Ketahui Punca dan Cara Mengatasi Jari Jari yang Tumbuh

Jari kaki yang tumbuh ke dalam berlaku apabila pusat atau sudut kuku jari kaki besar tumbuh ke kulit yang berdekatan. Walaupun bukan keadaan yang serius, jari kaki ke dalam harus segera dirawat, agar tidak menyebabkan jangkitan.

Jari kaki yang tumbuh ke dalam akan menjadikan jari kaki sakit, bengkak, dan merah. Untuk mengatasinya, anda boleh melakukan rawatan sendiri di rumah. Namun, harus diperhatikan bahawa rawatan ini disarankan untuk kasus-kasus ringan pada jari kaki ke dalam dan tidak berkembang menjadi infeksi.

Pelbagai Punca Kaki Tumbuh

Sekiranya anda tidak menjaga kaki dengan baik, risiko anda mengembangkan jari kaki ke dalam akan meningkat. Namun, itu bukan satu-satunya penyebabnya. Terdapat beberapa perkara lain yang juga boleh menyebabkan jari kaki masuk ke dalam, termasuk:

  • Memotong kuku tidak lurus atau terlalu pendek.
  • Memakai kasut atau stoking yang terlalu sempit.
  • Kecederaan pada kuku kaki, contohnya dari tersandung, memukul atau jatuh benda berat.
  • Bentuk kuku melengkung atau bergelombang.
  • Menghidap jangkitan kuku pada jamur yang menyebabkan kuku kuku menjadi tebal.

Cara Mengatasi Kaki yang Tumbuh

Berikut adalah rawatan mudah yang boleh anda lakukan di rumah untuk merawat jari kaki yang tumbuh ke dalam:

1. Rendam kaki di dalam air suam

Dalam kes yang kurang teruk, yang perlu anda lakukan ialah rendam kaki yang tumbuh ke dalam air suam selama 15-20 minit. Lakukan 3 kali sehari sehingga kuku kaki yang tumbuh ke dalam sembuh dengan cepat.

2. Rendam kaki anda dalam cuka sari apel

Anda boleh menggunakan cuka sari apel untuk merawat jari kaki yang tumbuh ke dalam. Sangat mudah, campurkan cawan (kira-kira 60 ml) cuka sari apel ke dalam semangkuk air suam. Rendam kaki selama 20 minit, kemudian keringkan. Walaupun tidak banyak kajian yang dilakukan, cuka sari apel dianggap dapat merawat jari kaki yang tumbuh ke dalam kerana mempunyai sifat antiseptik, penahan sakit, dan anti-radang.

3. Menyokong kuku dengan kapas

Cara seterusnya yang dapat dilakukan adalah dengan memberikan pad kapas di antara kulit dan kuku ibu jari yang tumbuh ke dalam. Sangat mudah, ambil sepotong kapas yang telah direndam dalam alkohol, kemudian letakkan kapas di bawah kuku kaki yang masuk. Kaedah ini dapat menggeser kuku sehingga tumbuh ke arah yang betul.

4. Memohon krim atau salap antibiotik

Anda juga boleh menggunakan krim atau salap antibiotik pada jari kaki ke dalam untuk membantu menyembuhkan dan mencegah jangkitan. Sapukan krim atau salap antibiotik 3 kali sehari, dan pastikan sentiasa menutupi jari kaki dengan pembalut kain kasa.

Semasa kuku kaki yang tumbuh ke dalam, gunakan kasut dan kaus kaki dengan ukuran yang tepat, sehingga jari kaki tidak terjepit. Sekiranya perlu, pakai selipar sebentar, sehingga jari kaki ke dalam sembuh sepenuhnya. Untuk mengurangkan rasa sakit pada kuku kaki yang tumbuh ke dalam, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti: parasetamol.

Sekiranya anda telah melakukan kaedah di atas tetapi kuku kaki yang masuk ke dalam tidak hilang atau jika anda mengalami gejala jangkitan, seperti bengkak, kemerahan, dan nanah, segera dapatkan bantuan perubatan.