Keratosis Pilaris - Gejala, sebab dan rawatan

Keratosis pilaris adalah keadaan kulit yang berbintik-bintik seperti kulit ayam dan terasa kasar. Keadaan ini biasanya hilang dengan usia.

Keratosis pilaris atau juga dikenali sebagai penyakit kulit ayam bukanlah penyakit berbahaya. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh mengganggu penampilan. Oleh itu, pesakit dinasihatkan untuk berjumpa doktor.

Keratosis pilaris boleh mempengaruhi semua peringkat umur, tetapi kebanyakan orang dengan keadaan ini adalah kanak-kanak dan remaja.

Punca dan Faktor Risiko Keratosis Pilaris

Tompok-tompok pada keratosis pilaris muncul ketika pori-pori kulit tersumbat oleh penumpukan keratin. Keratin sendiri adalah protein padat yang melindungi kulit daripada bahan dan jangkitan berbahaya.

Tidak diketahui apa yang menyebabkan penumpukan keratin, tetapi disyaki ini mempunyai kaitan dengan gangguan genetik.

Berikut adalah faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena keratosis pilaris:

 • Jantina wanita
 • Mempunyai keluarga dengan keratosis pilaris
 • Mempunyai keadaan kulit yang cenderung kering, seperti pada pesakit dengan ichthyosis dan eksim atopik

Gejala Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris dicirikan oleh bintik-bintik pada kulit. Tompok-tompok ini muncul di permukaan kulit yang umumnya ditumbuhi rambut, seperti pada lengan, paha, pipi, punggung, muka dan kulit kepala.

Ciri-ciri keratosis pilaris yang lain adalah:

 • Tompok merah atau coklat
 • Kulit terasa kering dan kasar
 • Penampilan kulit yang menyerupai kulit ayam

Bintik-bintik pada keratosis pilaris biasanya akan lebih kelihatan atau bertambah banyak ketika kulit kering, misalnya kerana udara sejuk. Dalam beberapa kes, kehamilan juga dapat menyebabkan keratosis pilaris berlipat ganda.

Diagnosis Keratosis Pilaris

Untuk menentukan diagnosis keratosis pilaris, doktor akan melakukan sesi soal jawab mengenai aduan pesakit dan riwayat alergi, sejarah penyakit kulit, dan sama ada keluarga pesakit juga mempunyai simptom yang serupa.

Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk melihat keadaan yang diadukan oleh pesakit dan keadaan keseluruhan kulitnya. Biasanya, diagnosis keratosis pilaris mencukupi dengan pemeriksaan fizikal.

Rawatan Keratosis Pilaris

Tidak ada rawatan khusus yang dapat menyembuhkan keratosis pilaris. Ini kerana dalam kebanyakan kes keratosis pilaris akan hilang dengan sendirinya. Walaupun begitu, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk membantu mengurangkan penampilan keratosis pilaris, yaitu:

Penjagaan diri

Keratosis pilaris ringan boleh dirawat dengan rawatan diri. Inilah caranya:

 • Gunakan pelembap kulit yang sesuai dengan jenis kulit anda
 • Gunakan pelembap untuk mengawal kelembapan bilik, terutamanya ketika cuaca kering
 • Elakkan mandi terlalu lama, kerana dapat menghilangkan minyak semula jadi di kulit
 • Mandi dengan air suam
 • Lakukan pengelupasan kulit ringan secara berkala, misalnya menggunakan batu semula jadi atau loofah, lebih kurang 2-3 kali seminggu
 • Menggunakan sabun dengan minyak pati atau pelembap yang tinggi
 • Gunakan pakaian dan bahan pakaian yang longgar yang lembut pada kulit

Sekiranya penampilan keratosis pilaris mengganggu, anda harus berjumpa doktor. Kaedah rawatan yang akan dijalankan oleh doktor bergantung pada keadaan kulit pesakit ketika diperiksa. Inilah penjelasannya:

Dadah

Sekiranya terdapat tanda-tanda keradangan, doktor akan memberi tumpuan untuk merawat keradangan terlebih dahulu. Caranya adalah dengan memberi krim kortikosteroid untuk disapu pada kulit. Tetapi, jika keradangan pada kulit pesakit teruk, doktor boleh memberikan pil isotretinoin.

Sekiranya tidak ada tanda-tanda keradangan, doktor boleh menetapkan pilihan ubat topikal berikut:

 • Pengelupas topikal

  Ubat berbentuk krim ini biasanya mengandungi asid seperti AHA, asid laktik, asid salisilik, atau urea. Krim ini berfungsi melembapkan kulit kering dan menyingkirkan sel kulit mati. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan untuk pesakit kanak-kanak.

 • Retinoid topikal

  Retinoid adalah turunan vitamin A yang dapat mempercepat proses pergantian sel dan mencegah penyumbatan folikel rambut. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan untuk wanita hamil dan ibu menyusu.

Terapi

Untuk hasil maksimum, doktor dapat menggabungkan penggunaan ubat topikal dengan terapi pengelupasan, iaitu terapi untuk membuang sel kulit mati di permukaan kulit. Tindakan ini adalah:

 • Terapi laser
 • Pelaburan mikro
 • Terapi IPL (Cahaya Nadi Intensif)
 • Kulit kimia

Pencegahan Keratosis Pilaris

Tidak ada cara khusus untuk mencegah munculnya keratosis pilaris, kerana keadaan ini diwarisi secara genetik. Walau bagaimanapun, orang dengan keratosis pilaris dapat mencegah keadaan ini menjadi lebih buruk dengan selalu menjaga kulit mereka lembap dan bersih.