Blackheads - Gejala, sebab dan rawatan

Blackheads adalah lebam kecil yang muncul di pori-pori kulit, dan merupakan pendahulu jerawat. Komedo biasanya muncul di kulit wajah, tetapi juga dapat muncul di bahagian tubuh yang lain, seperti bahu, dada, punggung, atau lengan.

Komedo tidak menyebabkan kesakitan, kecuali jika mereka dijangkiti. Jangkitan ini boleh menyebabkan kulit menjadi merah, bengkak, dan jerawat muncul.pelarian).

Blackheads terbentuk kerana penyumbatan pori-pori kulit oleh sel dan minyak kulit mati (sebum). Apabila permukaan ditutup dengan lapisan kulit, bintik hitam disebut whiteheads, karena warnanya menyerupai warna kulit atau berwarna putih.

Berbeza dengan whitehead yang ditutup, bintik hitam yang permukaannya terbuka akan terkena udara sehingga berubah menjadi coklat atau berwarna hitam. Oleh itu, komedi terbuka disebut sebagai komedo.

Artikel ini akan membincangkan lebih lanjut mengenai komedo, yang selanjutnya disebut sebagai komedo.

Punca Blackheads

Komedo terbentuk ketika sel kulit mati dan minyak terkumpul untuk menyumbat liang. Minyak ini dihasilkan oleh kelenjar minyak (sebum) di liang pori. Blackhead menjadi hitam apabila permukaan liang terbuka dan terkena udara luar.

Terdapat beberapa faktor yang menjadikan seseorang rentan terhadap komedo, termasuk:

 • Bilangan bakteria di permukaan kulit meningkat.
 • Kerengsaan pori-pori kulit, misalnya dari mencuci muka dengan teruk, dan kesan sampingan mengelupas atau rawatan laser.
 • Perubahan hormon, misalnya semasa akil baligh dan haid, yang menyebabkan pengeluaran minyak meningkat.
 • Ambil ubat tertentu, seperti kortikosteroid, litium, atau pil kawalan kelahiran.
 • Kulit terlalu lembap, baik kerana penggunaan pelembap di permukaan kulit atau kerana udara terlalu lembap.
 • Pendedahan bahan kimia dalam produk kosmetik, seperti isopropil myristate atau propilena glikol.
 • Pengambilan makanan atau minuman dengan kandungan gula dan lemak yang tinggi
 • Mempunyai tabiat merokok.

Rawatan Blackhead

Mengendalikan bintik hitam bertujuan untuk mengurangkan minyak berlebihan, membantu pengelupasan sel kulit mati, dan membunuh bakteria. Komedo juga perlu diatasi agar tidak menjadi parut jerawat.

Untuk merawat komedo, krim boleh digunakan Benzoyl peroksida jualan percuma. Gunakan pek liang hanya menghilangkan komedo untuk sementara waktu dan dapat digunakan ketika anda harus menghadiri acara tertentu, untuk menjadikan kulit anda bebas dari komedo.

Sekiranya penggunaan krim atau produk bebas tidak membantu, disarankan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi. Pakar dermatologi boleh memberi anda krim yang mengandungi asid azelaic, tretinoin, atau menyesuaikan diri untuk mengelakkan pori tersumbat dan mempercepat pergantian sel kulit. Apabila komedo telah dijangkiti dan menjadi jerawat atau bisul, doktor akan menetapkan krim yang mengandungi antibiotik.

Selain penggunaan krim, komedo juga dapat dirawat oleh pakar dermatologi dengan kaedah berikut:

 • Tanggalkan bintik hitam secara manual. Doktor akan menggunakan alat khas untuk menghilangkan komedo.
 • Terapi laser. Terapi ini dapat mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan pada kulit dan membunuh bakteria penyebab komedo.
 • Mengupas. Pada prosedur mengelupas, doktor akan menggunakan bahan kimia untuk mengelupas sel kulit luar. Setelah pengelupasan, penyumbatan pada pori-pori kulit akan terangkat dan permukaan kulit akan kelihatan lebih halus.
 • Pelaburan mikro. Microdermabrasion dilakukan untuk membersihkan bahagian paling luar permukaan kulit dengan menggunakan alat khas, untuk menghilangkan penyumbatan yang menyebabkan komedo.

Pencegahan Blackhead

Blackheads terbentuk kerana penyumbatan pada pori-pori kulit. Oleh itu, kulit mesti sentiasa bersih. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah pembentukan komedo:

 • Cuci muka dengan kerap. Mencuci muka sebelum tidur dan setelah bangun menggunakan pencuci muka dapat menghilangkan penumpukan minyak yang menyebabkan bintik hitam. Cuba jangan mencuci muka lebih dari dua kali sehari kerana boleh meningkatkan risiko kerengsaan kulit.
 • Syampu setiap hari, terutamanya jika anda mempunyai jenis rambut berminyak. Minyak di rambut boleh mencetuskan pori-pori yang tersumbat di wajah.
 • Jaga kebersihan tangan dan kuku. Ini bertujuan untuk mengelakkan pemindahan kotoran dari tangan dan kuku ke permukaan kulit, terutama wajah.
 • Basuh sarung bantal dan cadar seminggu sekali. Tukar sarung bantal dan sprei untuk menghilangkan sisa kotoran dan minyak di atas katil.
 • Elakkan makanan yang tinggi gula dan lemak. Ini dapat membantu mengurangkan pengeluaran minyak pada kulit.
 • Gunakan produk penjagaan kulit untuk menghilangkan kulit mati. Topeng kulit dan produk penjagaan kulit yang mengandungi gosok dapat membantu membuang sel kulit mati.
 • Gunakan produk penjagaan kulit yang tidak mengandungi minyak. Elakkan produk kosmetik, losyen, pelindung matahari, dan produk kecantikan yang mengandungi minyak, kerana boleh mencetuskan komedo.