Sebelum Memilih Pakar Psikiatri, Baca Pertama Panduannya Di Sini

Psikiatri adalah pekerja kesihatan yang tepat untuk bertemu ketika seseorang mengalami gangguan kesihatan mental dan memerlukan rawatan perubatan. Langkah pertama yang penting dalam proses rawatan adalah mencari psikiatri yang tepat untuk anda.

Mendapatkan pakar psikiatri yang betul sangat penting kerana mempengaruhi kejayaan terapi. Walaupun memerlukan masa dan kesabaran untuk mencari psikiatri yang tepat, jangan risau, di sini anda akan diberi panduan dalam memilih psikiatri.

Perbezaan Antara Psikiatri dan Ahli Psikologi

Apabila anda memerlukan psikiatri, jangan bingung dengan psikologi. Ramai orang masih keliru antara psikiatri dan psikologi. Walaupun terdapat persamaan, tentu ada perbezaan antara kedua-dua profesion ini.

Seorang psikiatri adalah pakar perubatan yang memberi tumpuan untuk menangani masalah kesihatan mental dan tingkah laku melalui usaha pencegahan, penyembuhan dan pemulihan dengan memberikan kaunseling, psikoterapi, dan ubat-ubatan. Latar belakang pendidikan psikiatri adalah doktor am yang telah mengambil tahap PPDS (Program Doktor Pakar Pendidikan) dalam perubatan mental atau psikiatri selama 8 semester.

Dengan kata lain, psikiatri adalah pakar psikiatri dengan gelaran Sp.KJ (Pakar Psikiatri), yang mempunyai kemahiran klinikal dalam mendiagnosis, merawat, merawat dan mencegah masalah kesihatan mental. Ini termasuk penyalahgunaan bahan dan masalah ketagihan. Oleh itu, psikiatri boleh menetapkan ubat, sama seperti doktor pada umumnya.

Sebaliknya, ahli psikologi adalah pakar yang lebih fokus untuk memberikan penyelesaian dari sudut pandangan bukan perubatan seperti amalan kaunseling dan psikoterapi. Mereka juga mengikuti bidang akademik yang berbeza, iaitu psikologi. Skop bidang psikologi merangkumi gaya hidup, pertumbuhan dan perkembangan, dan pengaruh persekitaran sosial pada pesakit. Memandangkan bahawa ahli psikologi bukan doktor perubatan, psikologi tidak mempunyai kuasa klinikal untuk menetapkan ubat atau prosedur perubatan lain.

Petua Mencari Psikiatri yang Tepat

Tidak perlu bingung dalam mencari dan memilih psikiatri yang sesuai dengan keperluan kesihatan anda kerana panduannya ada di bawah:

 • Rujuk doktor

Untuk mendapatkan psikiatri yang tepat, anda boleh bermula dengan berunding dengan doktor umum atau psikologi. Pengamal am boleh menentukan diagnosis yang tepat berdasarkan aduan dan keadaan anda yang kemudian diperlukan untuk mengenal pasti masalah kesihatan mental yang sedang dihadapi. Di samping itu, doktor atau ahli psikologi anda boleh memberikan beberapa cadangan untuk psikiatri yang berlatih di kawasan anda.

 • Tanya keluarga atau rakan

Anda boleh mendapatkan cadangan psikiatri yang tepat dengan meminta keluarga, rakan, atau saudara di kawasan kejiranan anda. Anda juga boleh mendapatkan maklumat dari masyarakat, media sayang atau organisasi kesihatan dalam bidang kesihatan mental sama ada melalui internet atau melalui telefon.

 • Pertimbangkan kos yang terlibat

Periksa peraturan insurans yang anda ikuti. Ia biasanya merangkumi senarai psikiatri yang diinsuranskan dan pilihan rawatan. Pilih rawatan yang paling sesuai untuk keadaan kesihatan mental anda dan periksa semua syarat, termasuk sama ada anda dilindungi untuk mendapatkan ubat-ubatan yang boleh anda dapatkan dari rawatan melalui psikiatri. Pertimbangkan juga kos sekiranya tidak dilindungi oleh insurans.

Petua Memilih Psikiatri

Semasa memilih psikiatri, pertimbangkan perkara berikut:

 • Utamakan psikiatri yang mempunyai lesen dan lesen yang sah untuk berlatih.
 • Pilih lokasi latihan berhampiran dengan rumah atau pejabat anda.
 • Jadualkan lawatan ke latihan psikiatri, yang boleh dilakukan melalui e-mel atau telefon langsung.
 • Pastikan anda dan psikiatri bersetuju dengan kaedah terapi dan matlamat rawatan yang akan anda dapatkan. Psikiatri anda boleh merujuk anda kepada pakar lain jika anda memerlukan rawatan perubatan tertentu, seperti doktor perubatan dalaman untuk merawat diabetes atau darah tinggi.

Petua untuk Berjumpa dengan Psikiatri

Mungkin anda merasakan anda tidak memerlukan bantuan psikiatri dan merasa seperti anda boleh menyelesaikan sendiri. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya untuk berunding, terutama mempertimbangkan keadaan yang mendasarinya, seperti berikut:

 • Mengalami perubahan mood, fikiran, dan emosi yang sering berlaku secara tiba-tiba.
 • Mengalami kemurungan, kegelisahan, perasaan takut yang berlebihan, gangguan tidur (insomnia), sehingga niat untuk membunuh diri muncul.
 • Mempunyai halusinasi, seperti mendengar suara yang tidak didengar oleh orang lain.
 • Mempunyai atau merasa bergantung pada kesan ubat, bahan atau perkara tertentu. Contohnya, ketagihan dadah, alkohol, membeli-belah atau ketagihan judi.

Sekiranya anda atau keluarga anda mempunyai sejarah gangguan mental dan tingkah laku, seperti gangguan obsesif-kompulsif (OCD), gangguan bipolar, atau skizofrenia, keadaan ini perlu diperiksa oleh pakar psikiatri secara berkala.

Ramai orang merasa malu atau takut ketika mengalami gangguan seperti itu. Sebaiknya melepaskan rasa malu atau takut dan segera mempertimbangkan untuk meminta pertolongan. Sekiranya anda merasa gementar untuk berjumpa dengan pakar psikiatri, anda boleh meminta rakan atau keluarga untuk menemani anda.

Cuba berjumpa dengan pakar psikiatri dan rujuk semua keluhan yang dirasakan. Ikuti rawatan sehingga anda dapat pulih sepenuhnya dan mengalami peningkatan gejala.

Kejayaan atau kegagalan rawatan bergantung pada komitmen, kesabaran, dan kerjasama anda dengan psikiatri. Secara amnya, kesan terapi yang diperoleh akan dirasakan setelah beberapa lama menjalani rawatan dengan psikiatri.