Sebab-sebab Sputum Berdarah dan Rawatan Yang Betul

Kahak berdarah boleh membuat anda panik dan bimbang. Sebenarnya, keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari keadaan perubatan biasa hingga serius. Untuk mengurangkan rasa bimbang, anda perlu mengetahui pelbagai penyebab kahak berdarah dan cara mengatasinya.

Kahak dihasilkan oleh sistem pernafasan. Biasanya kahak akan keluar ketika anda batuk. Kahak berbeza dengan air liur yang dihasilkan oleh kelenjar air liur di mulut. Apabila dahak berdarah keluar, ada kemungkinan ada masalah pada saluran pernafasan.

Pelbagai Penyebab Sputum Berdarah

Kahak berdarah dapat menunjukkan kecederaan atau kecederaan pada saluran pernafasan. Penyebab yang paling biasa adalah batuk yang terlalu kuat kerana kahak yang sukar dikeluarkan.

Di samping itu, keadaan berikut juga boleh menyebabkan kemunculan darah di dahak:

  • Jangkitan sistem pernafasan dan saluran, seperti tuberkulosis dan radang paru-paru.
  • Bronchiectasis
  • Sistik Fibrosis.
  • Embolisme paru dan edema paru.
  • Kanser paru-paru dan barah
  • Penggunaan ubat antikoagulan.
  • Batuk yang teruk dan bertahan lama.

Pada kanak-kanak, kemasukan bahan atau benda asing ke saluran pernafasan juga dikaitkan dengan penampilan dahak berdarah.

Cara merawat kahak berdarah

Sekiranya anda mengalami kahak berdarah, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor. Doktor akan membuat pertanyaan dan jawapan lengkap mengenai aduan yang anda alami, diikuti dengan pemeriksaan fizikal yang menyeluruh. Dan jika perlu, pemeriksaan sokongan akan dilakukan, seperti ujian dahak, ujian darah, sinar-X dada, imbasan CT, dan bronkoskopi.

Pelbagai ujian ini dilakukan untuk mengetahui punca kahak berdarah yang anda alami, agar doktor dapat memberikan rawatan yang tepat.

Rawatan dahak berdarah akan disesuaikan dengan penyebabnya. Sekiranya dahak berdarah disebabkan oleh jangkitan bakteria, seperti tuberkulosis dan radang paru-paru, doktor akan menetapkan antibiotik. Sekiranya disebabkan oleh tumor atau keganasan, prosedur dan rawatan tertentu mungkin diperlukan.

Anda dinasihatkan untuk menjalani rawatan yang diberikan oleh doktor sehingga selesai. Seboleh-bolehnya elakkan ubat semula jadi, herba, atau terapi lain, tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda.

Pencegahan Sputum Berdarah

Pelbagai penyakit dan gangguan pada saluran pernafasan boleh menyebabkan dahak berdarah. Untuk mengelakkannya, anda perlu menjaga kesihatan sistem pernafasan yang baik. Kaedahnya adalah seperti berikut:

Berhenti merokok

Sekiranya anda seorang perokok, segera berhenti merokok, kerana rokok mengandungi pelbagai toksin yang boleh membahayakan sistem dan saluran pernafasan. Selain itu, elakkan daripada terkena asap rokok, kerana perokok pasif juga dapat mengalami kesan buruk yang sama dengan perokok aktif.

Elakkan menghirup habuk dan asap

Seboleh-bolehnya gunakan topeng atau pelindung untuk mengelakkan pendedahan kepada debu dan pencemaran udara, seperti asap kenderaan atau asap kilang. Pendedahan kepada habuk dan asap dapat meningkatkan risiko terkena gangguan paru-paru dan saluran pernafasan. Selain itu, pendedahan kepada habuk dan asap rokok juga dapat memperburuk keluhan pesakit dengan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), asma, dan jangkitan paru-paru.

Minum banyak air

Selain mencegah dehidrasi dan menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan, minum air dalam jumlah yang mencukupi juga dapat menipiskan kahak sehingga lebih mudah dikeluarkan.

Walaupun tidak selalu berbahaya, kahak berdarah boleh menjadi tanda keadaan serius. Untuk mengelakkan ini, seboleh mungkin jaga kesihatan sistem pernafasan melalui kaedah yang dinyatakan di atas. Dan jika anda mengalami kahak berdarah, lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.