Mie Instan atau Nasi, Yang Membuat Lemak Lebih Cepat?

Tuntut bahawa miaitu sekejap boleh digunakan sebagai pengganti beras kerana dianggap tidak terlalu mengenyangkan dan tidak buat lemak sebilangan orang masih percaya. Apa pendapat kamu?Ayuh, cari tahu fakta melalui artikel ini.

Untuk menjawab makanan mana yang lebih baik untuk mencegah kenaikan berat badan, pertama kita perlu mengetahui jumlah kalori dalam mi segera dan nasi.

Dalam 1 bungkus mi segera atau setara dengan 35-40 gram, terdapat sekitar 190–200 kalori. Sementara itu, jumlah kalori dalam nasi putih dengan bahagian yang sama hanya sekitar 45-50 kalori.

Mi segera lwn Nasi

Dari perbandingan di atas, dapat disimpulkan bahawa kandungan kalori mi segera hampir 5 kali lebih banyak daripada beras. Kerana jumlah kalori lebih tinggi, ini bermakna mi segera dapat menjadikan tubuh lebih cepat gemuk daripada nasi putih.

Jumlah kalori dalam mi segera juga boleh meningkat, jika anda menghidangkannya dengan bahan-bahan lain, seperti sosej, daging kornet, atau keju. Begitu juga ketika anda makan nasi dengan mi segera sebagai lauk. Kalori yang masuk ke dalam badan tentu akan lebih banyak.

Kebiasaan menjadikan mi segera sebagai lauk makan nasi sudah biasa dilakukan oleh sebilangan masyarakat Indonesia. Walau bagaimanapun, ini tidak digalakkan kerana pengambilan kalori yang berlebihan boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Selain tinggi kalori, mi segera umumnya rendah nutrien, seperti protein, vitamin, dan mineral. Sekiranya dimakan terlalu kerap tanpa penambahan makanan sihat yang lain, mi segera boleh menjadikan tubuh anda kekurangan nutrien.

Kepentingan Mengehadkan Penggunaan Mie Segera dan nasi

Mie segera biasanya mengandungi banyak karbohidrat, lemak, dan sodium atau MSG. Jika dikonsumsi secara berlebihan, makanan ini dapat meningkatkan risiko berbagai penyakit, seperti tekanan darah tinggi, strok, penyakit jantung, dan masalah ginjal.

Begitu juga nasi putih. Menurut satu kajian, mengkonsumsi beras putih terlalu banyak dapat meningkatkan risiko seseorang terkena diabetes, terutama jika diikuti dengan diet tinggi gula dan jarang melakukan kebiasaan.

Inilah sebab mengapa anda perlu mengehadkan pengambilan kedua-duanya dan terus makan makanan berkhasiat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, kacang-kacangan, susu, ikan, telur, makanan laut, dan biji-bijian, supaya pengambilan nutrien yang masuk ke dalam badan seimbang .

Untuk memudahkan pengambilan nutrien yang seimbang, anda boleh menggunakan panduan pinggan makan setiap hari.

Sekiranya dimakan dalam bahagian yang selamat dan disertakan dengan pemakanan seimbang, mi segera dan nasi putih umumnya tidak akan memberi kesan kepada kesihatan.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kebiasaan memakan mi segera atau merasa sukar mengatur bahagian nasi yang anda makan, terutamanya jika ia membuat anda menambah berat badan dengan kerap, anda harus berjumpa dengan pakar pemakanan. Nanti pakar pemakanan akan membantu anda mengubah diet anda menjadi lebih sihat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found