Ini adalah 6 penyebab sakit belakang kanan

Terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan keluhan sakit belakang belakang. Walaupun aduan ini kelihatan ringan dan sering hilang dengan sendirinya, penting untuk mengetahui punca sakit belakang kanan anda untuk menjangkakan keadaan berbahaya.

Sakit belakang kanan biasanya disebabkan oleh kecederaan otot kerana kedudukan yang salah ketika duduk, tidur, atau bergerak. Namun, anda tidak boleh memandang ringan keadaan ini, kerana sakit belakang badan juga boleh berlaku kerana gangguan organ dalaman yang terletak di kawasan tersebut.

Punca Sakit Belakang Kanan

Kesakitan di pinggul kanan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan sakit belakang belakang:

1. Penyempitan tulang belakang

Salah satu pencetus kesakitan di pinggang kanan adalah penyempitan tulang belakang. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh keradangan pada sendi yang berkaitan dengan penuaan.

Masalah pada saraf tunjang atau saraf yang terjepit juga boleh menyebabkan sakit di bahagian kanan pinggang. Sakit belakang kanan yang disebabkan oleh keadaan ini biasanya lebih menyakitkan semasa melakukan aktiviti dan akan reda ketika penghidapnya berehat.

2. Gangguan buah pinggang

Gangguan pada buah pinggang kanan, baik disebabkan oleh batu karang atau jangkitan buah pinggang, juga boleh mencetuskan sakit belakang. Sakit belakang yang timbul akibat keadaan ini boleh menjadi akut atau kronik.

3. Kecederaan

Bahagian galas sendi tulang belakang terdedah kepada kecederaan, terutamanya ketika anda semakin tua. Sekiranya bahagian ini cedera, ia boleh menyebabkan mampatan saraf di sekitarnya, memicu munculnya rasa sakit.

Kecederaan ini biasanya dapat dialami ketika seseorang mengangkat berat yang berlebihan. Sakit di bahagian kanan yang disebabkan oleh kecederaan boleh bertahan selama beberapa hari.

4. Masalah otot

Seperti otot di bahagian lain, punggung dan pinggang juga boleh mengalami gangguan otot. Gejala yang muncul pada umumnya adalah dalam bentuk kekejangan otot atau kekejangan otot yang berlaku secara tiba-tiba tanpa dapat dikawal.

Pinggang anda juga akan terasa sakit ketika anda ingin berjalan, berdiri, dan membongkok, sehingga membatasi aktiviti anda. Senaman yang berlebihan juga boleh menjadi masalah pada otot.

5. Sciatica

Sciatica dapat dirasakan oleh sesiapa yang mengalami tekanan atau kerengsaan saraf sciatic. Saraf sciatic adalah saraf terpanjang di badan yang berjalan melalui punggung, pelvis, punggung dan jari kaki.

Sekiranya terdapat kesakitan teruk yang memancar di sepanjang saraf ini, anda mungkin menghidap sciatica.

6. Masalah dengan hempedu

Hempedu adalah bahagian hati yang terletak di perut kanan atas. Sekiranya terdapat masalah dengan hempedu, seperti batu empedu, ia boleh mencetuskan rasa sakit yang dapat memancar ke bahagian kanan pinggang. Kesakitan akan bertambah teruk apabila penghidapnya makan.

Pinggang mempunyai fungsi yang sangat penting dalam menyokong aktiviti badan. Oleh itu, jangan sekali-kali memandang rendah kesakitan di kawasan ini. Tidak semua sakit belakang dipicu oleh perkara ringan. Sebenarnya, sebilangan daripadanya boleh membawa maut jika dibiarkan.

Segera berjumpa doktor jika sakit di bahagian kanan disertai dengan gejala lain, seperti mual, demam, anyang-anyangan, kesukaran menahan buang air kecil atau buang air besar, sakit yang sangat teruk sehingga sukar bergerak, atau kelemahan pada kaki dan kaki.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found