Wanita Hamil Minum Kopi, Selamat atau Berbahaya?

Wanita hamil minum kopi sebenarnya tidak apa-apa, hanya jumlah pengambilan kopi setiap hari yang penting untuk diperhatikan. Sebabnya, jika diambil secara berlebihan, kopi berisiko mengganggu kesihatan wanita hamil dan janin.

Sebenarnya bukan hanya pengambilan kopi yang perlu dibatasi oleh wanita hamil, tetapi juga makanan dan minuman lain yang mengandung kafein, seperti coklat, minuman ringan, dan teh. Selain itu, kafein juga biasanya ditambahkan ke ubat penahan sakit untuk migrain dan migrain minuman tenaga.

Risiko Minum Kopi hlmada wanita hamil

Kandungan kafein dalam kopi boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti kegelisahan, insomnia, berdebar-debar dada, mual, gangguan pencernaan, kencing kerap, dan gegaran atau gegaran.

Selain itu, kopi juga dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah dan tekanan darah pengambilan kafein, terutamanya jika wanita hamil sering minum kopi sebelum ini.

Semasa mengandung, badan wanita hamil memerlukan masa yang lebih lama untuk memetabolisme kafein. Dengan begitu, pelbagai kesan sampingan kafein atau kopi boleh bertahan lebih lama di dalam badan wanita hamil.

Selain itu, kafein juga dapat menyeberangi plasenta, walaupun metabolisme si Kecil di rahim tidak cukup matang sehingga dapat mencerna kafein. Oleh itu, jika dikonsumsi secara berlebihan, kafein dalam kopi dikhuatiri akan membahayakan kesihatan ibu hamil dan anak kecil mereka.

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan pada wanita hamil dan janin yang lebih berisiko jika wanita hamil minum kopi berlebihan:

  • Refluks asid gastrik pada wanita hamil
  • Keguguran
  • Kelahiran pramatang atau bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah
  • Anemia pada wanita hamil

Dos Kopiyideal awakuntuk wanita hamil

Setiap jenis kopi boleh mengandungi jumlah kafein yang berbeza. Oleh itu, wanita hamil perlu memperhatikan kandungan kafein yang tertera pada label pembungkusan produk kopi. Had maksimum pengambilan kafein untuk wanita hamil dalam sehari adalah 200 mg atau bersamaan dengan 2 cawan kopi segera.

Selain kopi, angka ini juga berlaku untuk makanan atau minuman lain yang mengandungi kafein. Jangan biarkan pengambilan kafein wanita hamil melebihi had toleransi harian, ya.

Berikut adalah jumlah kafein yang biasa terdapat dalam makanan dan minuman:

  • 1 cawan kopi yang diseduh: 60-200 mg
  • 1 cawan kopi penapis: 140 mg
  • 1 cawan kopi segera: 100 mg
  • 1 tin soda: 40 mg
  • 1 cawan teh: 75 mg
  • 50 gram coklat: 25-50 mg

Jadi, kopi bukanlah pantang larang untuk wanita hamil muda. Namun, memandangkan risiko masalah kesihatan yang mungkin timbul akibat minum kopi secara berlebihan, wanita hamil harus mulai membatasi pengambilan kopi mereka kepada 2 cawan, ya. Terutama jika wanita hamil telah terbiasa minum kopi setiap hari.

Untuk menggantikan kebiasaan wanita hamil minum kopi, cuba minum minuman sihat yang menyegarkan, seperti pelbagai jus buah, smoothie, air kelapa, atau air yang dimasukkan.

Sekiranya keinginan untuk minum kopi tidak dapat ditanggung, patuhi had penggunaan yang dinyatakan di atas. Sekiranya perlu, tanyakan kepada doktor anda mengenai dos kopi yang selamat untuk wanita hamil.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found