Kenali jenis kulit wajah dan bagaimana merawatnya di sini!

Mempunyai kulit wajah yang bersih dan sihat adalah impian semua orang. Untuk mewujudkannya, anda perlu mengetahui terlebih dahulu jenis kulit wajah anda, kerana jenis kulit yang berbeza, kaedah rawatan yang berbeza dan produk penjagaan kulit yang mesti digunakan.

Setiap orang mempunyai jenis kulit wajah yang berbeza dan ia boleh berubah seiring bertambahnya usia. Selain itu, jenis kulit wajah juga dapat dipengaruhi oleh faktor lain, seperti faktor genetik, penyakit tertentu, dan faktor persekitaran, seperti pendedahan cahaya matahari, habuk, dan pencemaran yang berpanjangan.

Tabiat tertentu juga boleh memberi kesan terhadap perubahan jenis kulit, seperti merokok dan minum minuman beralkohol.

5 Jenis Kulit Muka Yang Perlu Anda Ketahui

Struktur dan jenis kulit wajah seseorang ditentukan oleh beberapa faktor, iaitu:

  • Kandungan air di dalam kulit yang akan mempengaruhi keanjalan kulit
  • Kandungan minyak yang mempengaruhi kelembutan dan pemakanan kulit
  • Tahap kepekaan kulit terhadap bahan atau bahan tertentu

Berdasarkan tiga faktor di atas, jenis kulit wajah dapat dibahagikan kepada beberapa kategori, iaitu:

1. Kulit wajah normal

Jenis kulit ini cenderung mempunyai keseimbangan antara jumlah air dan kandungan minyak, sehingga tidak terlalu kering tetapi juga tidak terlalu berminyak.

Kulit muka jenis ini biasanya jarang mempunyai masalah kulit, tidak terlalu sensitif, kelihatan berseri, dan liang roma hampir tidak kelihatan. Jenis kulit normal juga lebih senang dijaga.

2. Kulit muka kering

Kulit muka kering biasanya berlaku kerana tahap kelembapan yang rendah pada lapisan kulit terluar. Ini menyebabkan kulit kering mudah pecah dan mengalami keretakan pada permukaan kulit.

Pemilik kulit wajah kering biasanya mempunyai liang kulit yang hampir tidak kelihatan, permukaan kulit luar kelihatan kasar dan kusam, dan kulitnya kurang anjal. Jenis kulit ini juga lebih mudah kemerahan, gatal, bersisik, dan meradang.

Kulit kering boleh disebabkan oleh faktor genetik, usia, perubahan hormon, cuaca sejuk, pendedahan cahaya matahari, pancuran panas yang berpanjangan, kesan sampingan ubat-ubatan, atau bahan-bahan dalam sabun, kosmetik, dan pembersih.

3. Kulit wajah berminyak

Jenis kulit berminyak cenderung licin dan berkilat kerana pengeluaran minyak atau sebum yang berlebihan. Sebum dihasilkan secara semula jadi oleh kelenjar minyak atau kelenjar sebum di bawah permukaan kulit.

Walaupun sebum berfungsi melindungi dan melembapkan kulit, sebum yang berlebihan akan menyebabkan kulit wajah menjadi berminyak, pori-pori tersumbat, dan menjadikan kulit terdedah kepada jerawat. Pengeluaran sebum yang tinggi dapat dipengaruhi oleh faktor genetik, perubahan hormon, atau tekanan.

Jenis kulit berminyak cenderung mempunyai liang pori yang besar, kelihatan berkilat tetapi kusam, dan biasanya disertai bintik hitam, jerawat, dan bintik hitam.

4. Kulit wajah sensitif

Jenis kulit sensitif pada umumnya sangat sensitif dan mudah mengalami alergi atau kerengsaan dan ruam sebagai reaksi terhadap faktor-faktor tertentu, seperti persekitaran, makanan, atau penggunaan produk kosmetik.

Kulit wajah sensitif mudah dikupas, gatal, kering, merah, dan terasa sakit (pelarian) apabila terdapat hubungan dengan pelbagai perkara yang boleh mencetuskan munculnya gejala kulit sensitif.

5. Kulit gabungan

Jenis kulit gabungan adalah gabungan kulit berminyak dan kulit kering. Seseorang dengan jenis kulit wajah ini mempunyai kulit berminyak di zon T, iaitu bahagian dagu, hidung, dan dahi, serta kulit kering di kawasan pipi.

Kulit muka jenis ini boleh dipengaruhi oleh faktor genetik dan peningkatan hormon semasa akil baligh.

Kepentingan Merawat Kulit Muka Mengikut Jenisnya

Setiap jenis kulit wajah mempunyai keperluan yang berbeza. Beberapa jenis kulit bahkan memerlukan penjagaan dan perhatian yang lebih banyak daripada jenis kulit yang lain. Itulah sebabnya produk dan kosmetik penjagaan kulit wajah dibuat dengan formula yang berbeza mengikut jenis kulit.

