Inilah Punca Urea Tinggi dan Cara Menurunkannya

Tahap urea yang tinggi dapat menunjukkan bahawa buah pinggang anda tidak berfungsi dengan baik. Sebaik-baiknya, buah pinggang berfungsi menyaring dan membuang urea dari darah melalui air kencing. Sekiranya terkumpul dalam darah, urea boleh menyebabkan pelbagai keluhan dan masalah kesihatan.

Urea adalah produk sampingan dari pemecahan protein dan asid amino di hati. Tahap Urea dapat diukur melalui ujian nitrogen urea darah (ROTI). Had normal untuk tahap urea dibezakan mengikut umur dan jantina.

Berikut adalah perinciannya:

 • Lelaki dewasa: 8-24 mg / dL
 • Wanita dewasa: 6-21 mg / dL
 • Kanak-kanak berumur 1-17 tahun: 7-20 mg / dL

Urea beracun dan perlu dikeluarkan dari badan melalui buah pinggang. Keadaan ketika tahap urea dalam darah terlalu tinggi (> 50 mg / dl) disebut uremia. Ini boleh menyebabkan keletihan, pening, mual, muntah, dan kekejangan kaki. Pemeriksaan Urea biasanya termasuk dalam pemeriksaan fungsi ginjal yang meliputi pemeriksaan kadar nitrogen urea basal (BUN) dan kreatinin.

Apa yang Menyebabkan Tahap Urea Tinggi?

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan tahap urea tinggi, termasuk:

 • Pengambilan makanan berprotein tinggi secara berlebihan
 • Kekeringan yang teruk
 • Penyumbatan pada saluran kencing
 • Kegagalan buah pinggang
 • Nefropati diabetes
 • Luka bakar yang teruk
 • Pendarahan di saluran gastrousus
 • Mengambil antibiotik tertentu
 • Kehamilan

Bagaimana Menurunkan Tahap Urea Tinggi?

Uremia yang tidak dirawat dengan segera boleh membahayakan anda. Oleh itu, untuk mengurangkan kadar urea tinggi, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Memenuhi pengambilan cecair badan

Kekurangan pengambilan cecair bukan sahaja membuat anda mudah dehidrasi, tetapi juga boleh menyebabkan tahap urea dalam darah tinggi. Sebabnya, air diperlukan sebagai pembawa sisa bahan dari darah dan kemudian disaring oleh buah pinggang ke dalam air kencing. Sekiranya badan kekurangan air, penyaringan bahan buangan di buah pinggang akan terhambat.

Selain dehidrasi, tahap urea yang tinggi juga boleh disebabkan oleh kegagalan buah pinggang. Dalam keadaan ini, jumlah air yang masuk ke dalam badan mesti dikira dengan teliti. Sekiranya anda mengalami kegagalan buah pinggang, tanyakan kepada doktor mengenai jumlah cecair yang perlu anda minum setiap hari.

2. Hadkan pengambilan protein

Makan makanan tinggi protein baik untuk tubuh. Sebaliknya, pengambilan protein yang berlebihan juga meningkatkan proses pemecahan protein yang kemudian akan meningkatkan tahap urea dalam darah. Itulah sebabnya, anda perlu menghadkan pengambilan protein untuk mengurangkan kadar urea dalam darah yang masih ada.

Secara amnya, seseorang memerlukan sekitar 50-60 gram protein setiap hari. Jumlah ini bersamaan dengan 200 gram dada ayam tanpa tulang.

3. Banyakkan pengambilan serat

Tidak hanya mencegah sembelit, penggunaan makanan berserat juga terbukti dapat menurunkan kadar urea, bahkan pada pasien dengan gagal ginjal. Inilah sebabnya mengapa orang dengan penyakit ginjal kronik digalakkan untuk makan makanan berserat tinggi.

Makanan kaya serat termasuk biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan.

Tahap tinggi urea tidak selalu menunjukkan penyakit, ini juga disebabkan oleh makanan yang anda makan atau kerana anda hamil. Sekiranya pemeriksaan BUN anda tinggi, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada terdapat kecurigaan penyakit.