Ini adalah penyebab deringan di telinga dan cara mencegahnya

Hampir semua orang telah mengalami ktelinga berdengung atau dipanggil secara perubatan dengan tinitus. Keadaan ini kadangkala boleh mengganggu aktiviti harian. Ketahui apa yang menyebabkan deringan di telinga anda, sehingga anda dapat mencegahnya.

Dering di telinga boleh mengganggu, mulai dari mengganggu waktu rehat hingga menyebabkan kegelisahan. Suara berdengung dapat didengar sebentar atau berterusan, dengan kelantangan yang berbeza, bergantung pada penyebabnya.

Kenali Punca Telinga Dering

Dering di telinga adalah gejala keadaan yang mendasari, seperti jangkitan atau penyumbatan di telinga, kecederaan telinga atau gangguan sistem peredaran darah. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan telinga berdering:

 • Pendedahan berpanjangan kepada bunyi kuat

  Sebilangan besar kes deringan di telinga berkaitan dengan gangguan pendengaran yang disebabkan oleh bunyi.kehilangan pendengaran yang disebabkan oleh bunyi). Pendedahan berterusan terhadap bunyi atau bunyi yang kuat boleh menyebabkan kerosakan pada organ telinga dalam. Keadaan ini sering berlaku pada pekerja binaan, juruterbang, atau pemuzik. Bunyi yang sangat kuat, walaupun hanya berlaku sekali, boleh menyebabkan telinga berdering. Contohnya, bunyi letupan bom.

 • Penyumbatan kerana earwax

  Alat cuci telinga atau cairan telinga yang tersekat boleh mengganggu gegendang telinga, yang boleh menyebabkan telinga berdering. Adalah disyorkan untuk membersihkan telinga secara berkala.

 • Jangkitan telinga

  Jangkitan telinga tengah atau biasa disebut otitis media juga boleh menyebabkan dering di telinga. Setelah jangkitan sembuh, secara amnya keluhan berdering di telinga juga akan hilang. Agar jangkitan telinga dapat diselesaikan dengan betul, anda perlu mendapatkan rawatan yang tepat dari doktor.

 • Kehilangan pendengaran kerana usia tua

  Keadaan ini dikenali sebagai presbycusis, iaitu penurunan kepekaan saraf pendengaran dengan usia. Biasanya berlaku dari usia 60 tahun, dengan gejala berupa penurunan kemampuan pendengaran disertai dengan deringan di telinga.

 • Lelakimenderitapenyakit tertentu

  Terdapat beberapa gangguan kesihatan yang boleh mencetuskan dering di telinga, termasuk penyakit jantung dan saluran darah, tumor jinak saraf pendengaran, kehilangan pendengaran, penyakit Meniere, tekanan darah tinggi, gangguan pada leher atau rahang, dan kecederaan kepala atau leher.

Cara mengelakkan deringan di telinga anda

Pencegahan deringan telinga boleh dilakukan dengan beberapa cara mudah, seperti:

 • Pakai pelindung telinga ketika bergerak di dekat sumber suara yang sangat kuat, seperti di studio atau konsert muzik, di bilik dengan mesin berjalan, atau di tapak pembinaan bangunan.
 • Rehatkan telinga setiap jam ketika memakai fon telinga untuk mendengar muzik. Elakkan memasang fon telinga pada kelantangan penuh untuk masa yang lama. Laraskan kelantangan fon telinga kurang daripada 60%.
 • Jaga saluran darah yang sihat dengan melakukan senaman secara teratur dan menyesuaikan diet anda, untuk mengelakkan berdering di telinga anda akibat gangguan saluran darah.

Walaupun deringan di telinga adalah perkara biasa dan sering hilang sendiri, tetapi jika ia bertahan lama dan terasa sangat mengganggu, segera berjumpa doktor THT.