Ketahui Fungsi dan Bahaya Klorin

Sebilangan orang mungkin tidak mengetahui fungsi dan bahaya klorin. Bahan kimia ini sering digunakan untuk membasmi kuman dan sebagai pembersih air di kolam renang. Sebaliknya, klorin boleh membahayakan jika digunakan dengan tidak betul.

Klorin adalah bahan kimia yang sering digunakan sebagai pembasmi kuman. Klorin boleh didapati dalam bentuk pepejal, cecair, atau gas. Bahan kimia ini biasa digunakan di sektor industri dan sebagai bahan pembersih rumah tangga.

Selain mempunyai banyak khasiat, klorin boleh memudaratkan jika tertelan, disedut, atau terkena kulit secara langsung, terutama dalam jumlah banyak.

Pelbagai Fungsi Klorin dan Penggunaannya

Fungsi utama klorin adalah untuk menghalang pertumbuhan dan membasmi bakteria dan pelbagai jenis mikroba. Kerana faedah ini, klorin sering digunakan untuk membersihkan air minum dan kolam renang.

Bukan hanya itu, klorin juga digunakan sebagai bahan aktif dalam produk pembersih rumah tangga atau pembalut. Berikut adalah pelbagai fungsi klorin dalam kehidupan harian dan industri:

  • Bahan untuk kertas, plastik, pewarna tekstil, kain dan cat
  • Bahan aktif dalam produk pemutihan
  • Campuran ubat dan cecair antiseptik
  • Campuran racun perosak
  • Pembersihan sisa industri

Bahaya Klorin untuk Kesihatan

Klorin sangat mudah didapati dalam kehidupan seharian. Walaupun terdapat manfaat penting, pendedahan kepada klorin boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan.

Terdapat beberapa risiko masalah kesihatan yang boleh timbul akibat pendedahan klorin, termasuk:

Iritasi kulit

Risiko kerengsaan kulit dari klorin meningkat jika anda terkena sejumlah besar klorin, misalnya ketika anda berenang di kolam renang dengan kadar klorin yang tinggi.

Reaksi alergi yang mungkin muncul adalah gatal dan kemerahan. Kadang kala, pendedahan klorin juga boleh menyebabkan kulit bersisik dan ruam muncul. Ini kerana klorin mampu mengikis minyak semula jadi pada kulit. Inilah sebab mengapa kulit terasa kering dan tegang setelah berenang.

Klorin kadang-kadang boleh menjengkelkan, terutama ketika bercampur dengan peluh, sel kulit mati, dan air kencing. Ini disebabkan oleh komponen dalam klorin yang disebut kloramin. Kehadiran kloramin dapat dikenali oleh bau air kolam yang menyakitkan.

Kerengsaan mata

Pendedahan klorin boleh menyebabkan mata gatal dan merah, penglihatan kabur, dan sensasi menyengat di mata. Oleh itu, segera bilas dengan air bersih apabila mata terkena klorin.

Anda juga digalakkan memakai kacamata renang ketika berenang di kolam berklorin.

Gangguan pernafasan

Pendedahan gas yang mengandungi sejumlah besar klorin boleh menyebabkan kerengsaan dan masalah pernafasan. Keadaan ini boleh mencetuskan gejala sesak nafas, hidung berair, sakit dada, batuk, dan mengi. Pendedahan gas klorin juga boleh mencetuskan berulang gejala pada orang yang menghidap asma.

Pendedahan klorin dalam jumlah besar akan bertindak balas dengan lapisan mukosa di dalam badan dan membentuk asid hidroklorik dan asid hipoklorus. Kedua-dua bahan ini beracun bagi tubuh manusia.

Keracunan klorin umumnya dicirikan oleh gejala sensasi menyengat di mulut, bengkak dan sakit tekak, sakit perut, muntah, dan najis berdarah. Selain itu, keracunan klorin juga ditandai dengan perubahan pH dalam darah dan penurunan tekanan darah yang drastik.

Walau bagaimanapun, klorin tidak akan menyebabkan kesan kesihatan yang berbahaya apabila kandungannya sangat kecil, seperti dalam air minuman. Satu kajian menunjukkan bahawa penambahan kadar klorin yang rendah dalam air minum sebenarnya memberikan perlindungan terhadap bakteria penyebab penyakit yang ditularkan melalui air.

Setelah mengetahui fungsi dan bahaya klorin, anda diharapkan lebih berhati-hati ketika menggunakan produk pembersih rumah tangga atau ketika berenang di kolam renang.

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau gejala yang disebutkan di atas kerana pendedahan klorin, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.