Apa Keloid dan Bagaimana Menghilangkannya?

Keloid adalahparut yang semakin meningkat olehtidak normal. Keloid tumbuhdi luar kulit yang mana kecederaan, jadi itumelihatmelebarkan dan sebagailebam pada kulit. Terdapat banyak cara untuk melayan keloid, tetapiMencegah keloid sememangnya lebih baik daripada merawatnya.

Parut atau parut pada kulit akibat kecederaan atau selepas pembedahan adalah sebahagian daripada proses penyembuhan luka yang normal. Lama kelamaan, parut ini akan pudar sehingga hilang.

Pada keloid, parut ini menyebabkan keluhan gatal atau sakit dan mengganggu penampilan, bahkan sehingga mempengaruhi keadaan mental dan emosi. Perkara-perkara ini akhirnya dapat mengurangkan kualiti hidup penghidapnya.

Cara Mengenal Keloid

Keloid dapat dikenali sebagai penonjolan tisu parut pada parut yang tumbuh secara berlebihan, melebihi ukuran luka yang ada sebelumnya. Keloid akan tumbuh dengan perlahan, iaitu dalam masa 3-12 bulan, bahkan bertahun-tahun.

Keloid pada mulanya muncul sebagai gumpalan tisu parut yang berwarna merah jambu, merah, atau keunguan. Lama kelamaan, keloid dapat berubah menjadi lebih gelap.

Apabila disentuh, keloid akan terasa lebih lembut dan lebih halus daripada kulit di sekitarnya. Keloid juga terasa pejal dan tidak bergerak, dan boleh menyebabkan rasa gatal dan sakit.

SebabKemunculan keloid

kumpulan etnik tertentu dan orang yang ahli keluarganya juga mempunyai keloid

Di samping itu, terdapat beberapa kawasan badan yang lebih mudah terkena keloid, iaitu bahu, lengan atas, punggung atas, dada tengah, telinga, dan belakang leher.

Cara merawat keloid

Keloid dapat dirawat dengan kombinasi beberapa terapi. Rawatan yang diberikan bergantung pada lokasi, ukuran, dan kedalaman keloid, usia pesakit, dan hasil terapi keloid sebelumnya. Berikut adalah beberapa jenis terapi untuk merawat keloid:

1. Suntikan keloid

Dalam prosedur ini, ubat kortikosteroid yang mengandung triamcinolone asetonida disuntik terus ke tisu keloid, menggunakan jarum yang sangat kecil. Suntikan keloid dapat diulang pada selang 4-6 minggu.

Suntikan kortikosteroid dapat menjadikan kulit lebih nipis dan kemerahan. Rawatan keloid dapat digabungkan dengan terapi laser untuk memudarkan warna keloid.

2. Cryotherapy

Terapi ini menggunakan nitrogen cair yang disemburkan ke keloid selama 10-30 saat, hingga tiga kali berturut-turut. Rawatan ini boleh diulang setiap bulan, sehingga keloid menyusut.

Cryotherapy boleh digabungkan dengan suntikan keloid, untuk hasil yang lebih baik. Walau bagaimanapun, krioterapi hanya berkesan untuk merawat keloid kecil.

3. Laser

Terapi laser cukup berkesan untuk meratakan keloid dan menjadikannya pudar. Terapi ini selamat dan tidak terlalu menyakitkan, tetapi memerlukan beberapa sesi terapi dengan kos yang agak tinggi. Terapi laser akan lebih berkesan apabila digabungkan dengan suntikan keloid.

4. Pembedahan penyingkiran keloid

Merawat keloid dengan pembedahan adalah prosedur yang berisiko, kerana membuang keloid dapat memicu pembentukan keloid baru yang bahkan lebih besar.

Operasi biasanya akan digabungkan dengan suntikan keloid atau memberi tekanan (mampatan) pada luka dengan alat khas, selama beberapa bulan setelah pembedahan. Pembedahan juga sering digabungkan dengan radioterapi untuk mengelakkan keloid tumbuh kembali.

5. Radioterapi

Radioterapi atau terapi radiasi dilakukan dengan menembak sinar-X ke keloid. Terapi ini biasanya dilakukan sejurus selepas pembedahan, keesokan harinya, atau satu minggu selepas pembedahan.

Radioterapi berguna untuk mencegah keloid tumbuh kembali. Walau bagaimanapun, terapi radiasi mempunyai risiko, yang dapat memicu kemunculan barah.

Cara mencegah keloid

Sekiranya anda mempunyai keloid di wajah anda yang berasal dari jerawat, maka jerawat muncul lagi, segera dapatkan rawatan untuk mencegah pembentukan keloid. Elakkan juga mencukur misai dan janggut dengan pisau cukur. Gunakan gunting untuk mencukur dengan teliti, agar tidak mencederakan kulit atau jerawat.

Sekiranya anda terdedah kepada keloid, anda harus mengelakkan menusuk atau tatu di badan dan wajah anda, dan jangan lupa memberitahu doktor tentang keadaan ini sebelum menjalani pembedahan. Sekiranya anda mengalami luka, jaga agar luka tetap bersih semasa penyembuhan, dan jangan sampai luka itu terkena sinar matahari sekurang-kurangnya 3 bulan. Walaupun tidak berbahaya, keloid dapat menyebabkan masalah dan mempengaruhi kualiti hidup penghidap. Oleh itu, keadaan ini perlu dicegah dan dirawat. Sekiranya anda terdedah atau berisiko terkena keloid, berjumpa dengan doktor atau pakar bedah jika anda mengalami kecederaan yang menyebabkan pecahnya kulit.

 Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, Sp.B, FINACS

(Pakar Bedah)