Sindrom Asperger - Gejala, sebab dan rawatan

Sindrom Asperger adalah gangguan saraf atau neurologi yang tergolong dalam gangguan spektrum autisme. gangguan spektrum autisme (gangguan spektrum autisme) atau lebih dikenali sebagai autisme adalah gangguan sistem saraf yang mempengaruhi kemampuan seseorang untuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang lain.

Sindrom Asperger sedikit berbeza dengan gangguan spektrum autisme lain, seperti gangguan autistik. Pada orang yang mengalami gangguan autistik, terdapat penurunan kecerdasan (kognitif) dan penguasaan bahasa. Sementara itu, orang-orang dengan sindrom Asperger cerdas dan mahir berbahasa, tetapi kelihatan canggung ketika berkomunikasi atau berinteraksi dengan orang di sekitar mereka.

Sindrom ini menyerang kanak-kanak, dan berterusan sehingga dewasa. Walaupun tidak ada penawar yang ditemukan, sindrom Asperger yang didiagnosis dan dirawat lebih awal dapat membantu penderita untuk meningkatkan potensi dan kemampuan mereka untuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang lain.

Gejala Sindrom Asperger

Pediatrik bersetuju bahawa sindrom Asperger mempunyai simptom yang kurang teruk daripada jenis autisme yang lain. Di sebalik kecerdasan yang dimiliki oleh penghidap sindrom ini, terdapat beberapa tanda atau gejala yang tersendiri, iaitu:

 • Sukar untuk berinteraksi. Orang dengan sindrom Asperger mengalami kecanggihan dalam interaksi sosial, baik dengan keluarga dan orang lain. Apalagi berkomunikasi, malah membuat hubungan mata agak sukar.
 • Tidak ekspresif. Orang dengan sindrom Asperger jarang menunjukkan ekspresi wajah atau pergerakan badan yang berkaitan dengan ekspresi emosi. Ketika gembira, orang yang menghidap sindrom Asperger akan merasa sukar untuk tersenyum atau tidak dapat ketawa walaupun mereka menerima jenaka lucu. Penderita juga akan bercakap dengan nada yang rata, tidak seperti robot yang bercakap.
 • Kurang sensitif. Semasa berinteraksi dengan orang lain, orang dengan sindrom Asperger hanya fokus untuk memberitahu diri mereka sendiri dan tidak berminat dengan apa yang dimiliki oleh orang lain. Orang dengan sindrom Asperger dapat menghabiskan berjam-jam untuk membincangkan hobi kegemaran mereka, seperti bercakap mengenai kelab, pemain, dan perlawanan bola sepak kegemaran mereka dengan orang lain.
 • Perubahan obsesif, berulang, dan tidak suka. Secara berkala melakukan perkara yang sama berulang-ulang kali (berulang-ulang) dan tidak menerima perubahan di persekitaran adalah ciri orang yang menghidap sindrom Asperger. Salah satu tanda yang paling ketara adalah suka makan jenis makanan yang sama untuk beberapa waktu atau lebih suka tinggal di kelas semasa rehat.
 • Gangguan motor. Kanak-kanak yang menderita sindrom Asperger mengalami kelewatan perkembangan motorik, jika dibandingkan dengan kanak-kanak yang berumur. Oleh kerana itu, mereka sering kesulitan melakukan aktiviti biasa, seperti menangkap bola, menunggang basikal, atau memanjat pokok.
 • Gangguan fizikal atau koordinasi. Keadaan fizikal pesakit dengan sindrom Asperger diklasifikasikan sebagai lemah. Salah satu petanda adalah bahawa kiprah pesakit cenderung kaku dan mudah goyah.

Punca Sindrom Asperger

Penyebab sindrom Asperger sejajar dengan penyebab gangguan spektrum autisme. Punca sebenarnya tidak diketahui pada masa ini, tetapi para pakar percaya bahawa gangguan genetik yang diwarisi berperanan dalam perkembangan gangguan spektrum autisme dan juga sindrom Asperger.

Dalam beberapa kes, sindrom Asperger juga diduga disebabkan oleh:

 • Jangkitan semasa mengandung
 • Pendedahan kepada agen atau faktor yang menyebabkan kecacatan pada janin.

