Hitung Tarikh Lahirnya dengan Kalkulator Kehamilan

Mengetahui anggaran tarikh penghantaran dapat memudahkan anda merancang pelbagai perincian persiapan kelahiran bayi anda. Selain mendapatkan anggaran tarikh lahir dari doktor, anda juga boleh mengira sendiri dengan menggunakan kalkulator kehamilan.

Secara amnya, kehamilan berlangsung selama 37-42 minggu atau rata-rata 280 hari (40 minggu), dikira dari hari pertama haid terakhir. Hari pertama haid terakhir (LMP) adalah hari pertama kitaran haid. Sementara ovulasi berlaku kira-kira dua minggu selepas tempoh ini. Sekiranya dalam tempoh ini sperma memenuhi telur sehingga persenyawaan berlaku, maka ketika itulah kehamilan bermula.

Pengiraan usia kehamilan dalam minggu biasanya merangkumi dua minggu sejak HPHT. Oleh itu, jika janin anda berumur empat minggu, maka kehamilan anda dikira sebagai enam minggu. Untuk mengetahui anggaran waktu kelahiran bayi, anda boleh menggunakan kalkulator kehamilan menggunakan formula Naegele dan formula Parikh.

Formula Naegele

Nama formula ini berasal dari nama penciptanya, Franz Karl Naegele, pakar obstetrik di Jerman yang hidup pada abad 19. Anggaran hari kelahiran (HPL) dikira berdasarkan hari pertama haid terakhir anda (LMP ). Formula Naegele adalah seperti berikut:

Formula pertama digunakan jika HPHT adalah dari Januari hingga Mac. Contohnya, HPHT anda adalah pada 21 Januari 2018, maka anggaran tarikh akhir adalah:

Tahun: tetap 2018

Bulan: 1 + 9 = 10

Hari: 21 + 7 = 28

Maka anggaran hari kelahiran bayi anda adalah pada 28 Oktober 2018.

Formula kedua digunakan jika HPHT adalah dari bulan April hingga Disember. Oleh itu, jika hari pertama tempoh terakhir anda adalah 1 Mei 2018 maka jangkaan tarikh akhir anda adalah:

Tahun: 2018 + 1 = 2019

Bulan: 5-3 = 2

Hari: 1 + 7 = 8

Maka anggaran hari kelahiran bayi anda adalah 8 Februari 2019.

Rumus Parikh Rumus

Formula Naegele di atas mempunyai kelemahan. Formula ini hanya boleh digunakan pada wanita dengan kitaran haid 28 hari. Bagaimana dengan kitaran haid kurang dari 28 hari? Jawapannya menggunakan formula Parikh. Kaedah pengiraan dilakukan dengan mengira waktu ovulasi, iaitu panjang kitaran haid dikurangkan 14 hari.

Contohnya, HPHT pada 1 Januari 2018. Sekiranya kitaran haid adalah 28 hari, maka dikira menggunakan formula Naegele, HPL adalah 8 Oktober 2018. Walau bagaimanapun, jika kitaran haid ternyata menjadi 35 hari, maka gunakan Parikh formula, tarikh penghantaran menjadi: HPHT + 9 bulan + (35-21) hari = 15 Oktober 2018.

adalah Keputusan Tepat?

HPHT tidak selalu menjadi penanda aras yang tepat untuk mengira tarikh penghantaran. Walau bagaimanapun, faktor lain lebih sukar untuk diramalkan, seperti hari pertama ovulasi atau ketika hubungan seksual terakhir menyebabkan kehamilan. Walaupun HPHT adalah hari yang paling senang dikenang dan dirakam oleh hampir semua wanita.

Pengiraan masa kelahiran dengan formula atau kalkulator kehamilan ini hanyalah anggaran. Sangat mungkin jika bayi dilahirkan lebih awal atau lewat dari tarikh yang dijangkakan. Sebagai tambahan kepada pengiraan ini, doktor menggunakan pemeriksaan ultrasound untuk menyokong dan mengesahkan hasil pengiraan dengan formula. Dari hasil pemeriksaan ultrasound, dapat dilihat perkembangan janin dari semasa ke semasa hingga genap usia lahir.

Dengan formula Naegele, hanya 4% wanita hamil yang melahirkan HPL. Walau bagaimanapun, 90% wanita hamil akan melahirkan dalam masa 3 minggu di sekitar HPL yang telah ditentukan. Adalah normal bagi seorang wanita untuk melahirkan dua minggu lebih awal atau dua minggu lebih awal daripada yang dijangkakan.

Wanita berisiko melahirkan jauh melebihi tarikh yang dijangkakan jika mereka hamil buat pertama kalinya, tidak tahu dengan tepat kapan HPHT, gemuk, mempunyai bayi lelaki, mempunyai ahli keluarga dengan sejarah kelahiran lewat, dan mempunyai anak dengan penghantaran lewat. Menjelang hari bersalin atau jika telah melebihi tarikh akhir, biasanya juga terdapat kalsifikasi plasenta.

Untuk memastikan hasil kalkulator kehamilan betul, anda masih harus berunding terus dengan pakar kandungan anda. Selain mengetahui kapan bayi anda dilahirkan, anda juga boleh berjumpa lebih lanjut mengenai keadaan rahim, petua untuk bersalin, atau perkara lain yang mungkin dirasakan semasa mengandung.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found