Ini adalah jenis doktor pakar yang perlu anda ketahui

Terdapat pelbagai jenis doktor pakar yang mempunyai kepakaran khas untuk merawat keadaan atau penyakit tertentu. Pengamal am akan merujuk pesakit kepada pakar mengikut keadaan dan aduan pesakit.

Seperti namanya, pakar adalah doktor yang pakar dalam bidang atau bahagian badan tertentu. Untuk mendapatkan ijazah pakar, seseorang mesti terlebih dahulu mengambil pendidikan doktor umum, dan kemudian mengikuti program pendidikan doktor pakar.

Pelbagai Doktor Pakar

Pesakit biasanya akan dirujuk kepada pakar sekiranya pengamal am menilai keadaannya memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, anda boleh berjumpa secara langsung dengan pakar tanpa pergi ke doktor umum terlebih dahulu.

Sekiranya anda ingin berunding secara langsung dengan pakar, anda perlu tahu pakar mana yang sesuai untuk anda lihat. Berikut adalah jenis doktor pakar di Indonesia:

1. Pakar perubatan dalaman

Pakar perubatan dalaman (Sp.PD), juga dikenali sebagai internis, adalah doktor yang pakar dalam mendiagnosis dan merawat sejumlah masalah kesihatan yang dialami oleh pesakit dewasa atau tua. Contohnya ialah masalah imun, penyakit jantung, diabetes, darah tinggi, penyakit gastrousus, penyakit pernafasan, dan penyakit buah pinggang.

2. Pakar Pediatrik

Pediatrician (Sp.A), juga dikenali sebagai pakar pediatrik, adalah doktor yang pakar dalam mendiagnosis dan merawat pesakit berusia 0-18 tahun. Umumnya, semua penyakit yang berlaku pada kanak-kanak, sama ada masalah fizikal, tingkah laku, hingga kesihatan mental, akan dirujuk kepada pakar pediatrik. Walau bagaimanapun, adalah mungkin bagi pakar pediatrik untuk bekerjasama dengan pakar lain.

Sebagai contoh, ketika menangani masalah psikiatri, pakar pediatrik akan bekerja rapat dengan psikiatri, atau apabila keadaan anak memerlukan pembedahan, pakar pediatrik akan bekerja dengan pakar bedah pediatrik.

3. Ahli neurologi

Pakar neurologi atau pakar neurologi (Sp.N) adalah doktor yang tugasnya adalah untuk mendiagnosis, merawat, dan merawat pesakit dengan penyakit yang berkaitan dengan sistem saraf, dari otak, saraf tunjang, hingga sistem saraf periferal.

Ahli sains saraf biasanya merawat pesakit dengan strok, jangkitan sistem saraf, tumor yang tidak dapat dikendalikan, penyakit autoimun yang menyerang sistem saraf, sawan, gangguan pergerakan, gangguan otot akibat gangguan neurologi, migrain, demensia, dan neuropati periferal.

4. Pakar perbidanan dan pakar sakit puan

Mengikut tajuknya, pakar obstetrik dan ginekologi (Sp.OG) mempunyai kepakaran khusus dalam 2 bidang, iaitu kepakaran dalam kehamilan dan kelahiran anak (obstetrik) dan kepakaran dalam kesihatan pembiakan (ginekologi).

Bidang obstetrik melayani semua perkara yang berkaitan dengan kehamilan dan kelahiran anak, baik yang normal maupun yang bermasalah. Sementara itu, bidang ginekologi melayani aduan yang berkaitan dengan kesihatan pembiakan, seperti masalah haid dan menopaus.

5. Pakar bedah

Pakar bedah adalah doktor yang pakar dalam semua perkara yang berkaitan dengan prosedur pembedahan. Anda boleh berjumpa pakar bedah jika anda mempunyai benjolan yang tidak normal di kawasan tertentu atau luka yang tidak sembuh.

Beberapa kes memerlukan pakar bedah dengan kepakaran khas, misalnya, pembedahan tisu barah akan dilakukan oleh pakar onkologi pembedahan, sementara operasi pada tulang akan dilakukan oleh pakar ortopedik.

6. Ahli dermatologi dan pakar sakit puan

Pakar kulit dan genital (Sp.KK) adalah doktor yang pakar dalam mendiagnosis dan merawat masalah kesihatan kulit dan genital, baik yang dialami lelaki dan wanita.

Terdapat banyak penyakit yang berkaitan dengan kulit dan alat kelamin. Walau bagaimanapun, beberapa masalah kesihatan yang biasanya dirawat oleh pakar dermatologi dan pakar genital adalah alergi kulit, jangkitan kulat, herpes, barah kulit, dan pelbagai jangkitan kelamin.

7. Pakar ENT

Pakar ENT (Sp.ENT) atau pakar otolaringologi adalah doktor yang pakar dalam mendiagnosis, merawat, dan merawat orang yang mengalami gangguan telinga, hidung, dan tekak.

Masalah kesihatan yang dapat ditangani oleh pakar ENT termasuk sakit tekak, radang amandel, apnea tidur, sinusitis, jangkitan telinga, hingga tumor di kepala dan leher.

8. Pakar Oftalmologi

Pakar oftalmologi (Sp.M) atau pakar oftalmologi adalah doktor yang mempunyai kepakaran dalam menangani masalah kesihatan mata. Selain melakukan pemeriksaan mata, pakar oftalmologi juga dapat memberikan ubat atau kacamata, dan juga melakukan operasi mata.

Masalah kesihatan mata yang biasanya dirawat oleh pakar oftalmologi termasuk masalah penglihatan, masalah kelopak mata, kerengsaan mata, sekelip mata yang tidak hilang, atau penyakit mata yang berkaitan dengan usia, seperti katarak.

9. Pakar psikiatri

Psikiatri adalah doktor yang pakar dalam kesihatan mental dan tingkah laku. Psikiatri menangani masalah yang berkaitan dengan gangguan emosi, psikiatri, dan tingkah laku pesakit melalui kaunseling dan ubat-ubatan.

Contoh masalah kesihatan mental yang biasanya dirawat oleh psikiatri adalah kemurungan, gangguan bipolar, skizofrenia, demensia, autisme, masalah ketagihan, dan juga masalah seksual.

10. Doktor Gigi

Doktor gigi tidak semestinya pakar. Doktor gigi adalah doktor yang pakar dalam menangani masalah kesihatan gigi dan mulut. Ijazah doktor gigi boleh diperoleh tanpa mengambil pendidikan pengamal am terlebih dahulu.

Terdapat pelbagai masalah kesihatan gigi yang biasanya dirawat oleh doktor gigi, mulai dari gusi berdarah, gigi sensitif, rongga, hingga masalah bau mulut yang kronik.

Sama seperti pengamal am, doktor gigi juga boleh mengikuti pendidikan pakar mereka sendiri, termasuk pakar pembedahan mulut, pakar pergigian pediatrik, pakar ortodontik, pakar penyakit mulut, dan pakar prostodontik (gigi palsu).

Sekiranya anda mempunyai aduan kesihatan, anda boleh berjumpa dengan doktor umum terlebih dahulu. Sekiranya keadaan anda memerlukan rawatan khas dari pakar, doktor am boleh merujuk anda kepada pakar yang tepat.