Ketahui kepanasan di dalamnya dan bagaimana untuk menghilangkannya

Istilah panas dalam mesti diketahui oleh telinga anda. Selalunya panas masa dikaitkan dengan ketidakselesaan di tekak dan menyakitkan semasa menelan. Kemudian, adakah haba dalaman perlu dirawat secara perubatan? Ayuh,Ketahui apa itu haba dalaman dan bagaimana melegakannya!

Terdapat banyak gejala yang sering dikaitkan dengan istilah pedih ulu hati. Sebahagian daripadanya adalah rasa tidak selesa di tekak, sakit ketika menelan, bibir pecah-pecah, dan bau mulut.

Istilah panas tidak diketahui dalam dunia perubatan. Keadaan yang digambarkan oleh orang ramai sebagai pedih ulu hati sebenarnya bukan penyakit, tetapi kumpulan gejala sakit tekak, atau gejala awal jangkitan virus atau bakteria.

Menurut perubatan tradisional, pedih ulu hati boleh timbul ketika seseorang makan terlalu banyak makanan yang diproses pada suhu tinggi, seperti daging panggang dan goreng, atau makanan tertentu, seperti durian, coklat, atau makanan yang banyak dibumbui. Walau bagaimanapun, ini tidak dapat dijelaskan secara saintifik.

Haba Batin Menurut Perubatan

Menurut satu kajian, gejala panas dalaman yang muncul juga dilihat berkaitan dengan keradangan di dalam badan. Beberapa penyakit yang biasanya dikaitkan dengan gejala pedih ulu hati adalah:

Jangkitan saluran pernafasan atas (ARI)

Pedih ulu hati akibat ARI umumnya bermula dengan gejala berupa gatal, sakit, dan panas di tekak. Selain keluhan di tekak, ARI juga sering disertai dengan bersin, kesesakan hidung, batuk, dan demam dalam 2-3 hari selepas itu.

Sayakerengsaan tekak

Gejala pedih ulu hati kerana kerengsaan tekak serupa dengan yang terdapat pada ARI. Kerengsaan tekak boleh disebabkan oleh pendedahan kepada pencemaran udara, makanan atau minuman panas, atau penggunaan suara yang berlebihan

Nrefluks asid (refluks asid perut)  

Pedih ulu hati yang membawa kepada refluks asid gastrik sering muncul di tengah malam ketika tidur atau pada waktu pagi ketika anda bangun, disertai dengan perasaan terbakar atau menyengat di lubang perut dan perasaan tersedak di kerongkong.

Cara Melegakan Panas Dalaman

Tidak semua panas dalaman merujuk kepada penyakit yang memerlukan rawatan dengan ubat-ubatan. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan di rumah untuk melegakan gejala pedih ulu hati, termasuk:

 1. Cukup rehat dan elakkan pendedahanasap

Pastikan anda mendapat rehat yang cukup untuk membantu menguatkan sistem imun anda terhadap kuman.

Elakkan juga terdedah kepada asap, seperti asap rokok dan asap kenderaan, yang boleh menyebabkan rasa tidak selesa di tekak menjadi lebih teruk. Sekiranya anda mesti berada di tempat dengan banyak asap, pakai topeng untuk melindungi saluran pernafasan anda.

 2. Minum air

Air akan membantu melembapkan kerongkong dan mencegah dehidrasi. Elakkan minuman berkafein dan alkohol, yang dapat mengeringkan badan dengan lebih cepat. Anda juga boleh minum air suam yang dicampurkan dengan madu untuk membuat tekak lebih selesa.

 3. Berkumur dengan air garam

Berkumur dengan campuran air suam dan garam dapat membantu melegakan gejala pedih ulu hati. Campuran ini boleh dibuat dengan melarutkan sudu teh garam dalam segelas air suam.

 4. Makan makanan yang membuat tekak anda selesa

Agar tekaknya selesa, makan sup suam dan ais krim. Selain itu, teh hijau, manggis, dan tembikai juga dipercayai dapat melegakan gejala pedih ulu hati.

 5. Menggmenggunakanubat herba

Beberapa ubat herba diketahui bermanfaat untuk menenangkan tekak dan umumnya dikemas dalam bentuk gula-gula atau ubat-ubatan herba. Walau bagaimanapun, penyelidikan perubatan masih sangat terhad untuk menjelaskan kerja ubat-ubatan herba. Oleh itu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat herba / alternatif.

6. Lelakimengamalkan gaya hidup sihat

Sekiranya gejala pedih ulu hati yang dirasakan menyebabkan kenaikan asid perut, anda harus mengelakkan makan makanan dalam jumlah besar sebelum tidur. Tetapkan waktu makan anda supaya waktu makan tidak hampir dengan waktu tidur.

Sekiranya anda berlebihan berat badan, cubalah menurunkan berat badan, kerana ini adalah salah satu faktor yang meningkatkan risiko refluks asid. Mengelakkan tekanan, rokok, dan minuman beralkohol juga dapat mencegah pedih ulu hati yang berkaitan dengan refluks asid.

Anda boleh menggunakan kaedah di atas untuk meredakan keluhan pedih ulu hati. Walau bagaimanapun, jika gejala tidak membaik, anda harus segera berjumpa doktor, supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.

Ditulis oleh:

dr. Zulfikar Ihyauddin