Whiteheads - Gejala, sebab dan rawatan

Komedi putih atau yang disebut whitehead adalah sejenis jerawat yang terbentuk ketika sel-sel kulit mati, minyak, dan bakteria terperangkap di liang-liang. Folikel rambut juga terperangkap, jadi mereka juga disebut komedo tertutup.

Blackhead sendiri adalah sejenis jerawat ringan dan muncul kerana pengeluaran minyak berlebihan yang dihasilkan oleh kelenjar minyak pada kulit dan menyebabkan pori-pori kulit tersumbat. Komedo boleh muncul di mana sahaja di badan, tetapi biasanya terdapat di hidung, dagu, dan dahi (atau yang dikenali sebagai 'zon T'). Komedo putih ini juga kadang-kadang kelihatan seperti jerawat pasir.

Sesiapa sahaja berpeluang memiliki whitehead, tanpa mengira usia dan jantina. Walaupun pada masa remaja mereka tidak pernah mengalami masalah kulit, setiap orang masih berpotensi memiliki komedo ketika mereka dewasa, bergantung pada gaya hidup dan kebiasaan harian mereka.

Punca Komedo Putih

Mengetahui penyebab whitehead akan membantu mencegah jerawat jenis ini berkembang pada masa akan datang. Oleh itu, pemahaman mengenai penyebab whiteheads sangat penting. Seperti yang dijelaskan di atas, liang pori tersumbat adalah penyebab utama whiteheads. Penyumbatan liang boleh disebabkan oleh banyak faktor, salah satunya adalah perubahan hormon.

Perubahan hormon umumnya dipengaruhi oleh kitaran hidup dan usia seseorang, contohnya disebabkan oleh akil baligh, kehamilan, haid, atau menopaus. Pengambilan pil kawalan kelahiran dan faktor genetik juga mempengaruhi peningkatan hormon.

Selain itu, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko pembentukan whiteheads, yaitu:

 • Kulit berminyak, baik kerana pelembap kulit atau kerana cuaca lembap.
 • Pendedahan kepada bahan kimia, seperti isopropil myristate, propilena glikol, dan beberapa pewarna kosmetik.
 • Pecahnya folikel rambut, misalnya kerana memerah jerawat, mencuci muka secara berlebihan, mengelupas menggunakan bahan kimia, atau terapi laser.
 • Asap. Hasil kajian menunjukkan bahawa whiteheads lebih sering terjadi pada orang yang merokok daripada mereka yang tidak merokok.
 • Beberapa produk makanan, terutama yang mengandungi susu dan kandungan gula dan lemak yang tinggi.

Rawatan Blackhead Putih

Comedones putih adalah bentuk jerawat yang ringan, jadi ia agak mudah dirawat. Produk sabun pembersih muka atau salap yang mengandungi Benzoyl peroksida adalah pilihan utama untuk mengatasi masalah ini. Produk ini juga dijual secara percuma di pasaran atau boleh diresepkan oleh doktor, jadi tidak sukar bagi kita untuk mendapatkannya. Benzoyl peroksida Ia mengawal kadar minyak yang berlebihan di liang pori.

Komedi putih tidak dapat disembuhkan hanya dengan rawatan semalam. Memerlukan sekurang-kurangnya dua bulan untuk melihat apakah rawatan dengan pencucian muka dan salap berfungsi. Sekiranya komedo tidak membaik atau bertambah buruk selama ini, lebih baik berjumpa doktor untuk mendapatkan pilihan rawatan lain. Doktor akan menetapkan produk yang mengandungi retinoid, yang berfungsi menghilangkan kulit mati dan liang pori. Di samping itu, doktor juga menetapkan antibiotik sekiranya tanda-tanda keradangan atau kemerahan mulai muncul.

Sebagai tambahan kepada ubat topikal dan oral, whiteheads juga dapat dihilangkan dengan sejumlah terapi, termasuk:

 • Kulit kimia. Terapi ini adalah rawatan kulit menggunakan bahan kimia. Rawatan ini lebih berkesan jika digabungkan dengan rawatan jerawat lain, kecuali ubat yang mengandungi retinoid. Setelah menjalani kulit kimia, kulit akan terasa panas dan kelihatan kemerahan untuk sementara waktu, dan perubahan warna kulit jangka panjang berlaku.
 • Pengekstrakan komedon. Kaedah ini bertujuan untuk menghilangkan whiteheads dengan menghilangkannya dengan bantuan alat khas dari pakar dermatologi. Kesan sampingan kaedah ini ialah ia boleh menyebabkan parut pada bintik hitam.
 • Suntikan kortikosteroid. Suntikan kortikosteroid dapat diberikan jika komedo besar menyerupai sista. Komedi putih dapat dikeluarkan dengan menyuntik steroid terus ke titik sasaran. Tidak seperti pengambilan blackhead, kaedah ini tidak meninggalkan bekas luka atau tisu parut pada kulit. Kesan sampingan suntikan steroid adalah warna kulit yang lebih pucat dan penipisan kulit yang boleh membuat saluran darah kelihatan dari luar.
 • Terapi cahaya. Seperti namanya, terapi ini dilakukan dengan bantuan cahaya. Terapi ini cukup berjaya untuk menghilangkan komedo, tetapi masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk penambahbaikan. Terapi cahaya dianggap dapat membunuh bakteria yang menyebabkan keradangan. Kesan sampingannya ialah menyebabkan kulit menjadi sakit, merah, dan lebih sensitif terhadap cahaya.

Komplikasi Komedi Putih

Cara rawatan whiteheads boleh mempengaruhi keadaan kulit. Sekiranya komedo sering dipetik atau diperah, kulit akan mengalami kerengsaan dan jangkitan. Sekiranya teruk, kerengsaan dan jangkitan boleh menyebabkan parut atau bintik hitam di wajah. Pada akhirnya, ini akan merosakkan penampilan kulit.

Pencegahan Whitehead

Perubahan gaya hidup menjadi lebih sihat adalah kunci utama untuk mencegah whiteheads. Terdapat beberapa cara untuk melakukannya, termasuk:

 • Sekiranya anda ingin menggunakan kosmetik, pilih yang tidak menyebabkan komedo (bukan komedogenik), terutamanya jika anda mempunyai kulit
 • Bersihkan kawasan komedo dengan sabun muka, sebelum tidur dan selepas melakukan aktiviti, untuk mengeluarkan minyak dan membuang sel kulit mati.
 • Bersihkan sisa kosmetik sebelum tidur menggunakan teknik pembersihan berganda, iaitu penggunaan air misel kemudian basuh muka anda dengan sabun dan air bersih.
 • Elakkan sabun muka dengan gosok kasar, kerana boleh menyebabkan kerengsaan kulit.