Potensi Umbi Pengerat dalam Rawatan Kanser

Taro tikus adalah sejenis pokok renek yang boleh didapati di Indonesia. Tumbuhan ini dipercayai dapat mengobati sejumlah penyakit, termasuk barah. Walau bagaimanapun, adakah tikus taro boleh dijadikan ubat yang berkesan? Mari lihat artikel berikut.

Di Indonesia, tanaman taro tikus sering digunakan sebagai obat alternatif atau jamu yang diyakini dapat mengobati berbagai penyakit, mulai dari batuk, sesak napas, hingga jangkitan paru-paru (radang paru-paru).

Dari sekian banyak penyakit yang dipercayai dapat diobati dengan talas tikus, ada satu penyakit yang dianggap paling mematikan, iaitu barah. Itulah sebabnya, dakwaan bahawa taro tikus dapat mengubati barah adalah sangat luar biasa.

Keberkesanan Umbi Pengerat untuk Mengatasi Kanser

Berdasarkan ujian penyelidikan di makmal, ekstrak ubi taro tikus terbukti dapat menghambat pertumbuhan sel barah payudara. Ekstrak taro tikus diketahui mengandungi flavonoid, terpenoid, tanin, dan sterol yang bersifat antioksidan, antikanker, dan anti-radang.

Selain itu, ada juga kajian lain yang menyatakan bahawa ekstrak taro tikus mampu menghambat pertumbuhan sel-sel barah hati dan barah darah (leukemia).

Walaupun terdapat beberapa bukti bahawa taro tikus berguna dalam rawatan barah, keberkesanan dan keselamatannya pada manusia masih memerlukan penyelidikan lebih lanjut. Ini kerana tidak ada kajian klinikal yang mengkaji manfaat taro tikus sebagai ubat barah pada manusia.

Oleh itu, tidak digalakkan menggunakan taro tikus untuk merawat barah tanpa nasihat dan pengawasan doktor.

Kelebihan Rodent Tuber untuk Rawatan Pelbagai Penyakit

Selain barah, taro tikus juga diyakini efektif dalam merawat sejumlah penyakit lain, seperti:

Rawat jangkitan

Satu kajian mendapati bahawa tanaman taro tikus mengandungi zat antibakteria yang dapat membunuh bakteria Bacillus subtilis dan Pseudomonas aeruginosa.

Kedua-dua jenis bakteria adalah penyebab pelbagai jangkitan berbahaya, seperti radang paru-paru, jangkitan saluran kencing, meningitis, hingga endokarditis.

Mengatasi batuk

Pencarian faedah taro tikus tidak berakhir di sana. Dalam kajian lain, juga didapati bahawa ekstrak taro tikus dapat melegakan batuk, menghilangkan kahak, dan melegakan sesak nafas.

Melegakan simptom alergi

Alergi adalah penyakit yang disebabkan oleh reaksi imun yang berlebihan terhadap pendedahan kepada bahan atau objek tertentu. Apabila mengalami simptom alergi, seseorang akan merasa gatal, bersin, batuk, sesak nafas, terkejut (reaksi anafilaksis).

Berdasarkan data dari sebuah kajian, diketahui bahawa tanaman taro tikus mempunyai zat aktif yang dianggap dapat mencegah dan melegakan reaksi alergi.

Namun, selain manfaatnya untuk barah, manfaat taro tikus untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan di atas juga tidak jelas, kerana keberkesanannya belum dipelajari secara klinikal pada manusia. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengkaji faedah taro tikus sebagai ubat.

Daripada bergantung pada taro tikus yang manfaatnya masih belum jelas dalam rawatan penyakit, tentu akan lebih baik jika anda menjalani serangkaian rawatan perubatan yang telah terbukti berkesan, terutama untuk rawatan barah.

Orang yang menghidap barah perlu mendapatkan rawatan secepat mungkin. Tanpa rawatan yang betul dan berkesan, barah dapat memburuk dengan cepat, menyebabkan komplikasi, dan bahkan menyebabkan kematian.

Sekiranya anda ingin menambah rawatan perubatan dengan ubat tradisional, termasuk taro tikus, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda.