Hyperhidrosis - Gejala, sebab dan rawatan

Hyperhidrosis adalah keadaan apabila seseorang berkeringat secara berlebihan. Keadaan ini boleh berlaku walaupun tidak bersenam atau dalam cuaca panas. Hyperhidrosis boleh berlaku di seluruh badan atau di bahagian tertentu badan, seperti di tapak tangan tangan.

Berpeluh adalah proses biasa untuk menyejukkan suhu badan yang terlalu panas. Walau bagaimanapun, pada orang dengan hiperhidrosis, peluh keluar lebih banyak daripada biasa. Keadaan ini berlaku walaupun badan tidak memerlukan penyejukan.

Hyperhidrosis boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang dengan hiperhidrosis mula mengalami keadaan ini pada zaman kanak-kanak atau remaja. Walaupun tidak berbahaya, hiperhidrosis dapat menyebabkan perasaan malu, tekanan, kemurungan, dan kegelisahan.

Penyebab Hyperhidrosis

Proses berpeluh bermula dari sensor suhu badan. Apabila badan mengesan kenaikan suhu, sistem saraf badan segera memicu kelenjar peluh untuk mengeluarkan peluh. Ini dilakukan supaya suhu badan menurun.

Selain kenaikan suhu badan, berpeluh juga normal ketika anda merasa gugup.

Berdasarkan penyebabnya, hiperhidrosis terbahagi kepada dua jenis, iaitu;

Hiperhidrosis primer

Pada hiperhidrosis primer, sistem saraf terlalu aktif dalam merangsang kelenjar peluh. Akibatnya, kelenjar peluh mengeluarkan peluh walaupun tidak dipicu oleh aktiviti fizikal atau peningkatan suhu badan.

Punca sebenar hiperhidrosis primer tidak diketahui. Namun, disyaki bahawa keadaan ini diturunkan dari keluarga.

Hiperhidrosis sekunder

Hiperhidrosis sekunder berlaku kerana adanya keadaan perubatan yang lain. Keadaan ini termasuk diabetes, hipertiroidisme, gout, menopaus, kegemukan (kegemukan), dan beberapa barah.

Sebagai tambahan kepada keadaan perubatan, hiperhidrosis sekunder juga dapat muncul sebagai kesan sampingan pengambilan ubat atau suplemen tertentu. Keadaan penarikan opioid juga boleh menyebabkan gejala berpeluh berlebihan.

Gejala Hyperhidrosis

Hyperhidrosis dicirikan oleh berpeluh berlebihan tanpa pencetus.

Seseorang boleh disyaki menghidap hiperhidrosis jika:

 • Manik-manik peluh dapat dilihat dengan jelas ketika cuaca tidak panas atau ketika anda santai (tidak banyak aktiviti)
 • Pakaiannya sering basah dengan peluh
 • Mengalami masalah dengan aktiviti, misalnya mengalami kesukaran untuk membuka pintu atau memegang pen kerana tapak tangan anda basah dengan peluh
 • Kulit kelihatan nipis, retak, dan bersisik, dengan warna pucat atau kemerahan
 • Jangkitan kulit yang kerap di bahagian badan yang berpeluh terlalu banyak

Gejala hiperhidrosis boleh berbeza, bergantung pada jenisnya. Inilah penjelasannya:

 • Hiperhidrosis primer

  Hiperhidrosis primer biasanya berlaku di satu atau lebih kawasan badan, terutamanya di ketiak, tangan, kaki, atau dahi. Berpeluh berlebihan tidak muncul semasa tidur, tetapi dapat terjadi segera setelah bangun tidur. Secara amnya, hiperhidrosis primer berlaku sejak kecil atau remaja.

 • Hiperhidrosis sekunder

  Hiperhidrosis sekunder biasanya menyebabkan seluruh badan berpeluh dengan teruk, walaupun ketika tidur. Pesakit biasanya hanya mengalami hiperhidrosis sekunder setelah dewasa.

Bila hendak berjumpa doktor

Kadang kala, berpeluh berlebihan boleh menjadi tanda keadaan perubatan yang serius. Segera pergi ke doktor atau bilik kecemasan terdekat jika berpeluh berlebihan disertai dengan loya, sakit dada, dan pening atau merasa seperti anda akan pingsan.

Anda juga perlu berjumpa doktor sekiranya anda mengalami keadaan berikut:

 • Mula berpeluh lebih banyak dari biasa
 • Berpeluh pada waktu malam tanpa sebarang pencetus
 • Berpeluh berlebihan mengganggu aktiviti harian
 • Keringat menyebabkan tekanan emosi atau gangguan kehidupan sosial

Diagnosis Hyperhidrosis

Untuk mendiagnosis hiperhidrosis, doktor akan mengemukakan soalan mengenai gejala yang dialami, usia ketika aduan pertama kali muncul, serta riwayat perubatan pesakit dan keluarga. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal secara menyeluruh.

Untuk menentukan penyebab hiperhidrosis, doktor akan melakukan ujian tambahan, seperti:

 • Ujian darah dan air kencing

  Doktor akan mengambil sampel darah atau air kencing pesakit untuk diperiksa di makmal. Ujian ini digunakan untuk menentukan sama ada terdapat keadaan perubatan yang boleh menyebabkan hiperhidrosis, seperti hipertiroidisme dan gula darah rendah (hipoglikemia).

 • Ujian peluh

  Ujian ini dilakukan untuk mengetahui bahagian tubuh mana yang mengalami hiperhidrosis dan seberapa parahnya.

Rawatan Hyperhidrosis

Rawatan untuk hiperhidrosis adalah berdasarkan penyebabnya. Sekiranya disebabkan oleh keadaan perubatan, doktor akan merawatnya terlebih dahulu sebelum merawat hiperhidrosis. Tetapi, jika penyebab hiperhidrosis tidak diketahui, doktor akan segera merawat peluh berlebihan.

Langkah rawatan yang biasanya diambil oleh doktor untuk merawat hiperhidrosis adalah:

1. Pentadbiran ubat-ubatan

Ubat yang biasanya diberikan adalah: antiperspirant mengandungi aluminium klorida. Ubat ini digunakan pada kulit pada waktu malam dan mesti dicuci pada waktu pagi.

Penting untuk diingat bahawa antiperspirant boleh menyebabkan kerengsaan pada mata dan kulit. Oleh itu, penggunaannya mesti dengan arahan doktor dan dijalankan dengan berhati-hati.

Ubat lain yang boleh diresepkan oleh doktor adalah ubat antikolinergik, seperti: glycopyrronium, untuk menghalang kerja saraf yang mencetuskan peluh. Ubat antidepresan juga dapat diberikan untuk mengurangkan pengeluaran peluh dan mengurangkan kegelisahan yang dapat memperburuk hiperhidrosis.

2. Iontoforesis (penyekat peluh)

Prosedur ini dilakukan sekiranya hiperhidrosis berlaku di tangan atau kaki. Terapi ini dilakukan dengan merendam tangan atau kaki pesakit ke dalam air. Selepas itu, elektrik akan disalurkan melalui air untuk menyekat kelenjar peluh.

Terapi ini berkesan pada banyak pesakit. Walau bagaimanapun, kesannya tidak bertahan lama dan terapi mesti diulang berkali-kali.

Pada mulanya, pesakit mungkin memerlukan 2-3 sesi terapi dalam 1 minggu, selama 2-5 minggu. Selepas itu, pesakit dapat mengurangkan jadual terapi menjadi seminggu sekali atau sebulan sekali apabila keluhannya bertambah baik.

3. Suntikan Botulinum toksin (botox)

Suntikan Botox dapat menyekat saraf yang menyebabkan peluh berlebihan. Suntikan Botox diberikan beberapa kali pada bahagian badan yang berpeluh, bermula dengan anestesia tempatan.

Kesan suntikan Botox boleh bertahan sehingga 12 bulan dan mesti diulang. Namun, harap maklum, terapi ini boleh menyebabkan kelemahan otot sementara pada bahagian badan yang disuntik.

4. Terapi gelombang mikro

Terapi ini menggunakan tenaga gelombang mikro untuk menghancurkan kelenjar peluh. Terapi ini dijalankan selama 20-30 minit, setiap 3 bulan, sehingga pesakit pulih. Walau bagaimanapun, terapi ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk ketidakselesaan dan perubahan sensasi pada kulit.

5. Operasi

Sekiranya berpeluh berlebihan hanya berlaku di ketiak, doktor akan melakukan pembedahan membuang kelenjar peluh. Walau bagaimanapun, prosedur ini hanya dilakukan pada hiperhidrosis yang tidak dapat diatasi dengan kaedah rawatan lain.

Sementara itu, untuk mengawal peluh di tangan, doktor boleh melakukan simpatektomi. Simpatektomi dilakukan dengan membakar atau mencubit saraf tunjang yang mengawal peluh di tangan. Simpatisektomi tidak dapat dilakukan jika hiperhidrosis berlaku di kepala atau leher.

Selain menjalani rawatan perubatan, pesakit dapat melakukan rawatan diri untuk mengawal peluh dan mencegah bau badan, seperti:

 • Mandi setiap hari untuk mengelakkan bakteria tumbuh di kulit
 • Keringkan badan selepas mandi, terutama ketiak dan di antara jari
 • Pakai kasut kulit dan stoking kapas yang menyerap peluh
 • Tukar stoking dengan kerap atau ketika mereka mula merasa lembap
 • Tidak terlalu kerap memakai kasut tertutup
 • Pilih pakaian yang sejuk pada kulit untuk aktiviti harian dan pakaian yang mudah menyerap peluh untuk bersenam
 • Berlatih teknik relaksasi, seperti yoga atau meditasi, untuk mengawal tekanan yang boleh mencetuskan hiperhidrosis

Komplikasi Hyperhidrosis

Hyperhidrosis boleh menyebabkan jangkitan sekiranya kulit sering lembap atau terlalu basah. Selain itu, hiperhidrosis juga dapat membuat penderita malu kerana pakaian atau ketiak mereka kelihatan basah. Keadaan ini secara tidak langsung boleh mengganggu prestasi di tempat kerja atau belajar.

Pencegahan Hyperhidrosis

Hiperhidrosis kerana keturunan tidak dapat dicegah. Pencegahan hiperhidrosis sekunder bergantung kepada penyebabnya.

Contohnya, hiperhidrosis akibat kesan sampingan ubat dapat dicegah dengan menukar ubat. Sementara itu, dalam hiperhidrosis kerana pengambilan minuman berkafein, pencegahan dapat dilakukan dengan menghentikan pengambilan minuman berkafein.

Harap maklum, pencegahan tidak dapat dilakukan pada hiperhidrosis sekunder yang disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti penyakit jantung atau barah.