Pada tahun 1999, kandungan thimerosal Beberapa vaksin disyaki menyebabkan kanak-kanak menderita autisme, jadi hampir semua vaksin dihasilkan tanpa bahan kimia ini. Namun, pada tahun 2004, tuduhan itu dibantah kerana thimerosal Ia tidak terbukti menyebabkan autisme pada kanak-kanak. Ini juga diperkuat oleh peningkatan jumlah penghidap autisme selepas ini thimerosal tidak lagi digunakan dalam pembuatan vaksin.

Diagnosis Sindrom Asperger

Gejala sindrom Asperger yang paling mudah dikesan oleh ibu bapa atau guru di sekolah adalah kesukaran untuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang di sekelilingnya.

Orang dengan sindrom Asperger sering salah didiagnosis, dianggap menderita gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD), yang merupakan gangguan jangka panjang yang menyebabkan kanak-kanak mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi dan terlalu aktif (hiperaktif). Untuk mengelakkan kesalahan ini, doktor akan menilai anak secara mendalam dari segi interaksi sosial, perhatian ketika berkomunikasi, penggunaan bahasa, ekspresi wajah ketika bercakap, serta koordinasi dan tingkah laku otot, untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Rawatan Sindrom Asperger

Seperti autisme, kejadian sindrom Asperger pada kanak-kanak tidak dapat dicegah. Namun, beberapa usaha masih dapat dilakukan untuk meningkatkan potensi dan kemampuan penderita. Rawatan untuk sindrom Asperger akan memberi tumpuan untuk merawat tiga gejala utama, iaitu kekurangan kemahiran komunikasi, tabiat berulang-ulang obsesif, dan keadaan fizikal yang lemah.

Bentuk rawatan ini diberikan melalui terapi dalam bentuk:

 • Terapi bahasa, bercakap, dan sosialisasi. Orang dengan sindrom Asperger sebenarnya pandai menguasai bahasa dan bertutur. Walau bagaimanapun, kemampuan ini tidak dapat dilakukan kepada orang lain. Terapi ini cuba membuat penderita terbiasa bercakap dengan orang lain, membuat kontak mata ketika berinteraksi, dan membincangkan topik yang juga diinginkan oleh orang lain.
 • Terapi fizikal. Terapi fizikal atau fisioterapi bertujuan melatih kekuatan anggota badan. Sejumlah latihan rutin yang dapat dilakukan adalah berlari, melompat, naik dan turun tangga, atau berbasikal.
 • Terapi pekerjaan. Terapi ini cukup lengkap dengan menggabungkan latihan fizikal, kognitif, dan deria. Terapi ini bertujuan untuk meningkatkan dan meningkatkan kognitif, fizikal, deria, kemahiran motor, dan memperkuat kesedaran dan penghargaan diri.
 • Terapi tingkah laku kognitif. Terapi tingkah laku kognitif mengajar kanak-kanak mengenai cara untuk meluahkan perasaan mereka dan bergaul dengan rakan sebaya atau orang di sekeliling mereka. Pesakit akan dilatih untuk mengawal rangsangan yang diterima oleh pancaindera tubuh, ketakutan, kegelisahan, keinginan, penolakan, dan luahan emosi.

Sebagai tambahan kepada terapi di atas, ubat-ubatan dapat diberikan untuk mengawal gejala pada sindrom Asperger. Ubat yang biasanya diberikan adalah:

 • Aripiprazole - melegakan keinginan untuk marah.
 • Olanzapine - menekan sifat terlalu aktif (hiperaktif).
 • Risperidone - mengurangkan perasaan gelisah dan sukar tidur (insomnia).
 • kelas antidepresan perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI) - mengurangkan keinginan untuk melakukan aktiviti berulang.

Komplikasi Sindrom Asperger

Walaupun tidak semua penghidap mengalaminya, komplikasi sindrom Asperger boleh merangkumi:

 • Risau
 • Mudah marah
 • Agresif
 • Terlalu sensitif terhadap persekitaran di sekitarnya, seperti bunyi bising
 • Kemurungan
 • Gangguan obsesif-kompulsif
 • Kecenderungan untuk mencederakan diri sendiri.