7 Cara Menjaga Kesihatan Mata

Fungsi mata sangat penting bagi manusia. Oleh itu, kesihatannya mesti sentiasa dijaga. Nah, ada beberapa cara untuk menjaga kesihatan mata yang boleh anda lakukan. Dengan mata yang sihat, anda dapat melihat dengan jelas dan menjalankan rutin harian anda dengan lebih selesa.

Setiap aktiviti yang dilakukan setiap hari, tidak dapat dipisahkan dari peranan mata sebagai penglihatan. Walaupun fungsinya dapat menurun seiring bertambahnya usia, anda masih dapat melakukan berbagai usaha untuk menjaga kesehatan mata dan mencegahnya dari berbagai penyakit mata.

Cara Menjaga Kesihatan Mata

Memandangkan pentingnya fungsi mata, ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan mata, termasuk:

1. Periksa mata anda dengan kerap

Setiap orang, dari kanak-kanak hingga orang tua, disarankan untuk memeriksakan matanya secara berkala sekurang-kurangnya setiap 2 tahun. Orang dewasa yang berumur lebih dari 40 tahun bahkan dinasihatkan untuk memeriksanya sekali setahun.

Ini bertujuan untuk mencegah penyakit mata yang berkaitan dengan usia, seperti degenerasi makula, glaukoma, dan katarak.

Melalui pemeriksaan mata, doktor dapat memantau keadaan mata dan mengesan masalah awal mata kerana penyakit tertentu, seperti diabetes dan tekanan darah tinggi.

Di samping itu, pemeriksaan mata juga penting sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit mata yang diturunkan secara genetik dari ibu bapa kepada anak-anak. Oleh itu, langkah-langkah pengendalian dapat dilakukan dengan cepat dan tepat.

2. Pengambilan makanan berkhasiat

Untuk menjaga kesihatan mata, anda disarankan untuk makan makanan berkhasiat yang kaya dengan vitamin A, vitamin C, vitamin E, lutein, selenium, dan asam lemak omega-3.

Sebilangan nutrien di atas diketahui dapat mengatasi masalah mata yang berkaitan dengan usia, seperti katarak dan degenerasi makula. Anda boleh mendapatkan nutrien ini dengan memakan sayur-sayuran hijau, salmon, tuna, telur, kacang-kacangan, dan jeruk.

3. Elakkan menggunakan peranti terlalu lama

Merenung skrin komputer atau telefon pintar terlalu lama boleh menyebabkan keletihan mata. Gejala boleh merangkumi sakit kepala, sakit leher, sakit bahu dan belakang, mata kering, dan penglihatan kabur.

Sekiranya anda bekerja di komputer sepanjang hari, rehatkan mata dengan melihat selama 20 saat, setiap 20 minit. Anda juga boleh merehatkan mata selama 15 minit setiap 2 jam.

Sekiranya mata anda terasa kering, anda sering berkedip atau menggunakan titisan mata.

4. Elakkan terkena sinar ultraviolet

Bukan hanya kulit, mata juga perlu dilindungi dari kesan berbahaya sinar ultraviolet. Ini kerana mata yang terlalu sering terkena sinar ultraviolet lebih berisiko terkena katarak, degenerasi makula, luka bakar kornea, dan juga barah mata.

Oleh itu, disarankan agar anda memakai cermin mata hitam yang dapat melindungi mata anda dari sinar UVA dan UVB atau menggunakan topi berbulu lebar semasa melakukan aktiviti pada siang hari.

5. Hentikan tabiat asap

Merokok dapat meningkatkan risiko katarak, degenerasi makula, dan kerosakan pada saraf optik yang dapat menyebabkan kebutaan dan merosakkan retina mata. Oleh itu, jika anda seorang perokok aktif, berhenti merokok mulai sekarang.

6. Berhati-hati semasa menggunakan solekan

Solekan Cecair atau krim umumnya rentan terhadap pertumbuhan bakteria jika tidak digunakan terlalu lama. Oleh itu, buang dan ganti solekan anda sekiranya sudah 3 bulan penggunaan. Elakkan berkongsi alat solek antara satu sama lain.

Juga, pastikan anda mencuci muka dengan bersih sebelum dan sesudah menggunakannya solekan. Sekiranya anda mengalami kerengsaan mata atau jangkitan semasa memakai solekan, tanggalkan alat solek dan segera berjumpa doktor.

7. Bersenam secara berkala

Satu kajian menunjukkan bahawa senaman dapat mengurangkan risiko penyakit mata dan bahkan menurunkan risiko kehilangan penglihatan akibat tekanan darah tinggi, diabetes, dan kadar kolesterol tinggi.

Selain pelbagai cara di atas, anda juga disarankan untuk menghindari kebiasaan membaca dalam keadaan gelap. Semasa membaca, jaga jarak antara mata anda dan buku atau objek bacaan sebanyak 25-30 cm, termasuk ketika anda membaca sambil berbaring.

Cara menjaga kesihatan mata juga dapat dilakukan dengan tidak mengabaikan pelbagai masalah mata. Namun, jika keluhan mata berterusan atau mata terasa sakit, bengkak, dan menyebabkan penglihatan anda terganggu, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor.