5 Keadaan Yang Boleh Dialami Kerana Kurang Tidur

Tekanan dan gaya hidup yang tidak sihat sering menjadi penyebab kurang tidur seseorang. Sebenarnya, keperluan manusia untuk tidur setara dengan keperluan asas lain, seperti makan dan bernafas. Sekiranya dibiarkan, kekurangan tidur boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Tidur sangat penting untuk badan. Semasa tidur, badan akan memperbaiki diri, baik dari segi fizikal dan mental, sehingga kita merasa segar dan bertenaga ketika kita bangun dan bersedia untuk melakukan aktiviti.

Di samping itu, tidur juga membantu proses pertumbuhan dan perkembangan, terutama pada kanak-kanak dan remaja, kerana semasa tidur hormon pertumbuhan dihasilkan.

Apa yang boleh berlaku sekiranya anda tidak cukup tidur

Keperluan tidur setiap orang tidak sama. Walau bagaimanapun, badan umumnya memerlukan tidur berkualiti selama 7-9 jam setiap hari. Sementara itu, kanak-kanak dan remaja memerlukan lebih banyak tidur, iaitu sekitar 8-10 jam setiap hari.

Keperluan tidur yang tidak mencukupi dapat menyebabkan anda kelihatan letih, merasa lemah, menguap sepanjang hari, dan mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi. Berikut adalah beberapa keadaan yang juga boleh berlaku jika anda sering kurang tidur:

1. Insomnia dan penyakit kardiovaskular

Kurang tidur boleh menyebabkan pelbagai penyakit serius. Salah satunya adalah insomnia. Insomnia itu sendiri adalah keadaan yang menyebabkan seseorang sukar tidur atau tidak dapat tidur nyenyak.

Sekiranya tidak dirawat, insomnia dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, baik dalam bentuk gangguan irama jantung (aritmia), kegagalan jantung, atau serangan jantung.

Ini boleh berlaku kerana tidur memainkan peranan penting dalam menjaga kemampuan tubuh memperbaiki kerosakan saluran darah dan jantung. Inilah sebabnya mengapa orang yang kurang tidur lebih cenderung kepada penyakit jantung.

Selain itu, orang dengan insomnia juga berisiko tinggi menderita diabetes, obesiti, strok, barah, hingga masalah kesihatan mental seperti gangguan mood dan kegelisahan.

2. Mudah sakit dan sukar sembuh

Sistem imun menghasilkan protein yang disebut sitokin. Protein ini diperlukan oleh tubuh untuk melawan jangkitan, keradangan, dan tekanan.

Sitokin akan dilepaskan oleh badan ketika kita tidur. Jika anda tidak cukup tidur, produksi protein ini akan berkurang sehingga kemampuan sel-sel imun untuk melawan jangkitan akan berkurang dan menghambat proses penyembuhan.

3. Penurunan prestasi seks

Satu kajian menunjukkan bahawa lelaki dan wanita yang kurang tidur akan mengalami penurunan keinginan untuk melakukan hubungan seks dan mempunyai tahap kepuasan seksual yang lebih rendah.

Ini umumnya dipengaruhi oleh keletihan, mengantuk, dan tekanan yang berlaku kerana kurang tidur. Bagi lelaki yang menderita apnea tidurKeadaan ini boleh mempengaruhi tahap testosteron dalam badan, yang boleh menyebabkan masalah disfungsi ereksi.

4. Penurunan ingatan

Semasa tidur, otak sebenarnya berfungsi menyimpan perkara yang telah dipelajari dan dialami sepanjang hari ke dalam sistem memori jangka pendek. Semasa tidur, hubungan saraf yang menyokong ingatan seseorang diperkuat.

Sekiranya waktu tidur terganggu, keupayaan otak untuk memproses dan menyimpan ingatan akan terganggu. Satu kajian juga menunjukkan bahawa kurang tidur dapat menyebabkan penurunan kemampuan otak untuk berfikir dan memproses maklumat.

Mengantuk yang timbul kerana kurang tidur juga boleh menjadi salah satu penyebab orang lupa dengan mudah dan kehilangan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan membuat keputusan.

5. Kemunculan tanda-tanda penuaan pramatang

Apabila anda tidak cukup tidur, kulit anda akan kelihatan pucat dan mata anda akan kelihatan bengkak. Sekiranya ia berlangsung dalam jangka masa panjang, kurang tidur boleh mencetuskan munculnya pelbagai tanda penuaan pramatang, seperti kedutan, garis halus, atau kerutan di sekitar mata.

Tidak hanya itu, sebuah kajian juga menunjukkan bahawa kurang tidur dapat meningkatkan risiko jerawat. Keadaan ini berlaku kerana peningkatan pengeluaran hormon kortisol.

Selain menyebabkan pelbagai masalah kesihatan di atas, kurang tidur juga menjadi penyebab banyaknya kemalangan jalan raya dan kemalangan kerja. Oleh itu, kesan kurang tidur terhadap kesihatan dan keselamatan tidak dapat dipandang remeh. Kurang tidur juga sering menyebabkan sakit kepala, baik di sebelah kiri, kanan, atau di seluruh kepala.

Sekiranya anda mengalami kurang tidur atau mengalami gejala insomnia, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut dan rawatan yang sesuai.