Imunisasi DPT dan Manfaat dan Kesan Sampingannya

Imunisasi DPT adalah vaksin yang diberikan untuk melindungi anak-anak dari difteria, pertusis, dan tetanus. Vaksin ini perlu diberikan sebelum anak berumur 1 tahun. Tidak hanya melindungi, vaksin DPT juga dapat mencegah komplikasi yang disebabkan oleh ketiga penyakit ini.

Difteria, pertusis, dan tetanus adalah tiga penyakit berbeza yang sangat berbahaya bagi kesihatan. Ketiga-tiga penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria boleh menyebabkan komplikasi serius dan bahkan kematian jika tidak dirawat oleh doktor.

Oleh itu, kerajaan memasukkan imunisasi DPT sebagai salah satu imunisasi asas lengkap yang mesti diperoleh oleh kanak-kanak sebelum berumur 1 tahun.

Mengetahui Penyakit Yang Dapat Dicegah Dengan Imunisasi DPT

Difteria, pertusis, dan tetanus memasuki badan dengan cara yang berbeza. Seseorang boleh mendapat difteria dan pertusis ketika dia menyedut secara tidak sengaja atau terdedah kepada percikan air liur yang dikeluarkan oleh pesakit ketika batuk dan bersin.

Sementara itu, bakteria tetanus dapat memasuki tubuh melalui luka pada kulit, seperti luka yang disebabkan oleh kuku dan jarum atau luka dari gigitan haiwan. Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai tiga penyakit:

Difteria

Difteria adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Corynebacterium diptheriae. Penyakit ini menyerang selaput lendir hidung dan tekak.

Walaupun tidak selalu menimbulkan gejala, penyakit ini biasanya dicirikan oleh penampilan membran atau lapisan kelabu tebal yang menutupi kerongkong dan tonsil penghidapnya.

Bakteria yang menyebabkan difteria menghasilkan toksin yang boleh merosakkan tisu di hidung dan tekak. Sebenarnya, racun ini juga boleh merebak melalui aliran darah dan menyebabkan kerosakan pada pelbagai organ badan.

Pertussis

Pertusis atau batuk rejan disebabkan oleh bakteria Bordetella pertussis, yang sangat berjangkit. Jangkitan bakteria ini menyebabkan keradangan saluran pernafasan.

Untuk melawan jangkitan bakteria pertusis, tubuh menghasilkan banyak lendir di kerongkong. Inilah yang menyebabkan penghidap pertusis sering batuk dengan kahak.

Sekiranya tidak dirawat, pertusis boleh menyebabkan pelbagai komplikasi serius, seperti radang paru-paru, mimisan, pendarahan otak, gangguan paru-paru, dan bahkan kematian.

Tetanus

Tetanus adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan Clostridium tetani, bakteria yang biasanya terdapat di dalam tanah dan sisa haiwan. Bakteria ini dapat memasuki tubuh melalui luka pada kulit.

Semasa memasuki badan, bakteria tetanus akan menyerang saraf yang mengawal otot. Ini menyebabkan penghidap tetanus mengalami kekejangan atau kekejangan pada otot rahang, leher, dada, dan perut.

Tetanus yang tidak dirawat dapat menyebabkan sejumlah komplikasi serius, seperti gangguan pernafasan, radang paru-paru, dan kerusakan otak akibat kekurangan bekalan oksigen. Sebenarnya, risiko patah tulang boleh berlaku apabila penghidapnya mengalami sawan yang teruk.

Memberi imunisasi DPT dapat mencegah terjadinya difteria, pertusis, dan tetanus. Walaupun dijangkiti, kanak-kanak yang telah menerima imunisasi DPT akan mengalami gejala yang lebih ringan daripada kanak-kanak yang tidak diberi imunisasi.

Memberi Imunisasi DPT

Berdasarkan jadual imunisasi yang dikeluarkan oleh Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), imunisasi DPT primer diberikan 3 kali dan tambahan imunisasi DPT atau penggalak sebanyak 2 kali.

Berikut adalah dos dan jadual pemberian imunisasi DPT kepada kanak-kanak:

  • Dosis 1–3 diberikan ketika anak berusia 2, 3, dan 4 bulan atau 2, 4, dan 6 bulan pada setiap dos 0,5 ml.
  • Dos keempat atau penggalak Dos pertama diberikan sebanyak 0.5 ml ketika anak berusia 18 bulan.
  • Dos kelima atau penggalak Dos kedua 0.5 ml diberikan ketika anak berusia 5-7 tahun.
  • Dos penggalak kemudian boleh diberikan kepada anak-anak ketika dia berumur 10-18 tahun. Penggalak Vaksin tetanus dan difteria juga dapat diberikan sekali lagi setiap 10 tahun.

Sekiranya kanak-kanak itu sakit, imunisasi DPT dapat ditunda sehingga keadaannya bertambah baik.

Kanak-kanak perlu mendapatkan keseluruhan dos imunisasi DPT yang telah ditentukan. Sekiranya anda kehilangan dos imunisasi secara tidak sengaja, pergi ke kemudahan kesihatan terdekat untuk menerima dos yang tidak dijawab.

Kesan Sampingan DPT

Semua jenis imunisasi memang boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk imunisasi DPT. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini biasanya ringan dan tidak berbahaya, seperti bengkak dan sakit di tempat suntikan, demam kelas rendah, dan penurunan selera makan.

Untuk menghilangkan rasa sakit di tempat suntikan, anda boleh memampatkan kawasan tersebut dengan kain lembap. Anda juga boleh memberi ubat penurun demam jika anak anda demam selepas imunisasi.

Di samping itu, elakkan memakai pakaian atau selimut yang terlalu tebal untuk kanak-kanak selepas imunisasi, kerana ini sebenarnya dapat memerangkap panas di dalam badan dan membuat demam tidak turun.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, imunisasi DPT dapat menyebabkan reaksi alergi yang teruk pada anak-anak, mulai dari demam tinggi, pembengkakan wajah atau tekak, sawan, hingga penurunan kesadaran.

Sekiranya anak anda mengalami kesan sampingan yang tidak hilang atau reaksi alergi selepas imunisasi DPT, segera bawa ke doktor atau kemudahan kesihatan terdekat untuk mendapatkan bantuan.

Sekiranya perlu, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan imunisasi DPT, terutama jika anak itu menderita penyakit atau mempunyai keadaan perubatan tertentu.