Insomnia - Gejala, sebab dan rawatan

Insomnia adalah gangguan yang menyebabkan penderita mengalami kesukaran untuk tertidur atau tidak mendapat cukup tidur, walaupun ada cukup waktu untuk melakukannya.Gangguan ini boleh memberi kesan kepada aktiviti pesakit pada keesokan harinya.

Waktu tidur dan kepuasan seseorang setelah tidur mempengaruhi kualiti hidup dan kesihatan keseluruhan seseorang. Secara amnya, orang memerlukan tidur selama 8 jam sehari untuk menjaga kesihatan badan mereka.

Tidur terlalu lama atau terlalu sedikit boleh menyebabkan gangguan, baik secara fizikal dan mental. Walau bagaimanapun, waktu tidur yang mencukupi juga tidak menjamin keadaan badan yang sesuai sekiranya kualiti tidur tidak baik.

Jenis-jenis Insomnia

Insomnia terbahagi kepada dua jenis, iaitu insomnia primer dan insomnia sekunder. Insomnia primer adalah gangguan tidur yang tidak berkaitan dengan keadaan perubatan yang lain. Sementara itu, insomnia sekunder adalah gangguan tidur yang disebabkan oleh keadaan lain, misalnya:

  • Artritis
  • Refluks asid (GERD)
  • Asma
  • Kemurungan
  • Kanser
  • Pengambilan minuman beralkohol

Insomnia boleh menjadi jangka pendek (akut) atau jangka panjang (kronik). Insomnia akut berlangsung 1 malam hingga beberapa minggu, sedangkan insomnia kronik berlaku sekurang-kurangnya 3 malam seminggu dan berlangsung selama 3 bulan atau lebih.

Gejala dan Komplikasi Insomnia

Insomnia dicirikan oleh kesukaran untuk jatuh atau tidur. Aduan ini boleh mencetuskan gejala lain, seperti keletihan dan mengantuk pada siang hari, dan kesukaran untuk fokus pada aktiviti.

Kesukaran tidur boleh menyebabkan orang yang kurang tidur kurang berkonsentrasi sehingga mereka berisiko mengalami kemalangan ketika memandu. Insomnia juga dapat mengurangkan daya ingatan dan dorongan seks, dan menyebabkan gangguan fizikal dan mental.

Rawatan dan Pencegahan Insomnia

Rawatan insomnia bergantung kepada sebab yang mendasari dan keadaan pesakit. Kaedah yang boleh diberikan oleh doktor adalah psikoterapi atau kaunseling, ubat-ubatan, atau gabungan keduanya.

Insomnia dapat dicegah dengan melakukan cara mudah berikut:

  • Elakkan makan dan minum banyak sebelum tidur
  • Mengehadkan pengambilan minuman beralkohol dan berkafein
  • Cuba aktif pada waktu siang untuk mengelakkan tidur siang

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found