Ayuh, ketahui fakta di sebalik buah terlarang untuk wanita hamil

Buah mengandungi nutrien yang bermanfaat bagi wanita hamil (wanita hamil). Namun, ada beberapa buah yang dilarang untuk wanita hamil kerana dipercayai menyebabkan gangguan pada kehamilan, termasuk keguguran. Adakah ini benar?

Pengambilan nutrien yang mencukupi diperlukan untuk menjaga kesihatan ibu hamil dan janin. Buah adalah salah satu jenis makanan yang dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan ini. Walaupun begitu, terdapat beberapa jenis buah yang biasanya dilarang untuk dimakan semasa mengandung dengan pelbagai alasan.

Fakta di Sebalik Buah yang Dilarang untuk Wanita Hamil

Berikut adalah fakta mengenai pelbagai buah yang dipercayai berbahaya dan dilarang bagi wanita hamil:

1. Durian

Pengambilan durian semasa hamil dipercayai boleh menyebabkan keguguran, pendarahan berlebihan semasa melahirkan, dan kecacatan kelahiran. Sebenarnya, buah ini mengandungi pelbagai sebatian yang sihat, seperti organo-sulfur dan triptofan, antioksidan, antimikroba, dan antibakteria, yang baik untuk wanita hamil.

Durian boleh dimakan oleh ibu hamil selagi tidak berlebihan. Walaupun begitu, wanita hamil yang menderita diabetes atau tekanan darah tinggi disarankan untuk tidak memakan durian, kerana buah ini dapat memperburuk kedua-dua penyakit.

2. betik

Wanita hamil sering dilarang memakan betik kerana dipercayai boleh mencetuskan sakit perut sebelum melahirkan dan menyebabkan keguguran. Ini ternyata tidak salah sepenuhnya.

Pepaya muda yang kulitnya masih hijau mempunyai kandungan lateks dan papain yang tinggi. Lateks betik boleh menyebabkan pengecutan rahim sehingga mencetuskan kelahiran awal. Bukan hanya itu, susu getah juga boleh mencetuskan alahan, jadi harus dielakkan.

Sementara papain pada pepaya yang belum masak mempunyai kesan yang serupa dengan prostaglandin, yang merupakan hormon yang dapat mendorong atau merangsang persalinan.

Berbeza dengan betik yang belum masak, pepaya matang yang kulitnya sudah berwarna oren atau kuning sebenarnya baik untuk wanita hamil. Pepaya masak adalah sumber pelbagai vitamin, seperti folat dan vitamin A, yang baik untuk wanita hamil.

3. Nanas

Mengkonsumsi nanas semasa mengandung dipercayai menyebabkan keguguran, dan risiko melahirkan bayi dengan kecacatan. Masalah ini mungkin berpunca dari kandungan enzim bromelain dalam nanas.

Bromelain dalam bentuk tablet tidak digalakkan untuk wanita hamil, kerana dapat mengganggu keseimbangan protein tubuh dan menyebabkan pendarahan. Walaupun begitu, tahap bromelain dalam nanas cukup rendah sehingga tidak mempengaruhi keadaan wanita hamil dan janin.

Apabila dikonsumsi dalam jumlah yang berpatutan, nanas sebenarnya baik untuk wanita hamil, kerana ia adalah sumber vitamin C dan zat besi. Namun, anda harus mengelakkan makan nanas terlalu banyak, kerana boleh meningkatkan asid perut.

4. Pare

Buah ini, yang sering disalah anggap sebagai sayur-sayuran, dipercayai menyebabkan kontraksi rahim, jadi harus dielakkan oleh wanita hamil. Kepercayaan ini berasal dari perubatan tradisional yang menggunakan tembikai pahit untuk pengguguran.

Sehingga kini, tidak ada kajian yang mengatakan bahawa tembikai pahit boleh menyebabkan keguguran. Oleh itu, jika ibu hamil ingin makan tembikai pahit, tidak mengapa, tetapi makan dalam jumlah yang mencukupi.

Walaupun begitu, tembikai pahit boleh mempengaruhi kadar gula dalam darah. Jadi, wanita hamil yang menghidap diabetes disarankan untuk tidak memakan tembikai pahit.

5. Nangka

Wanita hamil mungkin sering mendengar bahawa nangka tidak baik untuk dimakan semasa mengandung. Menurut beberapa mitos, nangka dapat menyulitkan proses kelahiran, menyebabkan cacat lahir. Sementara mitos lain mengatakan bahawa nangka boleh mencetuskan keguguran.

Sebenarnya, tidak ada penyelidikan saintifik yang dapat membuktikan mitos ini, jadi wanita hamil masih boleh memakannya. Nangka diketahui mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang baik untuk wanita hamil. Selain itu, pengambilan biji nangka rebus juga dapat digunakan untuk mencegah sembelit yang sering dialami oleh wanita hamil.

Walau bagaimanapun, pengambilan nangka hanya untuk wanita hamil. Buah ini dapat mempengaruhi kadar gula dalam darah, jadi tidak dianjurkan untuk wanita hamil yang menderita diabetes. Elakkan juga memakan nangka fermentasi, kerana mengandungi alkohol yang tidak baik untuk wanita hamil.

Semasa mengandung, terdapat banyak pilihan buah lain yang dapat dimakan tanpa keraguan, seperti alpukat, pisang, dan epal. Sentiasa pilih buah masak dan basuh buah sebelum makan, untuk memastikan buahnya selamat dan bersih.

Memang terdapat banyak mitos mengenai buah yang dilarang untuk wanita hamil, tetapi tidak ada kajian yang dapat membuktikannya. Walaupun begitu, makan buah-buahan ini dalam had yang munasabah. Sekiranya wanita hamil mempunyai keadaan perubatan tertentu, periksa dengan doktor, supaya pemilihan buah dapat disesuaikan dengan keadaan wanita hamil.