5 Punca Puting Payudara Gatal dan Cara Mengatasinya

Puting gatal sebenarnya biasa dan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, terutamanya jika gatal yang muncul mengganggu aktiviti harian.

Banyak perkara boleh menjadikan puting gatal. Walaupun sebenarnya gatal adalah perkara semula jadi yang berlaku, tetapi gatal pada puting yang berlaku secara berterusan boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius.

Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui punca puting gatal.

Punca Puting Payudara Gatal

Terdapat beberapa sebab mengapa puting terasa gatal, termasuk:

1. Mastitis

Masalah yang biasa dialami oleh ibu menyusui adalah mastitis, iaitu keradangan pada tisu payudara. Keadaan ini berlaku kerana penyumbatan saluran susu atau tisu payudara yang telah dijangkiti bakteria.

Mastitis dapat membuat puting terasa gatal, bengkak, dan merah disertai dengan rasa sakit atau sensasi menyengat, terutama ketika menyusu.

2. Ekzema

Ekzema dapat menjadikan kulit kering, gatal, bersisik, merah, dan retak. Seboleh mungkin elakkan menggaru kulit terlalu keras, kerana boleh menyebabkan luka dan meningkatkan risiko jangkitan bakteria S.Staphylococcus aureus.

Ekzema biasanya boleh berulang dan datang dan pergi jika tidak dirawat dengan betul.

3. Kehamilan

Semasa mengandung, hormon dalam tubuh wanita meningkat. Peningkatan hormon ini boleh menyebabkan perubahan bentuk badan, termasuk peningkatan ukuran payudara.

Peningkatan ukuran payudara ini boleh menyebabkan kulit di sekitar payudara meregang. Regangan ini boleh mencetuskan gatal dan kadang-kadang disertai dengan kulit kering dan mengelupas.

4. Kerengsaan

Gatal pada puting juga boleh berlaku kerana geseran dengan pakaian. Contohnya, bagi anda yang gemar bersukan, puting boleh merasa gatal kerana peluh dan geseran dengan pakaian. Ia juga diketahui boleh menyebabkan kerengsaan.

Selain itu, kerengsaan pada kulit dan puting juga boleh berlaku jika anda menggunakan coli yang terlalu ketat. Sekiranya dibiarkan, ini boleh menyebabkan luka, kulit puting retak, dan bahkan pendarahan.

5. Kanser payudara

Kanser payudara adalah penyakit berbahaya yang biasanya berlaku pada wanita. Gejala termasuk kemerahan di kawasan payudara, benjolan di payudara, puting menjadi rata atau ditarik masuk, keluar dari puting susu, dan perubahan pada puting atau kulit payudara.

Kadang-kadang, puting yang terasa sangat gatal dan menyakitkan juga boleh menjadi gejala barah payudara.

Puting gatal akan bertambah teruk jika anda terdedah kepada bahan kimia dari produk penjagaan badan, seperti minyak wangi dan sabun. Bukan hanya itu, bahan pakaian yang diperbuat daripada bulu atau serat tiruan juga boleh memburukkan lagi gatal pada puting susu.

Cara Mengatasi Puting Gatal

Cara mengatasi gatal pada puting bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya gatal disebabkan oleh ekzema, anda disarankan agar kulit di sekitar payudara tetap lembap dengan menggunakan pelembap.

Sekiranya gatal pada puting berlaku kerana kerengsaan, seboleh-bolehnya hindari penyebab kerengsaan. Elakkan menggunakan sabun yang mengandungi wangian atau pewarna. Untuk rawatan, keadaan ini dapat diatasi dengan menggunakan salap yang mengandungi emolien dan kortikosteroid.

Bagi anda yang gemar bersukan, anda boleh melindungi puting anda daripada menggosok pakaian dengan menggunakan Jeli petroleum ke kawasan puting. Dianjurkan juga untuk menggunakan coli yang selesa dan tidak terlalu ketat.

Bagi wanita hamil dan menyusui, anda boleh memakai coli yang diperbuat daripada kapas sehingga aliran udara di payudara lancar dan elakkan menggunakan sabun yang keras. Selain itu, anda juga boleh menggunakan kompres sejuk ke kawasan puting untuk mengurangkan rasa gatal.

Anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui punca puting gatal yang dialami sehingga rawatan yang sesuai dapat dijalankan.

Anda juga dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor jika puting gatal tidak membaik atau keadaan bertambah buruk dan disertai oleh demam, sakit teruk, pembuangan darah atau kuning, dan perubahan tekstur kulit di kawasan puting.