Dermatitis Seborrheic - Gejala, sebab dan rawatan

DDermatitis seborrheic adalah gangguan kulit yang menyebabkan kulit bersisik, kelemumur, dan berwarna kemerahan. Pkeradangan ini biasanya berlaku pada kulit kepala.

Dermatitis seborrheic boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi paling kerap berlaku pada bayi dan orang dewasa berusia 30-60 tahun. Apabila ia berlaku pada bayi, keadaan ini dipanggil penutup buaian. Dermatitis seborrheic dicirikan oleh kulit kepala yang kelihatan berkerak dan bersisik.

Dermatitis seborrheic bukanlah penyakit berjangkit dan sehingga kini penyebabnya tidak diketahui. Walaupun penyebabnya tidak diketahui, orang dengan sistem imun yang lemah, seperti orang dengan HIV / AIDS, diketahui lebih rentan terhadap penyakit kulit kepala.

Gejala Dermatitis Seborrheic

Dermatitis seborrheic sering dicirikan oleh gejala berikut:

 • Kulit merah dan gatal.
 • Kulit bersisik.
 • Kelemumur timbul kerana kulit yang mengelupas, baik pada kulit kepala atau misai, janggut, dada, dan alis.
 • Ruam yang berbentuk bulat atau bujur.

Gejala-gejala ini terutama muncul di kulit kepala, dan biasanya timbul atau bertambah buruk ketika penghidapnya mengalami tekanan. Dalam kes tertentu, dermatitis seborrheic juga dapat muncul dengan masalah kesihatan lain, seperti jerawat, hirsutisme, dan kebotakan. Keadaan ini dipanggil sindrom SAHA.

Bila hendak berjumpa doktor

Dermatitis seborrheic boleh dirawat sendiri dengan syampu anti-kelemumur yang dijual bebas. Sekiranya dermatitis seborrheic tidak bertambah sehingga tidak selesa, dan menyebabkan rasa malu atau kecemasan, pesakit perlu berjumpa doktor.

Di samping itu, jika dermatitis seborrheic tidak diuruskan secara bebas atau sehingga menyebabkan jangkitan pada kulit, segera berjumpa doktor. Sekiranya terdapat jangkitan pada kulit, doktor akan memberi ubat untuk merawat jangkitan tersebut.

Punca Dermatitis Seborrheic

Penyebab sebenar dermatitis seborrheic tidak diketahui. Walau bagaimanapun, disyaki bahawa keadaan ini disebabkan oleh jamur Malassezia yang tumbuh kerana minyak berlebihan di permukaan kulit.

Selain pengeluaran minyak dan pertumbuhan kulat, kemunculan dermatitis seborrheic juga dianggap disebabkan oleh tindak balas yang tidak normal dari sistem kekebalan tubuh.

Terdapat sebilangan faktor yang membuat seseorang lebih berisiko terkena dermatitis seborrheic, termasuk:

 • Mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya orang yang baru-baru ini menjalani pemindahan organ, orang dengan HIV / AIDS, atau orang yang menghidap barah.
 • Adakah dalam fasa pemulihan dari penyakit berbahaya, seperti orang yang baru saja mengalami serangan jantung.
 • Mempunyai gangguan mental atau neurologi, seperti penyakit Parkinson atau kemurungan.
 • Menggunakan ubat-ubatan tertentu, seperti interferon, lithium, atau psoralen.
 • Pendedahan terhadap cuaca yang melampau, seperti cuaca sejuk dan kering.

Diagnosis Dermatitis Seborrheic

Dermatitis seborrheic biasanya hanya ditentukan melalui pemeriksaan keadaan kulit, tanpa memerlukan pemeriksaan lebih lanjut. Walau bagaimanapun, pakar dermatologi boleh melakukan sampel sel kulit atau biopsi jika disyaki penyebab lain.

Rawatan Dermatitis Seborrheic

Dermatitis seborrheic boleh dirawat dengan syampu anti-kelemumur di kaunter. Syampu ini biasanya mengandungi selenium sulfida, asid salisilik, natrium sulfacetamide, atau sulfur.

Pesakit perlu mencuba beberapa jenis syampu untuk mengetahui syampu mana yang paling berkesan untuk mengurangkan keradangan dermatitis seborrheic yang mereka alami.

Sementara itu, untuk menghilangkan keradangan di kawasan selain kepala, penderita dapat menggunakan krim antijamur, seperti krim clotrimazole, yang digunakan 1-2 kali sehari.

Selain rawatan dengan syampu atau krim di kaunter, beberapa rawatan di rumah juga boleh dilakukan untuk mengawal keradangan ini. Usaha ini merangkumi:

 • Jangan menggaru bahagian badan yang terkena dermatitis seborrheic, kerana boleh memperburuk kerengsaan dan meningkatkan risiko jangkitan.
 • Mandi dan syampu dengan kerap, dan bilas sabun atau syampu yang anda gunakan sehingga bersih sepenuhnya. Gunakan pelembap jika diperlukan.
 • Jangan gunakan sabun atau krim pencukur pada wajah kerana boleh mencetuskan kegatalan pada kulit.
 • Gunakan pakaian dengan bahan katun lembut untuk mengurangkan kerengsaan pada permukaan kulit.

Sekiranya rawatan dengan syampu atau krim di kaunter tidak merawat keradangan, doktor anda mungkin menetapkan ubat berikut:

 • Kortikosteroid topikal (ubat luaran)

  Doktor anda boleh memberi anda krim, syampu, atau salap yang mengandungi kortikosteroid untuk digunakan di kawasan masalah. Contoh ubat jenis ini adalah: hidrokortison, clobetasol, dan putus asa.

 • antijamur

  Salah satu jenis syampu yang boleh digunakan adalah syampu yang mengandungi ketokonazol. Manakala ubat antijamur yang diambil diberikan sekiranya keadaan pesakit tidak menunjukkan peningkatan walaupun telah menjalani rawatan.

Komplikasi Dermatitis Seborrheic

Dermatitis seborrheic yang teruk di kawasan berbulu boleh menyebabkan komplikasi seperti kebotakan. Selain itu, komplikasi juga boleh timbul akibat rawatan dengan kortikosteroid, iaitu penipisan kulit.

Pencegahan Dermatitis Seborrheic

Dermatitis seborrheic tidak dapat dicegah. Sekiranya anda mengalaminya, anda boleh melakukan usaha berikut untuk mencegah penyakit ini berulang:

 • Basuh dengan syampu antijamur selama 5 minit, kemudian bilas hingga bersih. Untuk membersihkan badan, gunakan sabun yang dapat mengeluarkan minyak untuk mengelakkan bakteria dan kulat terbentuk.
 • Jangan gunakan produk penjagaan kulit dan rambut yang mengandungi alkohol, kerana boleh menyebabkan keradangan pada kulit.
 • Berhenti menggunakan semburan rambut, gel, atau produk gaya yang boleh mencetuskan berulang dermatitis seborrheic.