Aspirin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Aspirin adalah ubat untuk menghilangkan rasa sakit, demam, dan radang. Selain itu, ubat tersebut, juga dikenali sebagai asam asetilsalisilat, juga digunakan untuk mencegah pembentukan gumpalan darah, sehingga dapat mengurangkan risiko serangan jantung atau strok pada orang yang menderita penyakit kardiovaskular.

Aspirin adalah ubat anti-radang bukan steroid yang berfungsi untuk mencegah pembentukan prostaglandin melalui jalur Perencat COX-1. Selain itu, ubat ini juga dapat berfungsi untuk mencegah pembentukan bekuan darah (antiplatelet).

Walaupun dapat digunakan untuk meredakan demam dan radang, pemberian aspirin kepada anak-anak yang menderita selesema, demam, atau cacar air, sering kali dikaitkan dengan risiko terkena sindrom Reye. Jangan gunakan ubat ini secara sembarangan tanpa arahan dan nasihat doktor.

Tanda dagangan Aspirin: Asid Acetylsalicylic, Apstor, Ascardia, Aspilets, Astika, Bodrexin, Cardio Aspirin, Cartylo, Contrexyn, Coplavix, Pharmasal, Gramasal, Inzana, Miniaspi 80, Naspro, Nogren, Nospirinal, Novosta, Thrombo Aspilets

Apa itu Aspirin

kumpulanUbat preskripsi dan ubat bebas
KategoriUbat anti-radang bukan steroid (NSAID) dan antiplatelet.
ManfaatMelegakan kesakitan, demam, keradangan dan mencegah pembentukan gumpalan darah.
Dimakan olehMatang
Aspirin untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

NSAID tidak boleh digunakan ketika usia kehamilan lebih dari 20 minggu.

Aspirin boleh diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet

 Amaran Sebelum Mengambil Aspirin

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan aspirin, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Aspirin tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap asma, pendarahan gastrousus, atau gangguan pembekuan darah, seperti hemofilia atau tahap vitamin K. yang rendah.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mempunyai penyakit hati, penyakit buah pinggang, ulser perut, bisul perut, gout, darah tinggi, polip hidung, atau penyakit jantung, termasuk kegagalan jantung.
 • Jangan berikan aspirin kepada anak-anak tanpa terlebih dahulu berjumpa doktor, kerana penggunaannya pada kanak-kanak dapat meningkatkan risiko terkena sindrom Reye.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan, overdosis, atau kesan sampingan yang serius setelah menggunakan Aspirin.

Dos dan Arahan Penggunaan Aspirin

Berikut adalah dos aspirin untuk orang dewasa berdasarkan keadaan yang harus dirawat:

 • Keadaan: Demam atau sakit

  Dos awal 300–900 mg, dos dapat diulang setelah 4–6 jam jika diperlukan. Dos maksimum ialah 4,000 mg sehari.

 • Keadaan: Strok, angina pectoris, serangan jantung

  Untuk pencegahan keadaan ini, dosnya adalah 150-300 mg

 • Keadaan: penyakit reumatik

  Untuk gangguan reumatik akut, dosnya adalah 4.000-8.000 mg sehari, dibahagikan kepada beberapa dos. Sementara itu, untuk keadaan kronik dosnya adalah 5,400 mg sehari, dibahagikan kepada beberapa dos penggunaan.

 • Keadaan: Pencegahan penyakit kardiovaskular pada pesakit berisiko tinggi

  Untuk pencegahan jangka panjang, dosnya adalah 75-150 mg sekali sehari. Untuk pencegahan jangka pendek, dosnya adalah 150-300 mg sehari.

Cara Mengambil Aspirin dengan Betul

Sentiasa ikuti arahan doktor anda dan baca maklumat pada bungkusan sebelum mengambil aspirin.

Aspirin diambil selepas makan. Telan tablet aspirin keseluruhan dengan bantuan segelas air penuh. Jangan menghancurkan, membelah, atau mengunyah tablet aspirin kerana ini boleh meningkatkan risiko kesan sampingan. Jangan berbaring sebaik sahaja mengambil ubat. Tunggu sehingga 10 minit, agar tidak menyakitkan perut.

Ambil aspirin secara berkala. Jangan mulakan atau berhenti mengambil ubat atau menambah atau mengurangkan dos ubat tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Sekiranya anda terlupa mengambil pil aspirin, ambil secepat yang anda ingat jika jarak ke jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan Aspirin di tempat yang kering, jauh dari sinar matahari langsung, dan pada suhu bilik. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Dadah Aspirin dengan Dadah Lain

Terdapat beberapa interaksi yang boleh berlaku jika aspirin digunakan dengan ubat lain, termasuk:

 • Peningkatan risiko pendarahan atau kecederaan pada saluran pencernaan ketika digunakan dengan kortikosteroid atau NSAID lain, seperti ibuprofen
 • Peningkatan risiko kerosakan sel darah apabila digunakan dengan methotrexate
 • Peningkatan risiko pendarahan jika digunakan dengan ubat penipisan darah lain, seperti heparin, warfarin, phenindione, clopidogrel, atau dipyridamole
 • Peningkatan risiko asidosis dan kerosakan pada sistem saraf pusat apabila digunakan dengan asetazolamida
 • Peningkatan risiko gula darah rendah (hipoglikemia) jika digunakan bersama ubat sulfonylurea
 • Penurunan tahap darah fenitoin, litium, digoxin, atau valproat
 • Pengurangan kesan probenecid atau sulfinpyrazone

Kesan Sampingan dan Bahaya Aspirin

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas mengambil aspirin:

 • Sakit perut atau sensasi terbakar dan terbakar di dada (Pedih ulu hati)
 • Muntah atau loya

Dapatkan nasihat doktor sekiranya kesan sampingan ini tidak bertambah baik atau bertambah buruk. Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi atau kesan sampingan yang serius, seperti:

 • Lebam, mimisan, atau gusi berdarah yang mudah
 • Hilang selera makan
 • Air kencing gelap, penyakit kuning, atau keletihan yang tidak biasa
 • Pendarahan gastrousus yang boleh dicirikan oleh sakit perut yang sangat teruk, muntah hitam, atau najis berdarah
 • Kencing tidak kerap atau jumlah air kencing yang keluar sangat sedikit