Penggunaan produk penjagaan kulit yang tidak sesuai dengan jenis kulit wajah boleh menyebabkan jerawat, jerawat menjadi lebih teruk, kulit wajah menjadi sangat kering, dan timbulnya pelbagai masalah lain pada kulit wajah.

Inilah cara merawat kulit wajah berdasarkan jenis kulit:

1. Penjagaan kulit wajah yang normal

Rawatan jenis kulit wajah yang normal cenderung mudah. Anda hanya boleh menggunakan penjagaan kulit wajah biasa atau dirumus khas untuk kulit normal.

Gunakan pencuci muka dengan bahan kimia ringan dan elakkan daripada menggosok wajah anda dengan terlalu kasar. Anda boleh membilas wajah anda dengan air suam, kemudian keringkan dengan tuala lembut.

2. Penjagaan kulit wajah kering

Untuk merawat kulit wajah yang kering, gunakan pencuci muka dengan bahan-bahan yang dapat melembapkan kulit wajah, seperti emolien, dan elakkan produk yang mengandungi alkohol atau wangian.

Setelah membersihkan wajah, anda boleh menggunakan pelembap agar kulit anda tidak mudah kering. Juga, elakkan mandi terlalu lama dan basuh wajah anda dengan air suam.

3. Penjagaan kulit wajah berminyak

Terdapat pelbagai cara untuk merawat kulit wajah berminyak, salah satunya adalah dengan mencuci muka secara berkala 2 kali sehari dengan mencuci muka yang mengandungi gliserin.

Selepas pembersihan, anda boleh menggunakan produk penjagaan kulit yang lain, seperti astringen atau toner yang mengandungi benzoil peroksida, asid salisilik, dan asid glikolik. Di samping itu, pilih produk kosmetik dengan kandungan air dan dilabel bukan komedogenik yang tidak menyebabkan pori tersumbat.

Anda juga boleh menggunakan kertas perkamen dan topeng muka khas untuk kulit berminyak untuk menghilangkan lebihan minyak dari wajah anda. Terdapat beberapa bahan semula jadi yang dapat digunakan sebagai topeng muka, termasuk madu, lidah buaya, tomato, dan minyak jojoba.

Selain beberapa cara di atas, pemilik jenis kulit wajah berminyak juga harus menghindari makanan yang tidak sihat, seperti makanan goreng, makanan segera, dan makanan dengan kandungan gula yang tinggi.

4. Penjagaan kulit wajah sensitif

Penjagaan kulit wajah yang sensitif dapat dilakukan dengan mengetahui pencetus yang menyebabkan reaksi alergi atau kerengsaan. Gunakan sabun muka ringan dan bilas dengan air suam. Cuba jangan menggosok wajah anda terlalu keras semasa mencuci muka.

Pemilik kulit wajah yang sensitif juga disarankan untuk tidak menggunakan produk penjagaan wajah yang mengandungi alkohol, asid, dan wangian kerana bahan-bahan ini mudah menyebabkan kerengsaan wajah.

Anda boleh menggunakan produk penjagaan wajah yang mengandungi lidah buaya, chamomile, teh hijau, polifenol, dan gandum.

5. Gabungan penjagaan kulit wajah

Cara terbaik untuk merawat kulit kombinasi adalah dengan menggunakan produk pembersih dan pelembab yang dirumus khas untuk jenis kulit kombinasi. Produk ini mampu mengurangkan kadar minyak di kawasan zon T sambil melembapkan kawasan pipi.

Bersihkan wajah anda 2 kali sehari secara berkala. Elakkan menggunakan produk pembersih yang mengandungi alkohol, asid salisilik, dan benzoil peroksida. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan kulit wajah menjadi kering.

Sekiranya kaedah ini tidak berkesan, anda boleh mencuba menggunakan produk pembersih untuk kulit muka kering di kawasan pipi dan produk khas untuk kulit berminyak untuk zon T.

Tidak kira apa jenis kulit di wajah anda, tetap gunakan pelindung matahari untuk melindungi kulit anda dari bahaya sinar ultraviolet. Jangan lupa membersihkan kulit wajah anda solekan sebelum anda tidur.

Cara penjagaan kulit di atas juga harus disertai dengan gaya hidup yang sihat, dengan memakan makanan berkhasiat, minum banyak air, membatasi pengambilan alkohol, dan berhenti merokok.

Sekiranya anda masih tidak pasti jenis kulit yang anda miliki atau bagaimana merawat kulit anda yang terbaik untuk anda, lebih baik anda berjumpa dengan pakar dermatologi. Jangan hanya mencuba produk penjagaan wajah, agar kulit anda tidak benar-benar mengalami masalah.