Berhati-hati dengan Keracunan Karbon Monoksida yang sukar dikesan

Karbon monoksida adalah gas yang tidak mempunyai bau dan warna. Gas ini umumnya berasal dari asap dari dapur dan kenderaan bermotor serta membakar sampah. Apabila disedut, karbon monoksida boleh merosakkan organ dalaman dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Karbon monoksida (CO) adalah gas beracun yang berasal dari pembakaran petrol, kayu, arang, propana, atau bahan bakar lain. Dalam kehidupan seharian, gas ini terkandung dalam asap kereta, motosikal, dapur gas, kompor, dan tanglung. Karbon monoksida juga sering dijumpai di udara yang tercemar oleh pencemaran udara.

Karbon monoksida adalah gas berbahaya kerana dapat membuat orang yang menghirupnya mengalami pelbagai masalah kesihatan. Dalam kes yang teruk, keracunan karbon monoksida bahkan boleh menyebabkan kematian.

Keracunan Karbon Monoksida sukar dikesan

Memandangkan karbon monoksida tidak berbau dan tidak berwarna, mengesan dan mengelakkan keracunan karbon monoksida sering kali sukar.

Lebih-lebih lagi, keracunan karbon monoksida tidak menyebabkan gejala khas. Sejumlah gejala yang biasanya muncul malah sama dengan gejala selesema ringan yang sering tidak memerlukan rawatan khas kerana boleh sembuh sendiri.

Seseorang yang terdedah kepada karbon monoksida mungkin menyedari bahawa ada sesuatu yang salah dalam tubuhnya, tetapi dia mungkin tidak dapat menerangkan dan tidak tahu mengapa aduan itu berlaku. Orang yang diracuni oleh karbon monoksida semasa tidur atau mabuk bahkan boleh mati sebelum mengalami gejala.

Inilah yang menyebabkan keracunan karbon monoksida dikenali sebagai pembunuh senyap atau pembunuh senyap.

Akibat Keracunan Karbon Monoksida

Apabila dihirup, karbon monoksida memasuki aliran darah dan melekat pada hemoglobin, komponen sel darah merah yang membawa oksigen dan karbon dioksida.

Ini menjadikan darah tidak dapat membekalkan cukup oksigen ke organ tubuh atau menyingkirkan karbon dioksida dengan betul. Tanpa oksigen yang mencukupi, sel organ akan mati dan fungsi organ tidak dapat berjalan dengan baik.

Karbon monoksida juga boleh bertindak secara langsung sebagai racun yang merosakkan organ. Keracunan gas ini boleh menyebabkan pelbagai gejala, bergantung pada organ yang terkena dan jumlah karbon monoksida yang dihirup.

Sekiranya karbon monoksida yang dihirup masih dalam jumlah yang rendah, gejala yang muncul biasanya serupa dengan keracunan makanan dan selesema. Perbezaannya ialah, keracunan karbon monoksida tidak menyebabkan demam.

Berikut adalah gejala yang dapat dialami jika anda terdedah kepada jumlah karbon monoksida yang rendah:

 • Pening
 • Badan terasa lemah secara tiba-tiba
 • Susah bernafas
 • pusing
 • Sakit perut
 • Pening dan muntah
 • Sakit dada

Gejala di atas biasanya akan hilang secara beransur-ansur apabila anda menjauh dari sumber pendedahan kepada karbon monoksida. Sebaliknya, jika anda selalu terkena gas ini, gejala yang muncul boleh menjadi lebih parah.

Berikut adalah gejala yang boleh anda alami sekiranya anda terdedah kepada sejumlah besar karbon monoksida:

 • Kehilangan keseimbangan
 • Penglihatan kabur
 • Kesukaran berfikir atau menumpukan perhatian
 • Vertigo
 • Kesukaran mengawal pergerakan badan
 • Kejang
 • Kehilangan kesedaran atau pengsan

Keracunan karbon monoksida adalah keadaan yang memerlukan rawatan segera. Sekiranya rawatan lambat, sejumlah komplikasi yang sangat berbahaya dapat timbul.

Pada wanita hamil, keracunan karbon monoksida yang tidak segera dirawat berpotensi menyebabkan kematian janin di rahim. Walaupun pada orang dewasa dan kanak-kanak, komplikasi keadaan ini boleh merangkumi kerosakan otak kekal, masalah jantung yang teruk, dan bahkan kematian.

Pertolongan Cemas dan Cara Mencegahnya

Apabila anda mengalami gejala keracunan karbon monoksida, anda perlu segera menjauh dari sumber karbon monoksida yang disyaki dan keluar ke tempat terbuka.

Sekiranya seseorang pingsan, sukar bernafas, atau bahkan tidak dapat bernafas sama sekali, gunakan teknik pemampatan resusitasi kardiopulmonari atau CPR orang itu dan meminta pertolongan dari orang lain untuk segera menghubungi hospital terdekat.

Oleh kerana karbon monoksida dapat bersumber dari mesin dan peralatan yang sering digunakan, penting untuk mengetahui bagaimana mengurangkan risiko keracunan karbon monoksida. Beberapa langkah mudah yang boleh diambil adalah:

 • Pasang alat pengesan karbon monoksida di rumah, tempat kerja, atau kereta anda.
 • Pastikan pengudaraan rumah anda berfungsi dengan baik, terutamanya di bilik dengan peralatan gas.
 • Sekiranya anda meletakkan motosikal atau kereta anda di garaj dalaman, pastikan pintu garaj terbuka sebelum anda memulakan kenderaan.
 • Elakkan menggunakan dapur dengan bahan bakar kimia di dalam rumah.
 • Elakkan meletakkan penjana elektrik yang sedang berjalan di rumah.

Keracunan karbon monoksida adalah keadaan berbahaya dan sering sukar dikesan. Oleh itu, jangan berlengah berjumpa doktor dengan segera apabila anda merasakan gejalanya, terutamanya jika anda sering berada di persekitaran yang berpotensi menghasilkan gas karbon monoksida.