Ketahui cara menghilangkan tartar dengan penskalaan

Salah satu cara untuk membuang tartaryang paling kerap dilakukan adalah dengan penskalaan. Di samping itu, anda boleh memilih kaedah rawatan gigi yang satu ini sebagai usaha mencegah pelbagai penyakit pergigian dan mulut.

Selebihnya makanan yang anda makan boleh melekat dan terkumpul di gigi anda. Sekiranya tidak dibersihkan secara berkala, timbunan sisa makanan dapat mengeras dan membentuk tartar atau kalkulus.

Tartar boleh merebak di bawah gusi. Lama kelamaan, tartar dapat menumpuk dan menyebabkan gusi menjadi sakit dan bengkak, yang merupakan gejala awal jangkitan gusi atau gingivitis.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan gigi jatuh atau gugur. Untuk mengelakkan keadaan ini, anda disyorkan untuk menggosok gigi dengan kerap sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Selain itu, cara membuang tartar juga dapat dilakukan dengan kaedah penskalaan.

Cara Menghilangkan Tartar dengan Penskalaan

Penskalaan gigi adalah kaedah menghilangkan tartar dari putih gigi, yang berdekatan dengan gusi. Sebelum menjalani prosedur ini, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor gigi.

Ini kerana seseorang dengan keadaan perubatan tertentu berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan teruk, seperti menjalani pembedahan injap jantung dan penggantian sendi, atau mempunyai sistem imun yang lemah. Untuk mengelakkannya, doktor akan memberikan antibiotik sebelum dan selepas proses penskalaan gigi.

Sebelum proses pembersihan bermula, doktor akan memberikan ubat bius tempatan untuk menghilangkan rasa sakit semasa proses pembersihan tartar. Alat yang digunakan untuk melakukan penskalaan juga berbeza-beza.

Sebilangan doktor menggunakan pengikis konvensional dan yang lain menggunakan alat ultrasonik untuk menghilangkan tartar.

Secara amnya, kedua kaedah penskalaan gigi ini mempunyai keberkesanan yang sama dalam menghilangkan tartar. Walau bagaimanapun, kaedah penskalaan manual konvensional dapat membersihkan plak tartar dan gigi lebih kemas daripada alat ultrasonik.

Anda boleh berjumpa dengan doktor gigi terlebih dahulu sebelum menentukan kaedah membuang tartar yang sesuai untuk keadaan anda.

Untuk meningkatkan kebersihan gigi, anda juga memerlukan proses menggilap atau penggilap gigi. Bahasa Poland Ini dilakukan dengan tujuan menghilangkan noda yang dihasilkan oleh tartar.

Cara menghilangkan tartar dengan penskalaan dan menggilap Gigi perlu dilakukan lebih dari sekali, apabila plak dan tartar terkumpul kembali.

Petua Penjagaan Setelah Menjalani Penskalan Gigi

Setelah menjalani penskalaan gigi, beberapa orang mengadu sakit gigi, gusi bengkak, dan gusi berdarah. Untuk mengelakkan risiko jangkitan dan mengurangkan kesakitan, doktor gigi anda mungkin memberi ubat kumur atau ubat oral.

Selain itu, anda juga perlu menjaga kebersihan gigi di rumah. Terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk merawat gigi selepas bersisik, iaitu:

  • Gosok gigi dua kali sehari dengan berus gigi lembut dan ubat gigi fluorida.
  • Bersihkan di antara gigi anda dengan benang gigi atau benang gigi dua kali sehari.
  • Makan makanan yang sihat dan seimbang.
  • Kurangkan pengambilan makanan yang terlalu manis.
  • Berhenti merokok.

Anda juga perlu memeriksa kesihatan gigi anda kepada doktor gigi setiap enam bulan atau mengikut nasihat doktor gigi.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan tentang menjaga gigi dan mulut yang sihat atau cara membuang tartar dengan penskalaan, jangan ragu untuk berjumpa doktor gigi.