Pelbagai Kebaikan Kedelai untuk Kesihatan

Di sebalik bentuknya yang kecil, manfaat kacang soya untuk kesihatan nampaknya sangat besar. Ini kerana kacang soya mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh badan. Tidak hanya sihat, kacang soya juga mudah diperoleh dan dapat diproses menjadi pelbagai hidangan yang enak.

Kacang soya boleh didapati dalam pelbagai bentuk yang diproses, seperti tauhu, tempe, tepung kedelai, atau bahkan minyak kedelai. Bahan-bahan dari kacang soya yang diproses pastinya dapat memberikan manfaat yang baik untuk tubuh, salah satunya menurunkan kadar kolesterol.

Dalam hidangan atau kira-kira 100 gram kacang soya, terdapat kira-kira 150-170 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • 10 gram protein
  • 13–14 gram karbohidrat
  • 5 gram lemak
  • 3.5-5 gram serat
  • 100 miligram kalsium
  • 8 miligram besi
  • 850-900 miligram kalium
  • 500 IU vitamin A

Selain itu, kacang kedelai juga diketahui mengandung antioksidan isoflavon, vitamin C, vitamin B1, magnesium, folat, selenium, zink, dan lemak baik omega-3 dan omega-6.

Berkat kandungan nutriennya yang tinggi, kacang soya telah lama dikenali sebagai salah satu makanan yang paling sihat. Kacang soya juga biasa dimakan sebagai susu kedelai atau pengganti susu bagi orang yang alah kepada susu lembu.

Khasiat kacang soya untuk kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah kacang soya yang sangat disesalkan:

1. Menjaga kekuatan dan kesihatan tulang

Kacang soya adalah sumber antioksidan kalsium, protein, dan isoflavon yang baik. Berkat ramuan ini, kacang soya berguna untuk menguatkan dan mengekalkan tulang dan gigi yang sihat.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa diet sihat yang menggabungkan pengambilan kacang soya terbukti dapat mengurangkan risiko kehilangan tulang pada orang tua (osteoporosis).

2. Melegakan simptom menopaus

Menopaus adalah akhir semula jadi kitaran haid yang biasanya berlaku ketika wanita memasuki usia 45-55 tahun. Semasa menopaus, seorang wanita mungkin mengalami beberapa gejala, seperti pening yang kerap, mudah berpeluh, kekeringan faraj, sukar tidur, dan perubahan mood.

Gejala menopaus dapat diatasi dengan ubat-ubatan, seperti terapi penggantian hormon. Namun, selain ubat, gejala menopaus juga dapat diatasi dengan memakan makanan yang mengandungi banyak fitonutrien, salah satunya adalah kacang kedelai.

3. Menurunkan kolesterol

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kacang soya dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL). Ini kerana kacang soya mempunyai kandungan serat dan lemak yang tinggi, sehingga dapat mencegah penyakit jantung dan strok.

4. Menjaga kesihatan organ badan

Kandungan kalium, protein, lemak sihat, antioksidan, dan serat yang tinggi menjadikan kacang soya sebagai pilihan makanan yang baik untuk menjaga kesihatan jantung.

Berkat nutrien ini, kacang soya berguna untuk mengawal tekanan darah dan mencegah penyumbatan saluran darah (aterosklerosis).

Tidak hanya baik untuk jantung, kacang kedelai juga baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan organ lain, seperti otak dan ginjal, dan memastikan organ ini berfungsi dengan baik.

5. Mengurangkan risiko barah

Salah satu kelebihan kacang soya yang juga penting adalah mengurangkan risiko barah. Ini berkat fitonutrien dan isoflavon antioksidan yang terdapat dalam kacang soya. Kedua-dua zat ini diketahui baik untuk mencegah beberapa jenis barah, seperti barah payudara dan barah prostat.

6. Mencegah demensia

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan kacang soya secara berkala bermanfaat untuk mengekalkan fungsi otak dan meningkatkan ingatan. Kesan ini menunjukkan bahawa kacang soya baik untuk mencegah terjadinya demensia pikun atau gejala demensia.

Untuk mendapatkan pelbagai faedah kacang soya di atas, anda juga perlu menjalani diet yang sihat dengan kerap memakan makanan berkhasiat seimbang lain, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, bersenam secara teratur, berhenti merokok, cukup berehat, dan mengurangkan tekanan.

Walaupun dikelaskan sebagai sejenis makanan yang sihat, sesetengah orang mungkin mempunyai alergi terhadap kacang soya.

Sekiranya anda merasakan simptom alergi setelah memakan kacang soya, seperti gatal-gatal pada kulit, muka dan bibir yang bengkak, cirit-birit, sakit perut, muntah, atau sesak nafas, segera hentikan pengambilan kacang soya dan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.