Scoliosis - Gejala, sebab dan rawatan

Scoliosis adalah keadaan di mana tulang belakang melengkung, seperti huruf C atau S. Skoliosislebih kerap dijumpai pada kanak-kanak sebelum baligh, iaitu sekitar usia 10-15 tahun.

Scoliosis yang berlaku biasanya ringan, tetapi boleh menjadi lebih parah dengan usia, terutama pada wanita. Apabila scoliosis menjadi teruk, ia boleh menyebabkan pesakit mengalami kelemahan jantung, paru-paru, atau kaki.

Gejala Scoliosis

Gejala scoliosis boleh berbeza-beza, bergantung kepada keparahan keadaan. Gejala biasa termasuk:

 • Tubuh penghidap scoliosis condong ke satu sisi
 • Satu bahu lebih tinggi
 • Salah satu bilah bahu kelihatan lebih menonjol
 • Tinggi pinggang tidak sekata

Kelengkungan yang teruk boleh menyebabkan ketidakselesaan belakang. Tulang belakang juga boleh berputar, menyebabkan lekukan menjadi lebih teruk dan satu tulang rusuk menonjol dari yang lain. Apabila keadaan bertambah buruk, scoliosis boleh menyebabkan masalah pernafasan.

Bila hendak berjumpa doktor

Apabila anda melihat tulang belakang yang melengkung, walaupun hanya sedikit, berjumpa doktor dengan segera, atau lebih khusus lagi pakar tulang belakang ortopedik. Tujuannya agar scoliosis dapat dikesan lebih awal dan dirawat. Kerana jika tidak, scoliosis dapat bertambah buruk secara perlahan dan tanpa rasa sakit, akhirnya menyebabkan komplikasi yang boleh menjadi kekal.

Punca Scoliosis

Sebilangan besar kes scoliosis tidak mempunyai sebab (idiopatik). Namun, terdapat beberapa keadaan yang boleh mencetuskan skoliosis, iaitu:

 • Kecederaan tulang belakang.
 • Jangkitan tulang belakang.
 • Galas tulang belakang dan sendi yang lesu dengan usia (scoliosis degeneratif).
 • Kongenital (skoliosis kongenital).
 • Gangguan saraf dan otot (skoliosis neuromuskular), misalnya distrofi otot atau palsi serebrum.

Diagnosis Scoliosis

Diagnosis skoliosis dibuat oleh doktor bermula dengan menanyakan simptom dan penyakit pesakit yang telah dialami. Seterusnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal.

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor akan meminta pesakit untuk berdiri atau membongkok. Doktor juga akan memeriksa keadaan saraf untuk melihat apakah ada otot yang lemah, kaku, atau menunjukkan refleks yang tidak normal.

Selain pemeriksaan fizikal, doktor juga dapat melakukan sinar-X dan imbasan CT untuk mengesahkan adanya scoliosis dan menentukan keparahan kelengkungan tulang belakang. Sekiranya doktor mengesyaki kelainan pada tulang belakang disebabkan oleh perkara lain, doktor boleh memerintahkan imbasan MRI.

Terapi Scoliosis

Rawatan scoliosis berdasarkan keparahan, usia, dan keadaan kelengkungan tulang belakang.

Terapi scoliosis pada kanak-kanak

Rawatan tidak diperlukan untuk skoliosis ringan, kerana tulang belakang masih dapat meluruskan ketika kanak-kanak semakin tua. Walau bagaimanapun, perkembangan penyakit ini perlu sentiasa dipantau oleh doktor.

Dengan pemeriksaan berkala ke doktor, dapat dilihat perkembangan keadaan tulang melengkung. Doktor juga boleh melakukan sinar-X untuk mengawasinya.

Dalam skoliosis yang lebih teruk, kanak-kanak akan diminta memakai pendakap tulang belakang. Pendakap ini tidak dapat meluruskan tulang, tetapi mereka dapat mengelakkan lekukan tulang belakang menjadi semakin teruk.

Penyokong biasanya dibuat dari plastik yang dipakai di bawah lengan, di sekitar tulang rusuk, dan di bahagian belakang dan pinggul. Bentuknya disesuaikan dengan bentuk badan sehingga hampir tidak dapat dilihat ketika memakai pakaian.

Untuk lebih berkesan, pendakap ini perlu dipakai sepanjang hari, kecuali ketika anak bersenam. Penggunaan penyokong dapat dihentikan ketika pertumbuhan tulang belakang berhenti, yaitu:

 • Dua tahun selepas kanak-kanak perempuan mula haid.
 • Apabila misai atau janggut di wajah anak lelaki mula tumbuh.
 • Apabila tidak ada kenaikan ketinggian lagi.

Terapi scoliosis pada orang dewasa

Bagi pesakit dewasa, di mana scoliosis sering menyebabkan aduan sakit belakang, terapi doktor boleh merangkumi:

 • Pentadbiran ubat sakit

  Untuk melegakan keradangan dan kesakitan, doktor anda akan menetapkan ubat anti-radang bukan steroid, seperti ibuprofen.

 • Suntikan kortikosteroid di rongga tulang belakang

  Suntikan kortikosteroid diberikan jika pesakit mengalami tekanan pada saraf tunjang, menyebabkan rasa sakit, kekakuan, atau kesemutan. Suntikan ini hanya berfungsi untuk jangka masa yang pendek, iaitu sekitar beberapa minggu atau beberapa bulan.

Pembedahan scoliosis

Untuk kes skoliosis yang teruk, doktor ortopedik boleh melakukan pembedahan. Operasi yang boleh dilakukan adalah:

 • Pembedahan menyertai tulang

  Dalam operasi ini, dua atau lebih vertebra disatukan untuk membentuk satu tulang.

 • Pembedahan laminektomi

  Dalam laminektomi, sebahagian tulang belakang melengkung dikeluarkan untuk melegakan tekanan pada saraf.

 • Pembedahan discektomi

  Pembedahan ini membuang salah satu pembalut atau cakera di tulang belakang untuk melegakan tekanan pada saraf.

Operasi yang sering dilakukan dalam banyak kes scoliosis adalah gabungan teknik pembedahan di atas. Pembedahan tulang belakang itu sendiri juga berisiko mengalami komplikasi, seperti jangkitan atau pembentukan gumpalan darah.

Komplikasi Skoliosis

Komplikasi yang boleh timbul pada pesakit skoliosis termasuk:

 • Gangguan jantung dan paru-paru

  Keadaan ini boleh berlaku apabila tulang rusuk menekan jantung dan paru-paru.

 • Sakit belakang kronik

  Keadaan ini biasanya dialami oleh penghidap skoliosis dewasa.

 • Penampilan yang mengganggu

  Apabila keadaan skoliosis bertambah buruk, penampilan akan terganggu, misalnya, posisi bahu atau pinggul tidak simetris, tulang rusuk menonjol, dan kedudukan pergeseran pinggang dan batang tubuh.

 • Kerosakan saraf tunjang

  Kecacatan tulang belakang pada skoliosis dapat memberi tekanan pada saraf tunjang, menyebabkan kerosakan. Kerosakan saraf tunjang boleh menyebabkan pelbagai gangguan, seperti mati pucuk, inkontinensia kencing, inkontinensia najis, kesemutan, atau kelemahan pada kaki.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found