Buasir (Buasir) - Gejala, sebab dan rawatan

Buasir atau buasir adalah pembengkakan atau pembesaran saluran darah di hujung usus besar (rektum), begitu jugadubur atau dubur. Buasir adalah penyakit itu boleh menyerang sepanjang usia, tetapi secara amnya lebih kerap menyebabkan aduan pada kanak-kanak 50 tahun atau lebih.

Buasir tidak selalu menimbulkan keluhan, tetapi jika aduan timbul, pesakit mungkin merasa tidak selesa dan gatal di dubur, dan pendarahan melalui dubur muncul.

Terdapat dua jenis buasir, iaitu buasir dalaman dan luaran. Saluran darah yang membengkak di dalam dubur dan tidak kelihatan dari luar dikenali sebagai buasir dalaman. Sementara itu, pembengkakan yang berlaku di luar dubur berhampiran saluran dubur, terasa lebih menyakitkan, dan kelihatan dari luar disebut buasir luar.

Pengelasan Buasir

Buasir dikelaskan mengikut tahap keparahan, iaitu:

  • Gred satu - bengkak kecil yang muncul di dalam dinding dubur dan tidak kelihatan di luar dubur.
  • Gred dua - pembengkakan lebih besar yang keluar dari dubur semasa buang air besar (BAB) dan kembali dengan sendirinya setelah buang air besar.
  • Gred tiga - kehadiran satu atau lebih benjolan kecil yang menggantung dari dubur, tetapi dapat ditolak masuk.
  • Darjah keempat - benjolan besar yang tergantung dari dubur dan tidak dapat ditolak ke belakang.

Gejala dan Pencetus Buasir

Buasir sering dicirikan oleh benjolan di luar dubur. Di samping itu, buasir sering dicirikan oleh sejumlah gejala buasir lain, seperti:

  • Gatal atau sakit di sekitar dubur.
  • Pendarahan dari dubur selepas buang air besar.
  • Pelepasan lendir selepas buang air besar.

Beberapa pencetus buasir adalah sembelit atau cirit-birit yang berlangsung lama, sering mengangkat berat, kehamilan, melahirkan, dan kebiasaan duduk terlalu lama.

Cara merawat dan mencegah buasir

Buasir mesti dirawat dengan segera agar tidak membengkak dan pecah, atau berpusing. Rawatan boleh dilakukan dengan:

  • Mengamalkan diet yang sihat.
  • Mengambil ubat atau menggunakan salap buasir.
  • Menjalani pembedahan pembuangan buasir. Sekiranya buasir disebabkan oleh pergerakan usus yang sukar, penggunaan ubat perangsang usus mungkin diperlukan.

Untuk mengelakkan buasir, makan makanan kaya serat dan minum banyak air. Elakkan duduk terlalu lama, melambatkan pergerakan usus dan ketegangan secara berlebihan. Sekiranya anda ingin mencubanya, ubat buasir semula jadi juga boleh menjadi pilihan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found