Kehamilan Ektopik - Gejala, sebab dan rawatan

Kehamilan ektopik adalah kehamilan di luar rahim atau rahim. Keadaan ini menyebabkan pendarahan dari faraj dan sakit teruk di pelvis atau perut bawah. Kehamilan ektopik mesti diatasi dengan segera kerana boleh membahayakan, dan janin juga tidak akan berkembang dengan normal.

Kehamilan bermula apabila telur disenyawakan oleh sel sperma. Pada kehamilan yang normal, telur yang disenyawakan akan kekal di dalam tiub fallopi (tiub telur) selama kira-kira tiga hari, sebelum dilepaskan ke rahim. Di rahim, telur yang disenyawakan akan terus berkembang sehingga waktu kelahiran tiba.

Pada kehamilan ektopik, telur yang disenyawakan tidak melekat pada rahim, tetapi ke organ lain. Tiub fallopi adalah organ di mana telur paling kerap ditanam pada kehamilan ektopik. Selain tiub fallopi, kehamilan ektopik juga boleh berlaku di ovari, serviks (serviks) atau di rongga perut.

Punca Kehamilan Ektopik

Walaupun tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan kehamilan ektopik, keadaan ini sering dikaitkan dengan kerosakan pada saluran tuba, saluran yang menghubungkan ovari dan rahim.

Kerosakan pada tiub fallopio boleh disebabkan oleh:

 • Faktor genetik.
 • Kelahiran kongenital.
 • Ketidakseimbangan hormon.
 • Keradangan akibat jangkitan atau prosedur perubatan.
 • Perkembangan organ pembiakan yang tidak normal.

Faktor Risiko untuk Kehamilan Ektopik

Kehamilan ektopik dapat dialami oleh mana-mana wanita yang telah melakukan hubungan seks secara aktif. Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko kehamilan ektopik, iaitu:

 • Berumur 35 tahun atau lebih tua pada masa kehamilan.
 • Mempunyai sejarah penyakit radang pelvis dan endometriosis.
 • Menghidap penyakit kelamin, seperti gonorea dan klamidia.
 • Mengalami kehamilan ektopik pada kehamilan sebelumnya.
 • Mengalami keguguran berulang
 • Telah menjalani pembedahan pada perut dan pelvis.
 • Telah menjalani rawatan untuk masalah kesuburan.
 • Gunakan jenis kontrasepsi spiral.
 • Mempunyai tabiat merokok.

Gejala Kehamilan Ektopik

Kehamilan ektopik cenderung tidak simptomatik pada peringkat awal. Tanda-tanda awal kehamilan ektopik serupa dengan kehamilan biasa, seperti mual, pengerasan payudara, dan haid berhenti.

Ketika berada di tahap lanjut, terdapat beberapa gejala yang sering dirasakan oleh pesakit dengan kehamilan ektopik, yaitu sakit perut dan pendarahan dari vagina. Gejala ini akan bertambah buruk dari masa ke masa. Kadang-kadang, gejala sakit perut akibat kehamilan ektopik juga boleh serupa dengan gejala radang usus buntu.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor sekiranya gejala berikut muncul semasa mengandung:

 • Sakit seperti menikam di perut, pelvis, bahu, dan leher.
 • Sakit di satu sisi di bahagian bawah perut, yang semakin teruk dari masa ke masa.
 • Sakit di rektum semasa buang air besar.
 • Pendarahan ringan hingga berat dari faraj, dengan darah yang lebih gelap daripada darah haid.
 • Pening atau kelemahan.
 • Cirit-birit.

Gejala ini harus segera diperiksa oleh doktor kerana dapat menunjukkan tiub fallopi pecah akibat kehamilan ektopik.

Diagnosis Kehamilan Ektopik

Doktor akan melakukan pemeriksaan dengan ultrasound transvaginal untuk mengesahkan kejadian kehamilan ektopik. Selain membantu pakar obstetrik melihat keadaan organ pembiakan pesakit, prosedur ini dapat menentukan lokasi kehamilan dengan tepat.

Ujian lain yang boleh dilakukan adalah ujian darah, untuk memeriksa hormon kehamilan, seperti hormon hCG dan progesteron. Pada kehamilan ektopik, tahap kedua hormon cenderung lebih rendah daripada kehamilan normal.

Rawatan Kehamilan ektopik

Telur yang disenyawakan tidak akan dapat tumbuh dengan normal jika berada di luar rahim. Oleh itu, tisu ektopik mesti dikeluarkan segera, supaya pesakit mengelakkan komplikasi serius. Terdapat beberapa pilihan rawatan yang boleh digunakan untuk merawat kehamilan ektopik, termasuk:

Suntik metotreksat

Kehamilan ektopik peringkat awal dapat diatasi dengan suntikan metotreksat. Ubat ini akan menghentikan pertumbuhan sel ektopik, serta memusnahkan sel yang sudah terbentuk. Setelah memberi suntikan, doktor akan memantau tahap hormon hCG dalam darah setiap 2-3 hari, sehingga tahapnya menurun. Tahap hCG yang menurun menunjukkan bahawa kehamilan tidak lagi berkembang.

Pembedahan laparoskopi

Pilihan lain untuk merawat kehamilan ektopik adalah lubang kunci atau pembedahan laparoskopi. Melalui prosedur ini, pakar obstetrik akan mengeluarkan tisu ektopik dan bahagian tiub fallopio tempat tisu ektopik melekat.

Namun, jika boleh, bahagian tiub fallopio hanya diperbaiki tanpa perlu dikeluarkan. Ini dapat dilakukan untuk meningkatkan peluang hamil pada masa akan datang

Pembedahan laparotomi

Untuk merawat pesakit yang mengalami pendarahan berat akibat kehamilan ektopik, pakar obstetrik akan melakukan prosedur kecemasan dalam bentuk laparotomi. Dalam laparotomi, doktor akan membuat sayatan besar di perut sebagai cara untuk membuang tisu ektopik dan tiub fallopio yang pecah.

Pencegahan Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik tidak dapat dicegah, tetapi risiko mengembangkan keadaan ini dapat diturunkan. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan, termasuk:

 • Elakkan tingkah laku seksual yang berisiko, seperti mempunyai beberapa pasangan seks dengan tidak menggunakan kondom.
 • Elakkan merokok, sejak sebelum kehamilan.

Wanita hamil juga disarankan menjalani ujian darah dan ultrasound secara berkala. Selain memantau perkembangan kehamilan, pemeriksaan rutin dapat mengesan kehamilan ektopik lebih awal, sehingga dapat segera dirawat.