Ketahui fungsi dan cara merawat tisu epidermis kulit

Tisu epidermis adalah salah satu lapisan kulit terluar. Fungsinya beragam, mulai dari melindungi tubuh dari kuman dan bahan berbahaya, menentukan warna kulit, hingga menghasilkan sel-sel tertentu yang berperanan penting dalam kesihatan tubuh.

Anatomi kulit manusia terdiri daripada tiga lapisan kulit utama, iaitu epidermis, dermis, dan hypodermis atau tisu subkutan. Ketiga-tiga lapisan kulit ini dikenali sebagai organ tubuh terbesar kerana ukurannya boleh mencapai kira-kira 2 meter persegi.

Setiap lapisan kulit mempunyai ciri dan fungsi yang berbeza. Untuk mengetahui apakah fungsi tisu epidermis dan cara mengatasinya, mari kita lihat ulasan berikut.

Fungsi Tisu Epidermal dan Sel di dalamnya

Ketebalan tisu epidermis tidak selalu sama di beberapa bahagian badan. Contohnya, tisu epidermis di telapak kaki dan tangan mempunyai lapisan yang lebih tebal daripada tisu epidermis di wajah.

Lapisan epidermis kulit mempunyai beberapa fungsi penting, iaitu:

1. Melindungi badan

Fungsi utama tisu epidermis adalah untuk mencegah kuman atau bahan berbahaya yang boleh menyebabkan masalah kesihatan memasuki badan. Tisu epidermis juga berfungsi untuk mencegah dehidrasi dengan mengurangkan penyejatan air melalui kulit.

2. Menggantikan sel kulit mati

Setiap minit, terdapat kira-kira 30,000-400000 sel kulit mati di permukaan kulit anda. Tisu epidermis bertanggungjawab untuk menghasilkan sel baru untuk menggantikan sel kulit mati.

3. Tentukan warna kulit

Selain menghasilkan sel kulit baru, tisu epidermis juga menghasilkan melanosit. Sel-sel ini mengandungi pigmen yang berperanan dalam menentukan warna kulit anda.

Ringan kulit bergantung pada jumlah pigmen yang terdapat dalam sel melanosit kulit. Sekiranya anda mempunyai kulit gelap, ini bermakna jumlah pigmen dalam sel anda cukup tinggi. Pendedahan cahaya matahari dan perlumbaan adalah beberapa faktor yang boleh mempengaruhi jumlah melanosit pada kulit.

4. Menentang kesan pendedahan cahaya matahari

Sel melanosit tidak hanya berperanan dalam warna kulit. Sel-sel ini juga berguna untuk melindungi tubuh dari pendedahan cahaya matahari yang berlebihan. Kulit yang terlalu lama terkena sinar matahari dapat menyebabkan penuaan kulit pramatang, kedutan, dan meningkatkan risiko terkena barah kulit.

5. Menghasilkan vitamin D

Epidermis kulit mengandungi sel yang disebut keratinosit. Sel-sel ini berfungsi menghasilkan vitamin D ketika kulit terkena cahaya matahari. Vitamin D akan berperanan dalam membantu tubuh memenuhi keperluan kalsium.

Sel-sel keratin di epidermis juga berperanan mencegah penyejatan kulit yang berlebihan.

Selain fungsi di atas, tisu epidermis juga berperanan menghasilkan peluh dan minyak semula jadi kulit (sebum). Ini kerana di lapisan kulit epidermis terdapat kelenjar minyak dan kelenjar peluh. Selain itu, pori-pori kulit di mana rambut atau bulu tumbuh juga terdapat di lapisan epidermis.

Rawat Tisu Epidermis Dari Sekarang

Memandangkan banyak peranan tisu epidermis untuk kesihatan, lebih baik merawat lapisan kulit terluar sejak usia dini. Jika tidak, tisu epidermis rentan terhadap pelbagai masalah kesihatan, termasuk ruam, jerawat, dermatitis, psoriasis, hiperkeratosis, dan juga barah kulit.

Tidak hanya menimbulkan rasa tidak selesa, tentu saja mengalami masalah kulit juga akan mengganggu penampilan anda.

Menjaga kesihatan tisu epidermis kulit tidak sukar. Anda boleh melakukannya dengan menerapkan kaedah mudah berikut:

1. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari

Cahaya matahari pada dasarnya baik untuk kulit, kerana dapat membantu tubuh menghasilkan vitamin D. Namun, cahaya matahari tidak selalu baik untuk kulit.

Masa terbaik untuk pendedahan cahaya matahari yang sihat adalah 9 pagi. Elakkan terkena cahaya matahari selepas jam 11 pagi. Kerana pada masa itu, intensiti sinar UVB berada pada tahap paling tinggi.

Pendedahan terhadap sinar UVB dapat menyebabkan kerutan kulit, bintik-bintik usia, bintik-bintik gelap, dan meningkatkan risiko anda terkena barah kulit.

Sekiranya anda sering pergi ke luar ketika matahari terik, lindungi kulit anda dengan menggunakan pelindung matahari, topi, cermin mata hitam, dan pakaian tertutup.

2. Jaga kebersihan kulit

Semasa mandi, gunakan air suam dan sabun yang selamat untuk membersihkan kulit dari kotoran yang melekat. Jangan mandi terlalu lama, kerana boleh menghilangkan minyak semula jadi yang terdapat di kulit anda.

Setelah selesai, keringkan kulit dengan menepuk lembut dengan tuala lembut. Kemudian, sapukan pelembap ke seluruh badan, termasuk wajah.

3. Makan makanan berkhasiat

Tisu epidermis dan bahagian kulit yang lain memerlukan banyak jenis nutrien untuk tetap sihat, salah satunya adalah vitamin C. Di kulit, vitamin C bertindak sebagai antioksidan yang melawan radikal bebas. Vitamin C juga melindungi kulit dari paparan sinar matahari yang boleh merosakkan kulit.

Anda boleh mendapatkan pelbagai khasiat vitamin C untuk kulit dari buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti jeruk, jambu batu, brokoli, dan cili.

Selain vitamin C, nutrien yang juga berperanan dalam kesihatan kulit adalah zink, beta karoten, protein, omega-3, lutein, dan vitamin E, dan vitamin D. Beberapa nutrien ini dapat anda dapatkan dari minyak zaitun, tomato, ubi jalar, telur, teh, hijau dan ikan.

4. Jauhi rokok

Rokok mengandungi banyak zat yang tidak hanya berbahaya bagi kulit, tetapi juga kesihatan anda secara keseluruhan. Salah satu kesan buruk merokok pada kulit adalah penyempitan saluran darah di tisu epidermis. Ini menyebabkan kulit kelihatan kusam dan mudah rosak.

Kesan lain yang boleh berlaku pada kulit jika anda merokok ialah kulit kelihatan tua, kedutan muncul, dan keanjalannya menurun. Anda juga meningkatkan risiko barah kulit. Oleh itu, berhenti merokok dan elakkan asap rokok dari sekarang. Selain itu, juga dengan tidak meminum minuman beralkohol.

Selain beberapa cara di atas, menjaga tisu epidermis yang sihat juga perlu dilakukan dengan mengurangkan tekanan, tidur yang cukup, bersenam secara teratur, dan minum banyak air.