Ini adalah pelbagai makanan untuk menambah susu ibu

Busui tidak perlu risau sekiranya susu yang keluar hanya sedikit. Terdapat pelbagai jenis makanan untuk meningkatkan pengeluaran susu yang mudah dijumpai di sekitar kita.

Makanan untuk meningkatkan susu ibu (ASI) juga disebut makanan laktogenik atau susu ibu penggalak. Makanan laktogenik adalah sejenis makanan yang mengandungi galactagogues, yang merupakan sebatian dalam tumbuhan yang dapat merangsang dan meningkatkan pengeluaran susu pada ibu yang menyusu.

Sebatian ini dianggap dapat meningkatkan kadar hormon prolaktatin, hormon yang berperanan penting dalam membantu wanita menghasilkan susu ibu setelah melahirkan.

5 Jenis Makanan untuk Menambah Susu Payudara

Berikut adalah lima jenis makanan yang boleh dimakan oleh Busui untuk meningkatkan pengeluaran susu:

1. Sayuran hijau

Salah satu jenis sumber makanan galactagogue adalah sayur-sayuran hijau, seperti bayam, brokoli, kangkung, daun katuk, dan daun jintan atau daun bangun. Busui disyorkan untuk makan 1-2 hidangan sayur-sayuran berdaun hijau setiap hari.

Selain galactagogues, sayuran hijau juga mengandungi sebatian phytoestrogen yang serupa dengan hormon estrogen. Kompaun ini baik untuk menyokong pengeluaran susu ibu.

2. Gkeseluruhan andum dan oat

Gandum utuh dan oat mempunyai kandungan serat yang tinggi. Selain dapat membuat Busui merasa kenyang lebih lama, makan bubur gandum atau bubur oat Ia juga dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran susu.

Oat juga kaya dengan zat besi yang berguna untuk mencegah anemia, penyebab penurunan bekalan susu yang biasa terjadi pada ibu baru. Selain dari bubur oat, Busui juga dapat mencuba makanan berasaskan gandum lain, seperti pastri dan roti gandum.

3. Bawang putih

Bawang putih dipercayai dapat membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu yang menyusu. Satu kajian menunjukkan bahawa bayi akan menyusu lebih lama sekiranya ibu mereka makan bawang putih.

Menurut kajian, bawang putih, bawang merah, dan bawang merah dapat menjadikan rasa susu ibu lebih enak, jadi bayi akan lebih banyak menyusu. Semakin kerap dan lebih lama bayi menyusu, pengeluaran susu juga akan meningkat.

Walaupun begitu, ada juga yang mengatakan bahawa pengambilan bawang putih pada ibu yang menyusu dapat meningkatkan risiko bayi mereka mengalami kolik. Walau bagaimanapun, pernyataan ini tidak disokong oleh bukti kukuh dan masih perlu disiasat lebih lanjut.

4. Kacang

Kacang-kacangan, seperti kacang ginjal, badam, dan walnut, juga baik untuk penyusuan. Selain mengandung serat yang baik untuk kesehatan pencernaan, kacang juga mengandung protein, kalsium, dan zat besi yang dapat meningkatkan produksi ASI.

5. Biji-bijian

Benih yang berkhasiat untuk meningkatkan susu ibu termasuk bijan, biji chia, dan biji rami atau biji rami. Benih ini mengandungi sebatian phytoestrogen yang baik untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Cara menambah susu ibu selain makanan

Selain memakan makanan untuk menambah susu ibu, Busui juga perlu melakukan beberapa usaha untuk menyokong pengeluaran susu, yaitu:

1. Menyusu lebih kerap dan lebih lama

Sekiranya Busui jarang menyusui atau menyusui hanya sekejap-sekejap, pengeluaran susu Busui mungkin menjadi kurang. Oleh itu, beri makan si kecil sekurang-kurangnya 8-12 kali sehari. Di antara jadual penyusuan, Busui dapat mengepam atau mengeluarkan susu ibu untuk merangsang pengeluarannya.

2. Menyusu dengan kedua-dua payudara

Untuk memastikan pengeluaran susu yang lancar, Busui harus menyusukan anak anda dengan kedua-dua payudara secara bergantian. Pastikan susu di satu payudara kosong sepenuhnya, sebelum menukar ke payudara yang lain.

Semasa menyusu, pastikan kedudukan Busui dan si kecil anda selesa. Busui dapat membantu si kecil melekatkan bibirnya dengan betul ke puting susu sehingga dia dapat menyusu dengan baik.

3. Mengurangkan tekanan

Tekanan boleh membuatkan Busui menghasilkan susu yang kurang. Oleh itu, cubalah mewujudkan suasana yang tenang dan selesa setiap kali anda menyusu. Wanita hamil boleh melakukannya sambil mendengar lagu yang disukai oleh Busui.

4. Lakukan urutan payudara

Susu ibu yang menurun tidak semestinya disebabkan oleh pengeluaran yang rendah. Ini mungkin kerana terdapat sedikit penyumbatan pada saluran susu. Untuk meningkatkan aliran susu, cubalah mengurut payudara anda dengan lembut selama beberapa minit. Kaedah ini cukup ampuh untuk membantu susu ibu keluar dengan lebih lancar.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, Busui juga dapat menggunakan kaedah kanggaru untuk meningkatkan pengeluaran susu. Semasa menyusu, sebisa mungkin hadkan penggunaan pacifier atau botol susu kerana boleh membuat si kecil mengalami kebingungan puting.

Elakkan juga tabiat tidak sihat, seperti merokok, minum alkohol, minum minuman berkafein secara berlebihan, dan menggunakan ubat, herba, atau makanan tambahan tanpa nasihat doktor.

Busui juga perlu memahami bahawa pengeluaran susu ibu tidak hanya dipengaruhi oleh keadaan fizikal, tetapi juga keadaan psikologi ibu yang menyusu. Oleh itu, pengambilan makanan laktogenik sahaja tidak semestinya meningkatkan susu ibu seperti yang diharapkan oleh Busui.

Kaedah terbaik untuk meningkatkan pengeluaran susu adalah dengan menggabungkan semua kaedah di atas. Sekiranya kaedah ini tidak berjaya dan pengeluaran susu masih rendah, cubalah berunding dengan penyusuan dengan doktor atau bidan di hospital.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found