Hati-hati, kesan terlalu banyak berfikir boleh membawa maut

Berfikir sebelum melakukan sesuatu adalah perkara semula jadi. Walau bagaimanapun, jika anda selalu memikirkan perkara sehingga mengorbankan banyak masa, kemungkinan anda terlalu banyak berfikir. Perkara ini tentunya tidak boleh dipandang ringan kerana boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan mental dan fizikal anda.

terlalu banyak berfikir adalah istilah untuk tingkah laku perkara yang terlalu difikirkan. Ini dapat dicetuskan dengan mengkhawatirkan sesuatu, mulai dari masalah sepele dalam kehidupan sehari-hari, masalah besar, hingga trauma pada masa lalu, yang membuat anda tidak dapat berhenti memikirkannya.

Kesan terlalu banyak berfikir Apa Yang Boleh Terjadi

terlalu banyak berfikir boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Namun, menurut satu kajian, wanita lebih cenderung terlalu banyak berfikir berbanding lelaki. Bilangan tinggi terlalu banyak berfikir pada wanita berlaku kerana pelbagai sebab, mulai dari faktor biologi hingga sosio-budaya.

Dalam kajian lain, orang yang terlalu banyak berfikir rasakan kebiasaan ini adalah sikap berhati-hati sebelum membuat keputusan dan lebih baik menolong mereka memahami keadaan dari pelbagai sudut pandangan. Sebenarnya, tabiat ini tidak baik dan sering memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Inilah kesan buruk yang boleh berlaku sekiranya anda terlalu banyak berfikir:

1. Menghalang aktiviti harian

Selain membuang masa, memikirkan sesuatu berulang-ulang kali akan menguras tenaga dan membuat badan berasa letih. Tidak kerap terlalu banyak berfikir juga membuat anda insomnia atau bangun pada waktu malam kerana impian kegelisahan, sebagai hasil dari terus memikirkan kerisauan yang anda rasakan.

sekarangPerasaan letih dan waktu tidur yang tidak teratur ini pasti dapat mengelakkan anda melakukan aktiviti seharian.

2. Menurunkan prestasi kerja

Bukan hanya menghalang aktiviti anda, kebiasaan ini juga dapat mengurangkan prestasi kerja anda, kamu tahu. terlalu banyak berfikir akan menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian, tidak menumpukan perhatian untuk menyelesaikan masalah, bahkan sukar untuk berkomunikasi dengan orang lain.

Ini dibuktikan dengan kajian yang dilakukan terhadap atlet. Dalam kajian ini, atlet yang mempunyai kebiasaan terlalu banyak berfikir cenderung mengalami penurunan prestasi ketika melakukan persembahan jika dibandingkan dengan mereka yang tidak terlalu memikirkan, walaupun sebenarnya dia lebih terlatih.

3. Menjadikan emosi tidak terkawal

Daripada mendapatkan penyelesaian terbaik, tabiatlah terlalu banyak berfikir ia boleh menyukarkan anda mengawal emosi anda. Anda cenderung tidak dapat mengawal kemarahan anda, mudah panik, tidak selamat, malah mempunyai fikiran dan tingkah laku yang pelik.

Satu kajian menyatakan bahawa terlalu banyak berfikir boleh menyebabkan tekanan emosi yang berlebihan mendorong seseorang melampiaskan emosi dengan cara yang tidak sihat, seperti memakan makanan yang tidak sihat dan minuman beralkohol.

Dalam kes lain, terlalu banyak berfikir juga boleh menyebabkan seseorang ingin mengasingkan dirinya dan mengurangkan interaksi sosial dengan orang lain. Sekiranya ini berterusan, risiko kemurungan akan meningkat.

4. Mengalami masalah kesihatan

Selain kesannya terhadap kesihatan mental, terlalu banyak berfikir Ia juga mempengaruhi kesihatan fizikal. Kebiasaan ini boleh menyebabkan anda mengalami sakit kepala, demam, sakit dada, berdebar-debar, sesak nafas, hingga tekanan darah tinggi.

Walaupun dalam kes yang lebih teruk, terlalu banyak berfikir boleh meningkatkan risiko diabetes, strok, dan serangan jantung.

Memikirkan sesuatu secara berlebihan bukanlah perkara yang baik. Selain membuang masa, terlalu banyak berfikir Ia juga memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental dan fizikal. Oleh itu, ayuh, cuba berhenti dari kebiasaan terlalu banyak berfikir.

Beri had masa sehingga anda harus berhenti memikirkan sesuatu dan segera membuat keputusan. Adalah idea yang baik untuk menulis sesuatu yang ada di fikiran anda pada sehelai kertas untuk membantu meringankan beban minda anda.

Sekiranya masih sukar, anda boleh mengalihkan fikiran terlebih dahulu dengan aktiviti yang menyeronokkan dan berguna, seperti menonton filem, membaca buku, mendengar lagu, atau bersenam.

Anda juga boleh mencuba perkara baru agar anda tidak merasa lebih tertekan. Siapa tahu, aktiviti ini boleh menjadi hobi baru dan memberi anda inspirasi dalam hidup.

Ingat, memikirkan sesuatu terlalu lama tidak akan menyelesaikan masalah. Lebih baik bersyukur dan belajar dari kesilapan agar tidak mengulanginya pada masa akan datang.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk mengurangkan dan menghilangkan tabiat terlalu banyak berfikir, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar psikologi untuk mendapatkan pemeriksaan dan nasihat yang sesuai dengan keadaan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found