalam anda basah lebih cepat.

warna putih

Berbeza dengan keputihan yang normal, keputihan yang menjadi tanda kehamilan cenderung berwarna putih susu. Walau bagaimanapun, kadang-kadang keputihan boleh menjadi putih kekuningan.

Tekstur putih

Walaupun agak sukar untuk dibezakan, tekstur keputihan yang merupakan tanda kehamilan berbeza dengan tekstur keputihan sebelum haid. Tekstur keputihan yang menjadi tanda kehamilan cenderung lebih cair dan melekit.

Tanda Kehamilan Yang Mungkin Juga Muncul Sebelum Menstruasi

Selain keputihan dan haid lewat, terdapat beberapa tanda kehamilan yang boleh menyerupai tanda tempoh yang akan datang. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Sakit kepala

Pada awal kehamilan, keluhan sakit kepala atau migrain mungkin dirasakan. Namun, keluhan ini juga mungkin dialami oleh banyak wanita sebelum haid.

2. Sakit belakang

Tidak sedikit wanita yang mengalami sakit belakang pada hari-hari menjelang haid. Walau bagaimanapun, keluhan ini juga dapat dirasakan pada awal kehamilan.

3. Sakit payudara

Semasa haid dan awal kehamilan, aduan kelembutan payudara, bengkak dan menjadi lebih sensitif mungkin berlaku. Tetapi biasanya, aduan ini terasa lebih teruk semasa mengandung.

4. Perubahan mood

Sama seperti sakit payudara, sebelum haid dan pada awal kehamilan, keluhan dalam bentuk perubahan mood atau perubahan emosi mungkin untuk anda alami.

Keputihan adalah tanda kehamilan dengan keputihan sebelum haid pada pandangan pertama tidak dapat dibezakan, jadi kadang-kadang tidak disedari oleh banyak wanita pada peringkat awal kehamilan mereka. Lebih-lebih lagi, beberapa gejala kehamilan juga mempunyai persamaan dengan aduan yang mungkin berlaku sebelum haid.

Walaupun beberapa gejala mempunyai persamaan, tidak ada salahnya melakukan ujian kehamilan, terutamanya jika anda telah melewati haid anda. Sekiranya anda positif mengandung, segera periksa kehamilan anda kepada doktor.

Tenang, keputihan semasa hamil bukanlah sesuatu yang berbahaya, Macam mana boleh jadi. Walau bagaimanapun, lebih cepat kehamilan diperiksa, semakin baik. Selain memantau kehamilan sejak awal, pemeriksaan ini juga perlu dilakukan untuk memastikan bahawa tidak ada kehamilan ektopik atau kehamilan kosong.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found