Inilah Cara Mengatasi Tantrum pada Kanak-kanak

Tantrum adalah situasi ketika kanak-kanak meluahkan emosinya dengan menangis dengan kuat, berguling-guling di lantai, dan membuang barang. Keadaan ini mesti membuat anda tertekan dan bingung. Tenanglah iya, Roti. Keadaan ini normal dan merupakan sebahagian daripada proses perkembangan anak. Macam mana boleh jadi.

Tantrum biasanya dialami oleh kanak-kanak berumur 1-4 tahun. Namun, bukan hanya pada kanak-kanak, orang dewasa juga boleh mengalami kegatalan. Apabila si kecil mengalami amarah, anda tidak perlu panik dan terbawa emosi. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah gegaran pada anak-anak.

Punca Tantrum pada Kanak-kanak

Tantrum biasanya disebabkan oleh kemampuan berbahasa kanak-kanak yang terbatas untuk meluahkan perasaannya. Jadi mereka hanya dapat meluahkan emosi mereka dengan berjuang, menjerit, menangis, menjerit, dan menghentakkan kaki dan tangan mereka di lantai. Dalam kes tertentu, amukan pada kanak-kanak mungkin disebabkan oleh gangguan tingkah laku atau masalah psikologi, seperti autisme dan kemurungan psikologi, seperti autisme.

Selain itu, amukan juga boleh menjadi tempat untuk kanak-kanak mengamati dan mengenali bagaimana mendapatkan apa yang mereka mahukan. Contohnya, apabila anak anda marah untuk mendapatkan sesuatu dan ibu memenuhi kehendaknya, dia akan mengulangi kaedah itu di masa hadapan. Sekiranya dibiarkan, ini boleh menjadi kebiasaan buruk bagi anak kecil anda.

Cara Mengatasi Tantrum pada Kanak-kanak

Tantrum pada kanak-kanak tidak boleh dibiarkan berterusan kerana boleh menjadi tabiat buruk dan mempengaruhi perkembangannya di kemudian hari. Ibu boleh mencuba menghentikan amukan pada anak dengan cara berikut:

1. Bertenang

Apabila anak anda mengalami amukan, anda harus bertenang dan jangan berteriak atau memaksa anak anda berhenti mengamuk. Tingkah laku yang tenang akan menjadikan masalah anak anda lebih mudah ditangani. Anda juga boleh membawa si kecil ke tempat yang lebih tenang dan tenang untuk menenangkan emosi mereka.

2. Ketahui punca amukan

Pelbagai perkara boleh menjadi penyebab amarah pada anak-anak, seperti keinginan yang tidak terpenuhi atau perasaan lapar dan mengantuk yang sukar diluahkan. Sekiranya anak anda belum dapat bercakap, salah satu cara untuk mengenal pasti penyebabnya adalah dengan bertanya secara langsung, "Adakah anda lapar?" atau "Adakah anda masih mengantuk?". Kanak-kanak itu mungkin mengangguk atau menggelengkan kepalanya. Sekiranya penyebab kemarahan anak anda diketahui, lebih mudah bagi anda untuk mengatasinya.

3. Ganggu Si Kecil

Anak kecil sangat mudah melupakan sesuatu dan tertarik dengan perkara baru. Ibu boleh menggunakan ini untuk mengalihkan perhatiannya semasa amukan. Contohnya, anda boleh memberi anak anda mainan yang sudah lama tidak dimainkan atau memberikan makanan ringan kegemarannya ketika anak itu menjerit, marah, atau kelihatan rewel.

4. Jangan memukul anak

Untuk mengatasi tantrum, keibubapaan yang berwibawa lebih sesuai digunakan. Jadi jangan memukul atau mencubitnya. Ini sebenarnya boleh membuatkan anak suka memukul untuk menyampaikan hasratnya. Sebaliknya, anda boleh memeluk atau mencium si kecil untuk menenangkan emosinya. Selain menenangkan, pelukan dan ciuman juga boleh menjadi cara untuk menunjukkan bahawa anda benar-benar peduli dan menyayangi mereka.

Sekiranya amukan anak anda kelihatan terlalu kerap, atau menyebabkan mereka menyakiti diri sendiri atau orang lain, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik anda untuk membincangkan tingkah laku dan cara menanganinya dengan betul.