Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Metabolisme Badan

Tubuh memerlukan tenaga agar setiap organ badan dapat berfungsi dengan baik. Tenaga dihasilkan melalui proses metabolisme badan dengan mengubah makanan dan minuman yang dimakan. Dengan tenaga, anda dapat melakukan aktiviti harian, seperti berjalan kaki, bekerja, dan bersenam.

Metabolisme badan adalah proses kimia yang berlaku di dalam sel tubuh untuk mengubah makanan dan minuman yang anda makan menjadi tenaga. Tenaga diperlukan oleh tubuh untuk memastikan sel dan tisu badan sihat, tumbuh dan berkembang, dan berfungsi dengan baik.

Beberapa fungsi tubuh yang dipengaruhi oleh proses metabolik adalah bernafas, mencerna makanan, mengedarkan darah, memperbaiki dan memperbaharui sel, mengawal suhu badan, memicu kontraksi otot, menghilangkan sisa melalui air kencing dan tinja, dan menjaga fungsi otak dan saraf.

Bagaimana Metabolisme Berfungsi

Metabolisme badan berfungsi melalui dua proses, iaitu katabolisme dan anabolisme, yang berlaku secara serentak. Inilah penjelasannya:

katabolisme

Katabolisme adalah proses memproses dan memecah nutrien dan membakar kalori dari makanan untuk digunakan kemudian oleh tubuh sebagai tenaga. Melalui proses metabolik, kandungan protein dalam makanan dan minuman diubah menjadi asid amino, lemak diubah menjadi asid lemak, dan karbohidrat diubah menjadi gula sederhana (glukosa).

Selanjutnya, tubuh akan menggunakan gula, asid amino, dan asid lemak sebagai sumber tenaga apabila diperlukan. Bahan-bahan ini diserap dari sistem pencernaan ke dalam darah dan diedarkan ke sel-sel badan. Proses menukar gula menjadi tenaga disebut glikolisis.

Anabolisme

Anabolisme adalah proses memperbaharui dan memperbaiki sel-sel badan melalui pembakaran kalori menggunakan tenaga yang dihasilkan oleh tubuh melalui proses katabolisme.

Sekiranya anda mengambil lebih banyak kalori dari makanan atau minuman, maka tubuh akan menyimpan lebihan tenaga yang dihasilkan sebagai tisu lemak.

Perkara yang Mempengaruhi Metabolisme Badan

Kadar metabolisme atau berapa banyak kalori yang dibakar oleh tubuh untuk menghasilkan tenaga secara amnya berbeza dari orang ke orang. Ini dipengaruhi oleh faktor-faktor berikut:

1. Ukuran dan komposisi badan

Orang yang lebih besar dan berotot dapat membakar lebih banyak tenaga, walaupun mereka sedang berehat. Ini kerana tisu otot lebih aktif dalam proses metabolik daripada tisu lemak.

2. Jantina

Tubuh lelaki biasanya membakar lebih banyak tenaga daripada wanita. Ini kerana lelaki sering mempunyai lebih banyak tisu otot dan kurang lemak badan daripada wanita.

3. Umur

Dengan bertambahnya usia, jumlah otot cenderung menurun tetapi jumlah lemak meningkat. Ini dapat melambatkan proses metabolik atau membakar kalori untuk menghasilkan tenaga.

4. Genetik

Faktor genetik atau keturunan boleh mempengaruhi pertumbuhan dan ukuran tisu otot. Ini kemudiannya akan dapat mempengaruhi pembakaran tenaga atau metabolisme badan seseorang.

5. Suhu badan

Metabolisme secara semula jadi akan meningkat apabila suhu badan menurun (hipotermia) atau ketika badan sejuk. Ini bertujuan untuk meningkatkan suhu badan agar kembali normal, sehingga organ tubuh dapat berfungsi dengan baik.

6. Pengambilan kafein atau perangsang

Metabolisme boleh meningkat jika anda mengambil minuman yang mengandungi perangsang seperti kafein. Bahan ini terdapat secara semulajadi dalam kopi dan teh. Selain itu, metabolisme tubuh juga dapat meningkat ketika mengambil ubat-ubatan yang merupakan perangsang, seperti metilfenidat dan amfetamin.

7. Hormon

Hormon yang berfungsi mengatur metabolisme badan adalah hormon tiroid. Oleh itu, gangguan pengeluaran atau kerja hormon tiroid dapat meningkatkan atau menurunkan metabolisme tubuh.

8. Kehamilan

Metabolisme dalam tubuh wanita hamil akan meningkat untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan organ dan tisu janin. Proses metabolik biasanya akan mula meningkat apabila kehamilan mencapai usia 15 minggu hingga memasuki trimester ketiga.

9. Penggunaan makanan dan minuman

Kekurangan makan dan minum boleh melambatkan metabolisme badan. Sebaliknya, metabolisme tubuh dapat meningkat jika anda makan atau minum banyak, terutama jika makanan atau minuman yang dimakan mengandungi banyak kalori dan nutrien (seperti protein) dan antioksidan seperti polifenol.

10. Tahap aktiviti

Pelbagai jenis latihan dan aktiviti fizikal dapat mencetuskan tubuh untuk membakar lebih banyak tenaga, terutama jika senaman dilakukan secara teratur.

Gangguan dalam Metabolisme Badan

Metabolisme badan yang sihat berlaku secara seimbang, tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah. Walau bagaimanapun, proses metabolik kadang-kadang terganggu.

Berikut adalah beberapa jenis penyakit atau keadaan yang boleh mengganggu metabolisme badan:

Penyakit tiroid

Kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroksin yang berperanan dalam menentukan seberapa cepat atau lambat reaksi kimia metabolik berlaku dalam tubuh seseorang.

Kelenjar tiroid yang tidak aktif (hipotiroidisme) akan melambatkan metabolisme kerana jumlah hormon tiroksin dalam badan tidak mencukupi. Sementara itu, kelenjar tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme) akan melepaskan hormon tiroksin dalam jumlah yang lebih banyak sehingga proses metabolisme badan menjadi lebih cepat.

Sindrom metabolisme

Sindrom metabolik adalah sekumpulan gangguan kesihatan yang berlaku bersama. Keadaan ini menjadikan proses metabolisme badan menjadi tidak teratur.

Orang dengan sindrom metabolik akan mengalami pelbagai masalah kesihatan yang meliputi tekanan darah tinggi, obesiti, diabetes, dan peningkatan kadar trigliserida dan kolesterol. Selain itu, orang dengan sindrom metabolik juga lebih berisiko terkena penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok.

Gangguan metabolik yang diwarisi

Dalam kes tertentu, gangguan metabolik juga dapat disebabkan oleh gangguan kongenital, salah satunya adalah intoleransi fruktosa.

Keadaan ini adalah gangguan metabolik yang diwarisi yang menjadikan tubuh penderita tidak dapat memproses atau memecah fruktosa, sejenis gula yang terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, dan madu.

Jenis gangguan yang diwarisi yang boleh mengganggu metabolisme badan adalah galaktosemia atau ketidakupayaan badan untuk menukar karbohidrat galaktosa menjadi glukosa, dan fenilketonuria (PKU) atau ketidakupayaan badan untuk menukar fenilalanin asid amino menjadi tirosin.

Metabolisme adalah proses semula jadi yang berlaku di dalam badan. Dengan metabolisme badan, anda dapat menjalankan aktiviti harian dengan lancar. Anda bahkan dapat meningkatkan metabolisme anda untuk membakar tisu lemak berlebihan untuk berat badan yang lebih ideal.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai metabolisme anda atau menganggap anda mempunyai masalah dengan metabolisme anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.